Zaterdag 02/07/2022

ReportageNatuur

Voor de perfecte foto trappen we de tulpen plat: ‘Vergeet niet hoe kwetsbaar onze natuur is’

null Beeld ANP
Beeld ANP

We wandelen en fietsen dat het een lieve lust is, maar dat blijft niet altijd zonder impact op de natuur. Een tulpenboer uit Meerdonk moest zelfs hekken plaatsen, zodat niemand nog zijn bloemenveld gebruikt voor die ene perfecte foto. Respect is vaak ver te zoeken, als er zich een leuke selfie aandient. ‘We hebben al zo weinig natuur, en die is heel kwetsbaar’. Op deze plaatsen dreigt het fout te lopen.

Celien MoorsKobe Pieters en Bart Kerckhoven

Voor wie ontspanning wil, is de boodschap al maanden duidelijk: ga de hort op. Buitenlucht is gezond, en het risico op een coronabesmetting ligt wat lager dan binnenshuis. Maar Pieter Suy (32) moest vorige week met lede ogen toekijken wat dat doet met zijn levenswerk: sinds de gemeente Beveren een nieuwe wandel- en fietsroute lanceerde langs zijn tulpenvelden, nestelen voorbijgangers zich maar al te graag tussen zijn bloemen voor een kleurrijke selfie of kiekje van hun kleuter.

“Ik doe dit al 14 jaar en ook al trekken onze bloeiende tulpen elk jaar wat kijklustigen, dit heb ik nog nooit meegemaakt”, vertelt de man. “Sommige dames duiken hun auto in om er 2 minuten later met een compleet andere outfit weer uit te komen. Op een bepaald moment telde ik een 200-tal mensen tegelijk op het veld, en jammer genoeg nemen ze meer mee dan enkel een foto.”

Bloemen worden geplukt of afgesneden, sommigen gaan zelfs zo ver dat ze het plastic dat de tulpen moet beschermen, openscheuren. Eens geplukt sterven de bloembollen af, en het zijn die bollen die Pieter en zijn familie rooien. De voorlopige schade wordt geraamd op 4.000 euro. Veilig is het evenmin: de tulpen worden met verschillende pesticiden en herbiciden bespoten om ziektes of ongedierte te voorkomen. Die kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid. “Als ik dan ouders zie die hun kinderen laten poseren tussen de tulpen, vraag ik me af waar de wereld naartoe gaat.”

De perfecte foto

Niet alleen Suy’s tulpen zien af van de coronacrisis. Omdat we, bij gebrek aan alternatieven, het laatste jaar massaal zijn beginnen wandelen en fietsen, krijgen ook onze bossen en natuurgebieden een pak meer bezoekers te slikken. Maar die houden zich niet altijd even goed aan de regels. “Het gaat dan over wandelaars die niet op de paden blijven, hun honden niet aan de lijn houden, afval achterlaten of zelfs kleine lockdownfeestjes houden”, klinkt het bij Natalie Sterckx van Natuurpunt, dat meer dan 25.000 hectare natuur in 500 verschillende natuurgebieden beheert.

De laatste tijd trekken heel wat 'tulpentoeristen' naar de velden van Pieter Suy voor niet meer dan een foto, en soms ook een bloem.
De laatste tijd trekken heel wat 'tulpentoeristen' naar de velden van Pieter Suy voor niet meer dan een foto, en soms ook een bloem. "Sommige dames duiken hun auto in om er 2 minuten later met een compleet andere outfit weer uit te komen."Beeld Kristof Pieters

“Ook zijn er mountainbikers en ruiters die de wandelpaden in plaats van hun eigen paden gebruiken, terwijl fietsen en paarden op sommige stukken écht verboden zijn. Iedereen eist zijn plek op, maar ze moeten wel weten waar die plek precies is.”

Sterckx weet wat de gevolgen zijn: “Gelukkig krijgen we voorlopig geen signalen over verstoring van de voorjaarsbloeiers, maar zelfs één foto maakt meer stuk dan je denkt. We hebben al zo weinig natuur, en die is heel kwetsbaar. Iedereen wil de perfecte foto, maar gaan we daarvoor met z’n allen tussen de bosanemonen staan, zijn er op die plaats binnen enkele jaren geen meer.”

Vorig jaar kreeg Natuurpunt ook veel meldingen binnen over doodgebeten reetjes: reeën kalven op de grond, en na geurverstoring door bijvoorbeeld een loslopende hond, bestaat de kans dat ze hun kalfje achterlaten. Natuurpunt-ambassadeurs moeten bezoekers dan ook attent maken op de regels. “We proberen dat altijd heel beleefd te doen, maar we merken ook dat veel mensen een korter lontje kregen. We willen ook niet dat onze natuurgebieden vol verbodsbordjes komen te hangen: het moet ontspannend blijven.”

Niets mooier dan een veld vol tulpen voor een foto op sociale media.
Niets mooier dan een veld vol tulpen voor een foto op sociale media. "Maar als mensen je oogst vernielen, is dat een klap in het gezicht.”Beeld Instagram

Ook Pieter plaatste nadarhekken en bordjes, maar terwijl hij op het veld aan het werk is, ziet hij hoe de mensen die simpelweg negeren. “Wij werken een heel jaar door aan onze gewassen, zodat we een mooi product zouden kunnen leveren. Als je dan ziet dat de mensen zich asociaal gedragen en je oogst vernielen, is dat een klap in het gezicht.” Het enige wat hij kan doen, is wachten. “Binnen zo’n 10 dagen staan de tulpen niet meer in bloei en zijn ze groen. Dan moet plots niemand ze meer hebben.” (lacht)

Afval in Lommel...

In Lommel bereiden ze zich voor op een herhaling van het scenario van vorige zomer: toen werd het natuurgebied Sahara overspoeld door toeristen, voornamelijk uit Brussel en Luik, met gigantische bergen afval en illegale zwempartijen in de vijver tot gevolg. Nadarhekken moesten bezoekers uit het water houden en ook afgelopen paasvakantie kregen ze in Lommel al te maken met zogenaamde strandtoeristen. “Dus houden we vandaag opnieuw 400 meter houten afrasteringen klaar die we bij een overrompeling jammer genoeg opnieuw zullen moeten inzetten”, vertelt Schepen van Toerisme Karel Wieërs (N-VA).

Ook vorig jaar werd de vijver in de Sahara in Lommel afgezet met nadarhekken. Beeld Karolien Coenen
Ook vorig jaar werd de vijver in de Sahara in Lommel afgezet met nadarhekken.Beeld Karolien Coenen

“De politie zal controleren en eventueel boetes uitschrijven. Bezoekers klagen nu al steen en been over het afval, dagelijks halen onze ploegen ongelofelijk veel vuilnis op en aan de rand zetten we stewards in om pakweg bezoekers met een barbecue te weren. De Sahara is een natuurgebied, maar wordt verkeerd gebruikt.”

... of drukte in Hallerbos

Met de bloei van de paarse boshyacinten in het Hallerbos in het vooruitzicht en de bijhorende drukte doet burgemeester Marc Snoeck (Vooruit) een opvallende oproep: hij spoort zijn stadsgenoten aan vooral door de week een bezoek te brengen aan het bos. “We weten dat in de weekends vooral Brusselse expats afzakken. En dus hoop ik dat we het aantal bezoekers wat kunnen spreiden”, zegt hij. Afgelopen weekend werd het erg druk in het bos, ook al bleven de meeste parkings en slagbomen op de toegangswegen gesloten.

Het Hallerbos, in beheer van Agentschap Natuur en Bos, is een trekpleister omwille van haar paarse boshyacinten. Beeld ISOPIX
Het Hallerbos, in beheer van Agentschap Natuur en Bos, is een trekpleister omwille van haar paarse boshyacinten.Beeld ISOPIX

“Het probleem situeerde zich vooral op de kruispunten in het bos”, legde Snoeck uit na afloop van een crisisoverleg. “Ik kan enkel vragen dat mensen op die kruispunten het mondmasker dragen en zeker in hun bubbel blijven.” Er worden nu enkele aanpassingen doorgevoerd aan de parkings in de buurt van het bos en in het bos zelf zal de federale politie dagelijks aanwezig zijn om te patrouilleren te paard. Ook zijn er stewards aanwezig. “Dit keer zijn ze er niet om mensen wegwijs te maken, maar vooral om er voor te zorgen dat ze niet in de bloemetjes lopen”, aldus de burgemeester.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234