Dinsdag 02/03/2021

Voor de poen en de passie

Waarom zijn Wouter Vandenhaute en Paul Gheysens geïnteresseerd om Anderlecht te kopen? De ene probeert al veel langer een grotere voet aan de grond te krijgen in de sport, voor de ander zou het een ideale hefboom zijn om van zijn andere grote project een succes te maken: het Eurostadion.

Dat Wouter Vandenhaute een hart voor de sport heeft, is een publiek geheim. In 2010 richtte de gewezen sportjournalist van de publieke omroep al Flanders Classics op, waarmee hij verantwoordelijk is voor de organisatie van zes Vlaamse wielerklassiekers, waaronder de Ronde Van Vlaanderen.

Dat hij nu ook zijn oog op het voetbal heeft laten vallen, verbaast niet. Vandenhaute heeft, zo zegt een betrouwbare bron, al langer het plan opgevat om meer in sport te investeren.

Vorige maand lekte in De Tijd het nieuws uit dat Vandenhaute en zijn kompaan Erik Watté hun aandelen in het productiehuis De Vijver van de hand willen doen. Vandenhaute en Watté hebben samen nog een belang van 20 procent in De Vijver. Mediahuis, de uitgever van onder meer De Standaard, heeft 30 procent, Telenet heeft de helft van de aandelen in handen.

Geen commentaar

De meest plausibele piste is volgens insiders dat Telenet zowel de aandelen van Watté en Vandenhaute als die van Mediahuis zou overnemen. Telenet wenst enkel te bevestigen dat de gesprekken nog lopen. Mediahuis wil geen commentaar kwijt, ook De Vijver en Vandenhaute zelf wensen niet te reageren.

Als Vandenhaute samen met Gheysens in Anderlecht investeert, zal het gros van de aankoopsom wellicht van de laatste komen. Het vermogen van Vandenhaute en Watté samen wordt volgens de website derijkstebelgen.be geschat op net geen 27 miljoen euro. Het vermogen van de familie Gheysens daarentegen wordt op een dikke 765 miljoen euro geraamd.

Anderlecht schat zijn waarde op 100 miljoen euro. Ongeveer driekwart van de aandelen staat te koop. Gheysens is dus op papier kapitaalkrachtig genoeg om een aankoop te financieren. Vraag is waarom de bouwpromotor dat zou doen, aangezien hij nog maar net 16 miljoen euro in voetbalclub Antwerp FC pompte. Het antwoord is simpel samen te vatten: het Eurostadion.

Ghelamco, het bouwbedrijf van Gheysens, wil op Parking C van de Heizel het nieuwe nationale voetbalstadion doen verrijzen. Maar dat dossier heeft bijzonder veel voeten in de aarde. Het verwerven van Anderlecht zou het dossier op verschillende manieren een duw in de rug kunnen geven.

Het huidige bestuur van Anderlecht wil namelijk niet in het Eurostadion spelen. Oorspronkelijk was dat de bedoeling, maar de club krabbelde terug. Voor de economische leefbaarheid van het complex, dat ook winkel- en kantoorruimtes omvat, is het nochtans van groot belang dat het stadion ook de thuisbasis wordt van een profclub en niet alleen van de Rode Duivels. Het spreekt voor zich dat dat probleem opgelost zou worden als Gheysens de Brusselse ploeg mee in handen krijgt.

Daarbovenop zou de verkoop een onrechtstreekse boost geven aan de kandidatuur van Brussel voor Euro 2020, het Europees kampioenschap voetbal dat over drie jaar in steden verspreid over heel Europa zal plaatsvinden. Brussel zou een van de speelsteden moeten worden, het Eurostadion de plaats waar de matchen plaatsvinden.

Maar van dat Eurostadion moet de eerste steen nog gelegd worden. Er loopt een beroepsprocedure voor de afschaffing van een buurtweg die over het Heizelterrein loopt. Zolang dat niet in orde is, kan geen omgevingsvergunning uitgereikt worden en kan de bouw niet van start gaan.

UEFA-audit

Een engagement van Anderlecht voor het Eurostadion zou een en ander in een stroomversnelling kunnen brengen, hoopt men bij Ghelamco. "Het zou het dossier alleen maar gewicht kunnen geven", zegt Ghelamco-bestuurder Philip Neyt.

En hoe zekerder het is dat de vergunning voor het Eurostadion er daadwerkelijk komt - de deadline ligt op 29 januari 2018 - hoe meer kans er is dat Brussel mooie matchen toebedeeld krijgt.

"De UEFA (de Europese voetbalbond, red.) is een audit komen doen", zegt Neyt. "Op 7 december zal de UEFA beslissen. Vermoedelijk zal ze zeggen dat er voldoende vertrouwen is in het dossier, maar dat het een beslissing is met uitstel omdat de vergunning nog uitgereikt moet worden. Wij hopen dat de Rode Duivels minstens twee groepsmatchen kunnen spelen in het Eurostadion en dat er een achtste finale plaatsvindt. We hopen ook op de openingsmatch. Dat zou een waar volksfeest zijn, waar iedereen wel bij vaart."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234