Maandag 16/05/2022

Voor bijna vijf miljard euro gefraudeerd met emissierechten

DEN HAAG

Via het emissiehandelsysteem (ETS), dat het verhandelen van uitstoot-rechten binnen de EU mogelijk maakt, is de voorbije 18 maanden bijna vijf miljard euro verduisterd. Politieorganisatie Europol vermoedt dat het marktvolume in sommige landen voor meer dan 90 procent uit frauduleuze transacties bestond.

Criminelen hebben bijna vijf miljard euro aan belastinggeld uit verschillende landen verduisterd door het opzetten van eenvoudige btw-carrousels met emissierechten. De emissierechten laten landen toe om hun CO2-uitstoot - op papier - te beperken. In 2005 werd aan elk land een bepaald aantal uitstootrechten toegekend, die verhandeld kunnen worden zoals elk ander product op de markt. Eén European Unit Allowance (EUA), een Europese vergunning, geeft het recht om één ton broeikasgassen uit te stoten. De marktprijs van de vergunningen is onderhevig aan vraag en aanbod. De vergunningen gaan van hand tot hand via zes handelsplatformen. De belangrijkste, de European Climate Exchange, ligt in Londen, maar ook in Noorwegen, Duitsland, Nederland en Frankrijk zijn belangrijke platformen. De criminelen schreven zich in bij een nationaal register, waarna ze emissierechten mochten verhandelen. Ze kochten taksvrij EUA’s bij buitenlandse bedrijven, waarna de vergunningen overgeheveld werden naar het land waar de fraudeurs zich hadden laten registreren. De EUA’s werden via een reeks schimmige bedrijfjes verkocht op één van de handelsplatformen. Bij de verkoopstransactie rekenden de malafide handelaars btw aan, maar maakten ze het geld niet over aan de belastingdiensten. Daarna verdwenen ze spoorloos met het opgestreken btw-geld.Eind 2008 detecteerde Europol een opvallende stijging van het aantal European Unit Allowances (EUA’s) op verschillende transactiefora. In mei 2009 piekte het marktvolume, toen honderden miljoenen EUA’s verhandeld werden in onder andere Frankrijk en Denemarken. Op dat moment was één vergunning 12,5 euro waard. In 2008 werden in totaal vergunningen verhandeld voor ongeveer 4,9 miljard ton CO2, goed voor een transactiewaarde van 92 miljard euro. Om verdere verliezen te vermijden hebben Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië en Spanje hun regelgeving verstrengd. Na de aanpassingen zakte het marktvolume in die landen met meer dan 90 procent.Met de hulp van onder andere België zette Europol een project op poten dat een fijnmazige analyse mogelijk maakt van de ETS-markt, en toelaat de criminele organisaties die daarin opereren te identificeren. Europol vreest dat de fraudeurs hun activiteiten zullen verschuiven naar de gas- en elektriciteitsmarkt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234