Zaterdag 30/05/2020

Voor burgemeester Patrick Janssens komen de Strangers nog één keer samen

'We hebben opgetreden voor het Blok, voor het geld, ja. Maar vergeet niet dat we ook voor de blauwen, de katholieken, de socialisten, de communisten �n 'De Morgen' hebben opgetreden'

Een Antwerps monument staat weer helemaal op zijn sokkel

Voor zijn jaarlijkse bal, op 17 september, heeft Patrick Janssens (SP.A) de oer-Antwerpse groep de Strangers tot een eenmalige reünie kunnen bewegen. Drie jaar geleden zette de groep een punt achter een carrière die maar liefst vijftig jaar overspande. Vanzelfsprekend is de keuze van de Antwerpse burgemeester allerminst. Lange tijd werd de groep van extreem-rechtse sympathieën verdacht, maar door Janssens' keuze is de rehabilitatie nu compleet.

Brussel

Eigen berichtgeving

Armand Plottier

'Je moet de hele affiche bekijken", stelt Janssens. "Niet enkel de Strangers zullen er gratis optreden, ook La Esterella, Tom Barman en de Sint-Andries MC's zullen van de partij zijn." Volgens de burgervader wordt zijn bal "een evenement voor een gemengd publiek" en dat is in elk geval nieuw. "Zowel jongeren als ouderen moeten ernaartoe kunnen. Het feest moet het saamhorigheidsgevoel van de Antwerpenaars versterken."

De affiche in haar geheel is dus een statement, maar ook de Strangers zelf kunnen op Janssens' warme sympathie rekenen. "Ik ga de groep niet in de ban slaan omdat ze één fout nummer heeft gemaakt of omdat ze één keer op een Vlaams Blok-bijeenkomst heeft opgetreden. Als je dat doet - ik heb het nog al gezegd - kan ik ook geen pint meer drinken in café Den Engel, omdat Philip Dewinter daar ook komt." Het nummer waarover Janssens het heeft, is 'De zieke-kas' uit 1973, met de zinssnede "Allah is groot, mor de ziekenkas is groter". Het extreem-rechtse treffen was een feest in 1992 in zaal Hof ter Lo in Borgerhout. "Men vergeet", vervolgt Janssens, "dat ze lang voordien ook 'De gastarbeider' (zie kader) hebben gemaakt." Vooral op het optreden voor het Blok is volgens Janssens verkeerd gereageerd. "Het VB mag de Strangers niet kapen. De VRT heeft Siegfried Bracke toch ook niet ontslagen nadat hij voor het VB een debat modereerde?"

Met plezier luistert Janssens telkens weer naar zijn gsm-beltoon: 'Antwerpen'. "Een nummer buiten categorie, dat alles en iedereen heeft overleefd. Ook de generatie van mijn zoons zingt het nog altijd (zie ook kader). Behalve het officieuze Antwerpse volkslied staan ook Strangers-evergreens als 'Schele Vanderlinde' en 'Het strand van Sint Anneke' op het favorietenlijstje van de burgemeester.

Drie van de vier Strangers komen nu dan wel samen voor het bal van de burgemeester, de eerste officiële poging van het Schoon Verdiep om het viertal van zijn zwarte imago te verlossen, komt van Janssens' voorgangster, Leona Detiège (SP.A). Voordat ze in mei 2002 hun afscheidsconcert in de Elisabethzaal gaven, werd de groep (op dat moment Bob Van Staeyen, John De Wilde, Alex Boeye en Nest Adriaensen) door Detiège op het stadhuis ontvangen. Detiège loofde de groep bij die gelegenheid als dé ambassadeurs van het Antwaarps. Voor de burgemeester en de eveneens aanwezige CD&V-schepen Marc Van Peel was het een uitgemaakte zaak dat de teksten van de groep tot het Antwerpse erfgoed behoorden. Na de huldiging kreeg het Strangers-archief dan ook een plaatsje in het stadsarchief.

Detiège herinnert het zich nog goed. "Na dat optreden voor het Blok zaten ze inderdaad in het verdomhoekje." Maar toen ze hen op het stadhuis uitnodigde, kreeg ze hoofdzakelijk positieve reacties, nooit vijandige. "Enfin, toch niet veel. (lacht) Moet je iemand blijven straffen omdat hij ooit eens een stommiteit heeft begaan? Ik kende hen al lang, hoor, van toen ze nog op verkiezingsmeetings van de CVP plaatjes draaiden. Op Luchtbal, herinner ik mij." Laat er geen twijfel over bestaan, Detiège is een fan. "Het Antwerps van de Strangers is nooit gezocht. Als ze over 'Den blauwe geschelpte' zingen, komt het er allemaal zo spontaan uit."

"Schrijf vooral niet dat we aan onze comeback beginnen. Ons optreden op dit bal is eenmalig", reageert Alex Boeye verschrikt. "Patrick Janssens heeft het aan Bob (Van Staeyen) gevraagd, en die durfde niet te weigeren. Omdat het de burgemeester was, zeker? (lacht)" Boeye kent de burgemeester al heel lang. "We waren buren op de VIIde Olympiadelaan."

De invitatie van de burgemeester doet Boeye, net als de andere Strangers, veel plezier. "Het is ook voor de goede zaak, heb ik gehoord." De geste van Detiège destijds is hij evenmin vergeten. "Ze zocht ons ooit op toen we, gebukt onder een slechte naam, optraden in een zaaltje aan de Vlaamse Kaai. Haar aanwezigheid daar was voor ons een zalfje, dat kan ik niet ontkennen."

De Strangers hebben volgens Boeye hun hele carrière op een roetsjbaan gezeten. Voortdurend wisselden magere en vette jaren elkaar af. Bij het NIR, de verre voorloper van de VRT, waren ze in het begin van hun carrière persona non grata, net omdat ze in het dialect zongen. Tijdens de jaren zeventig en tachtig beleefden ze hun gloriedagen, het volgende decennium keerde het lot. "Toen traden we inderdaad voor het Vlaams Blok op. Voor het geld, ja. Vergeet niet dat we ook voor de de blauwen, de katholieken, de socialisten, de communisten én De Morgen hebben opgetreden. De reactie na dat Blok-optreden was verschrikkelijk. Het leek wel alsof we incest of de erfzonde op onze kerfstok hadden. Zijn we nu echt de enigen die destijds voor het VB hebben opgetreden? Ook in 'De zieke-kas' zagen we destijds geen kwaad. (zucht) Het was een vertaling van een Frans nummer. Aanvankelijk maakte het liedje geen ophef. Wijlen Johan Anthierens heeft als eerste de perfide kanten van het nummer beschreven. Het was de tijdgeest, zeker? Zulke nummers zou ik nu zelf niet meer schrijven."

Burgemeester Janssens benadrukt dat hij de groep voor het bal geen restricties oplegt. "Ik moet hen niet zeggen wat ze moeten doen, de Strangers zijn professioneel genoeg om die keuze zelf te maken."

Vast staat nu al dat 'Bij de rijkswacht' op 17 september niet zal weerklinken. "Ik heb enkel nog mijn rijkswachtklak, de rest van onze pakken is een tijd geleden geveild", lacht Boeye. "En een rijkswachter met enkel maar een klak, dat kan niet, hé. Trouwens nu ik erover nadenk, de rijkswacht bestaat niet meer."

Aan de controversiële nummers zullen de Strangers zich niet wagen. "We gaan playbacken, 'Antwerpen' en een potpourri van onze classics, ja. Het wordt zwaar op onze leeftijd, maar het is voor het goede doel, hé. En om onze aflaat te verdienen. (lacht)"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234