Maandag 13/07/2020

Column

Voor de drukte van 2014 wapenen we ons best met slow journalism en slow politics

Beeld PHOTO_NEWS

De politieke actualiteit volgens politicoloog Carl Devos.

Vandaag en woensdag organiseert N-VA een persconferentie waarop ze de congresteksten voorstelt die woensdag naar de leden gestuurd worden. Die mogen amendementen indienen voor het confederalismecongres dat in de zalen van Antwerpen Expo van 31 januari tot 2 februari 2014 geschiedenis moet schrijven. Ook buiten N-VA wordt met argusogen uitgekeken naar wat hopelijk veel antwoorden op veel vragen zal bieden. Politiek en burgers zijn daarbij zoals altijd meer gediend met evenwichtige, genuanceerde analyses en debat op basis van feiten en argumenten, minder met emotionele spektakelbeoordelingen die het vooral van krachttermen en snelheid moeten hebben.

In het haastige opinieland is intellectuele eerlijkheid bedreigd. Hoe jachtiger de tijden, hoe meer traagheid het denken verdient. Er is al slow coffee, slow cooking, slow science en andere deelsoorten. Voor de drukte van 2014 wapenen we ons best met slow journalism en slow politics. Zo passeerde vorige week heel wat interessants aan een rotvaart de revue. Nog voor het belang ervan tot het collectieve besef kan doordringen wordt het alweer afgelost door ander zo-meteen-weer-oudnieuws. Maar wat deze week naar voren komt zal daarvan alvast een jaar lang gespaard blijven.

N-VA heeft dringend behoefte aan een inhoudelijk offensief. De partij verkeert niet in crisis maar is evenmin in goeden doen. De laatste weken overspoelen allerlei incidenten en accidenten het waziger wordend partijbeeld. N-VA lijkt stilaan zichzelf te verstrikken in allerlei strategische knopen en raakt in het defensief. Het gemak waarmee de concurrentie de ondertussen te vertrouwd klinkende kritiek van N-VA opzij parkeert is veelzeggend. N-VA moet waar ze tegen is dringend aanvullen met waar ze voor is en de 'kracht van verandering' concreet invullen. Vanuit de Vlaamse regering lukt dat onvoldoende. Onlangs maakte ze via het Antwerpse meerjarenplan zichtbaar waar een door haar gedomineerde bestuursploeg voor staat, maar dat blijft voor veel Vlamingen nog te Antwerps.

Voor wie straks welke lijsten trekt is het nog veel te vroeg. Bovendien is het democratische debat veel meer gebaat bij een dialoog tussen voorstellen over de koers van de samenleving. Veel politieke strategie is ook inhoud, maar die zit er vaak verborgen waardoor ze doorgaans enkel tot bij de geoefende kijker raakt. Daarom is de openlijke confrontatie van ideeën die deze week kan starten een welgekomen weldaad. Dat mag over veel gaan.

Het confederalisme is daarbij slechts deel van het geheel, weze het een cruciaal. De plicht tot duidelijkheid over deze fundamentele herziening van onze staatsstructuren treft ook anderen. Als CD&V het confederalisme hanteert en na de verkiezingen van 2014 in de nieuwe Senaat - op basis van artikel 35 - over een staatshervorming wil onderhandelen en als de partij stelt dat dat zelfs voor 2019 tot een akkoord kan leiden, moet ook zij haar confederalismekaarten op tafel leggen. Als Open Vld ondanks eerder voornemen nu toch aan het confederalisme vasthoudt en het thema zo op de agenda houdt, mag ook deze ploeg uiteenzetten wat ze ter zake wil. Want een regering met N-VA zal een regering met CD&V en misschien ook met Open Vld zijn.

N-VA maakt van antisocialisme haar handelsmerk, bij sp.a valt vaak te horen dat besturen met deze N-VA niet meer kan. In 2009 was N-VA een centrumpartij met een rechtse afhelling. Die centrumpositie bleek ook uit haar steun, in het Vlaamse regeerakkoord, voor allerlei collectieve sociale voorzieningen. Maar die steun is wellicht ook het resultaat van het etatisme dat sommige nationalistische partijen typeert als ze hun eigen jonge staat zelf mogen uitbouwen. Dat doen ze in het begin vaak fors. N-VA werd na 2010 duidelijker centrumrechts tot rechts. Haar meritocratische sociale beleid vertrekt vanuit het een soort 'compassionate conservatism' en staat in het teken van de Dalrympliaanse eigen verantwoordelijkheid. Blijkt dat ook uit de teksten?

Belangrijker dan al die labels is de vraag hoe N-VA, nu de grootste partij van het land, naar mens en samenleving kijkt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234