Maandag 06/02/2023

Voor Azië wordt 1998 even moeilijk als 1974

Dit jaar zal de economische groei in Azië zo'n 4 procent bedragen; voor volgend jaar ziet de weg naar het herstel er met 5 procent niet veel beter uit. In haar jaarlijkse rapport 'Asian Development Outlook', dat gisteren in Manila werd voorgesteld, stelt de Aziatische Ontwikkelingsbank dat 1998 voor Azië het moeilijkste jaar wordt sinds 1974, toen de oliecrisis een recessie veroorzaakte.

MANILA.

IPS

De zwakke groeicijfers zijn te wijten aan de recente crisis in Zuidoost-Azië: het bbp neemt daar dit jaar af met 0,4 procent om volgend jaar terug lichtjes te stijgen met 2,4 procent. Voor dit jaar ziet de Aziatische Ontwikkelingsbank de Indonesische en Thaise economie krimpen met 3 pct en de Zuid-Koreaanse met 1 pct. Andere Aziatische landen blijven groeien, maar minder snel. Volgens de voorspellingen van de Ontwikkelingsbank zal de groei in Singapore van 7,8 pct vorig jaar terugvallen tot 3 procent dit jaar, in de Filippijnen van 5,1 procent naar 2,4 procent.

Toen het groeiritme begin '97 al terugviel, presteerde Zuidoost-Azië voor de eerste keer in vele jaren slechter dan Zuid-Azië. Dat deel van het continent zou er voor dit jaar nog altijd een gezond groeiritme van 6,4 pct op na houden. Maar ook als volgend jaar het herstel wordt ingeluid in Zuidoost-Azië, zal dat proces volgens de Ontwikkelingsbank niet van een leien dakje verlopen. "Het herstel in goede banen leiden, is even veeleisend als een crisis onder controle krijgen", zegt de bank in haar rapport.

Omdat de crisis niet is toe te schrijven aan macro-economische onevenwichten maar aan de zwakke financiële positie waarin ondernemingen en bankinstellingen verkeren, zal het herstel enige tijd vergen. "We mogen geen snelle heropleving verwachten zoals in Argentinië en Mexico na de zogenaamde tequilacrisis in 1994", aldus 'Asian Development Outlook'. Bovendien dreigt er nog meer gevaar, mocht de huidige crisis naar China of Hongkong overslaan.

Nu al reiken de effecten van de crisis verder dan velen hadden gedacht. Zo devalueerde de Vietnamese dong sedert eind '96 met 19 pct. tegenover de Amerikaanse dollar, ook al is de Vietnamese economie relatief gesloten vergeleken met de rest van Zuidoost-Azië. Buiten Azië remt de crisis de groei van de wereldeconomie af en treft ze de export van landen als Australië en de Verenigde Staten. Verwacht wordt dat het bbp van de geïndustrialiseerde landen in reële termen met 0,6 pct zal teruglopen ten gevolge van de problemen in Azië.

De Ontwikkelingsbank voorziet verder, gezien de uitbreidende werkloosheid en armoede, aanzienlijke sociale onrust in de komende maanden. Door de val van de plaatselijke munteenheden en de stijgende invoerkosten zal de inflatie in Azië dit jaar 12,9 procent bedragen, in Indonesië zelfs 20 procent. "De sociale en politieke onrust zullen het economische herstel zeker niet vergemakkelijken", aldus de Ontwikkelingsbank. Aan de andere kant constateert de bank toch enkele factoren die het herstel kunnen bespoedigen: de behoorlijke infrastructuur, de gunstige demografie, het open handelssysteem, de algemene verbintenissen tot macro-economische hervormingen en de spaarquotes die met 30 procent van het bbp de hoogste van de wereld zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234