Zondag 17/10/2021

Onderwijs

"Voor de klas staan is een zwaar beroep"

null Beeld ANP
Beeld ANP

De onderwijsvakbonden zijn 'not amused', nu zij te horen krijgen dat leraren minstens twee tot drie jaar langer zullen moeten werken. Onmogelijk, klinkt het unisono, omdat het beroep simpelweg te zwaar is. "Je kunt die mensen niet als citroenen uitknijpen."

Iedereen moet langer werken, dus ook de leerkrachten. Dat stelt pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR), die eraan toevoegt dat de loopbaan van het onderwijzend personeel twee tot drie jaar langer zal duren en dat zij in de toekomst rond hun 62ste of 63ste op pensioen kunnen gaan.

Maatregelen die al in het regeerakkoord van de federale regering stonden beschreven, maar desalniettemin reageren de onderwijsvakbonden als door een wesp gestoken. Onaanvaardbaar, is de algemene teneur, vooral omdat de diplomabonificatie eveneens wordt afgebouwd.

Diplomabonificatie

Dit systeem - waar overigens alle ambtenaren in theorie gebruik van kunnen maken - houdt in dat leerkrachten een deel van hun studiejaren kunnen omzetten in gewerkte jaren. Voor een bachelor is dat twee jaar, voor een master zelfs vier jaar.

Vanaf 2016 wordt dat afgebouwd, waardoor het onderwijzend personeel plotseling een stuk later met pensioen zal kunnen gaan. Vooraf werd er door de vakbonden van uitgegaan dat de diplomabonificatie ervoor zou zorgen dat de verhoging van de pensioenleeftijd eerder beperkt bleef.

"Bijna 95 procent van de leerkrachten heeft recht op dit systeem", zegt Raf De Weerdt, algemeen secretaris van ACOD-onderwijs. "Hierdoor zullen leraren niet twee tot drie, maar vier tot vijf jaar langer moeten werken, tot ze 63 of 64 jaar zijn. En dat is fysiek gewoon niet te doen. Chapeau voor de collega's die dat wel kunnen, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. De maatregelen die de regering neemt zijn niet realistisch. Dit zijn geen aanmoedigingsmaatregelen, maar keiharde beslissingen."

Bij het Christelijk Onderwijzersverbond klinkt eenzelfde geluid. Algemeen secretaris Marianne Coopman stelt dat de leraren zeer ongerust zijn. "Je mag niet onderschatten hoe veeleisend het beroep is. Een leraar werkt gemiddeld 41 uur per week en volgens ons kan die loopbaan niet worden verlengd. We zullen het werk moeten neerleggen als beslissingen zonder overleg worden genomen. Want als mensen worden gedwongen om langer te werken, dan zullen de ziektedagen toenemen. Je kunt de leraren niet als citroenen uitknijpen."

Empathie

Alle vakbonden vrezen dat het beroep door de verhoging van de pensioenleeftijd minder aantrekkelijk zal worden. Ook hopen ze dat er voldoende sociaal overleg zal plaatsvinden om de maatregelen nog bij te sturen.

"Maar voor elke euro die we federaal verliezen, zullen we sowieso compensaties vragen op Vlaams niveau", zegt Jos Van der Hoeven, secretaris-generaal bij de Christelijke Onderwijscentrale. "Denk aan een betere verloning tijdens de loopbaan of de uitbouw van een tweede pensioenpijler. Ook moet men zich realiseren dat voor de klas staan vaak een zwaar beroep is."

De vakbondsbestuurders hopen dat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bij Bacquelaine bemiddelt en dat zij begrip toont voor de positie van de leerkrachten. Crevits benadrukt dat iedereen langer moet werken, maar stelt tegelijkertijd dat dit niet "snel, snel" kan worden ingevoerd. Ze hoopt vooral op empathie bij Bacquelaine voor goede overgangsmaatregelen.

Op het kabinet van Bacquelaine valt te horen dat die er zullen komen en dat er begin volgend jaar verder overleg zal plaatsvinden binnen de Nationale Pensioencommissie. "Die zal ook een lijst van zware beroepen vastleggen", zegt woordvoerder Koen Peumans. "We spreken ons niet uit over de zwaarte van het lerarenberoep, maar willen zeker niet gezegd hebben dat het niet zwaar is. De rest is voer voor sociaal overleg."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234