Vrijdag 03/02/2023

VOOR ACTIEVELINGEN Eitjes op de route

Met de zomer voor de deur - hoor de zon zachtjes kloppen - begint het bij veel mensen te kriebelen: wat gaan we doen op mooie dagen? Thuis blijven en lezen, barbecueën en vrienden uitnodigen? Of het avontuur opzoeken, gaan fietsen of wat cultuur opsnuiven in het prachtige Vlaanderen. Om het jullie wat makkelijker te maken, hebben we een aantal superfijne dagtrips geselecteerd. Voor elk wat wils.

Vlaanderen en fietsen, het is een gelukkig huwelijk. Elke zomer opnieuw halen duizenden mensen hun fiets van stal en geven ze zich over aan het Vlaamse fietsnetwerk. Dag na dag zoeven ze door het Vlaamse hinterland, proeven ze en parcours van het lekkers dat een streek te bieden heeft en laten ze zich vollopen met prachtige indrukken.

Dat is niet anders met de fietsroutes in en rondom Kruishoutem, dat al decennia lang bekend staat als de Oost-Vlaamse eiergemeente. Het ei heeft er in de geschiedenis zo'n prominente rol gespeeld dat er een fietsroute naar vernoemd is: de Gulden Eiroute.

Wie houdt van fabuleuze vergezichten, korenvelden, en kastelen-om-bij-weg-te-dromen moet beslist een dagje de tijd nemen om deze route helemaal uit te rijden. Startpunt is de Markt van Kruishoutem. Van daaruit gaat het 46 km lang via het ene prachtige dorpje naar het andere, weidse taferelen en schilderachtige, betoverende plekken, zoals de historische dorpskern van Mullem of rustieke oude hoeves. De Gulden Eiroute is een oefening in onthaasting, een test in zorgeloos genieten.

Hotspots

Het spreekt voor zich dat je op de route op talloze leuke hotspots botst. In de Kapelstraat fiets je voorbij het Kapellehof, het voormalige molenaarshuis van de intussen vernielde molenaarshoeve. In Nokere-dorp kan je even halt houden en genieten van een natje en een droogje. Opmerkelijk op deze plek is de geklasseerde vrijheidsboom, het symbool van durf en vrijheidslievendheid van alle oud-Nokeraars. Kordaat verder fietsen en je passeert het Kordaalbos, een pareltje. Het loont de moeite om hier halt te houden, al was het maar om je longen vol te laden met boslucht. Wie zich wil laten verrassen door schoenen in alle vormen en maten, moet beslist halt houden in SONS (Shoes or No Shoes). Een eigenzinnig museum, volledig gewijd aan schoenen. Alleen al het gebouw van Verraneman - een bekende Kruishoutemnaar - is de moeite van een halte waard. En dan hebben we het nog niet over de kastelen gehad. In en rondom Kruishoutem was het vroeger - althans voor kasteelheren en -dames - erg goed toeven. Je vindt maar liefst zes prachtige domeinen, verspreid rond Kruishoutem. Een daarvan, het kasteel van Nokere, charmeert dankzij de oude huisjes net binnen de afsluiting van het kasteel, met blauw-geel schilderwerk. Romantisch wordt het helemaal als je het kasteel van Herleghem ziet, met mooie weerspiegelingen in het water. Wie de dag wil eindigen in stijl en wil overnachten in luxe kan een kamer boeken in de bijgebouwen van Kasteel della Faille d'Huysse; je vindt er behalve een bed & breakfast ook een winkel met gastronomische producten. (www.lozerkasteel.be) Maar de dag eindigen - zeker met kinderen - doe je toch maar mooi aan de Valleihoeve, waar de bewoners hun eigen hoeve-ijs maken. De fietsroute is bewegwijzerd met zeshoekige borden en loopt over landelijke wegen. De route is heuvelachtig; een fiets met versnellingen is aan te raden.

www.tov.be/nl/gulden-eiroute.

Opladen, die batterijen

Voor aspirant-matrozen

Hup, het water op...

Een waterrat hoef je niet te zijn, maar het helpt wel als je zeebenen hebt. Het gaat niet richting kust, deze keer, maar hartje Gent, waar je een privébootje kan huren en je 'skippergewijs', het roer los in de hand, richting Leievallei kan begeven. Prachtige daguitstap, lekker onthaasten en ideaal met de kinderen. Of als romantisch uitje, met het klotsende water als frivole soundtrack.

Je hoeft niet altijd uren in de wagen te zitten om er een leuk uitje van te maken. Heb je het plan opgevat om Gent te bezoeken en wil je natuur koppelen aan een stadse ontdekkingstocht, dan vormt dit de ideale combo. Iedereen is bekend met de Benelux-cruises (ook altijd een optie, als je echt wil luieren en genieten van de prachtige Leielandschappen), maar we zoeken het hier iets avontuurlijker. Je zou in de voormiddag bijvoorbeeld wat kunnen slenteren doorheen de Gentse binnenstad, een museum meepikken en lekker lunchen in een van de talloze bistro's, restaurants of snelle-haptenten. En dan 's middags afzakken naar het Yachtcenter, aan de Coupure Links, waar je voor een paar uur een bootje huurt en je de Leie op vaart. Of je kiest meteen voor een ontbijt op je schip-van-één-dag en laat het kabbelende water je begeleiden naar Drongen, Latem en Deurle.

Latemse School

Je vindt verschillende fijne arrangementen. Wie graag in Gent blijft, kan via een boottochtje de fiere stede vanop het water leren kennen. Het centrum ontdekken, maar dan op een andere manier: de Graslei met zijn Gildehuizen, de oude Vismijn, het Vleeshuis, de Drie Torens (St-Baafs, Belfort, St-Niklaaskerk), het Gravensteen, de Vooruit, de Dulle Griet, de Bijloke... het is maar een kleine greep.

Mag het wat langer, dan kan je in 4u of 8u tijd tot Sint-Martens-Latem of zelfs Astene/Deinze varen, en terug. Een leuke uitstap, want je vaart via de kronkelende Leie toch een stukje geschiedenis in. Je passeert landschappen die de Latemse school inspireerden. Gustave De Smet, Frits Van den Berghe, Constant Permeke... Ontdek hier wat hen zo ontroerde!

www.yachtchartergent.com.

Voor bier-lovers

Een pintje, graag!

Vlamingen houden van bier. Drinken en brouwen. Bier zit in ons DNA, maakt deel uit van ons rijke culinaire patrimonium en bepaalt voor een deel onze identiteit. Een daguitstap in het teken van Belgische bieren? Dat is nog eens een idee!

Een hele zomer lang zetten negen Oost-Vlaamse brouwerijen hun deuren open voor bezoekers. Een prachtig idee voor een dagtrip, die je makkelijk kan plannen via deze website; de brouwerijen zijn niet voortdurend open (er moet nog bier gebrouwen worden ook), maar wie zich wat flexibel opstelt, maakt er wel een fantastische dag van.

Het wordt pas helemaal leuk als je er via Plan Bier een fietstochtje aan koppelt of er een arrangement van maakt. Aan de hand van drie fietskaarten, met vier fietsroutes en drie wandelroutes in drie regio's, ontdek je talloze brouwerijen. Je maakt er kennis met het brouwersambacht, met de cafés waar roemrijke bieren verkocht worden en met de betere drankenhandelaars. Loont alvast erg de moeite: Bosteels, de brouwers van Karmeliet, Kwak en Deus. De brouwerij is enkel geopend op de eerste zaterdag van juli en augustus, maar stip die toch maar aan, want het gebouw alleen al is een pareltje. Tekende verantwoordelijk? Louis Minard. Ja, dat is dezelfde architect van de Minardschouwburg in Gent. Verder is ook brouwerij Roman, de oudste familiebrouwerij van het land, de moeite van een mooi uitgekiend bezoek waar. Je loopt er zo de geschiedenis in...

Op de vespa

Voor wie het wat meer mag zijn en de dag mag eindigen in een mooie avond, kan kiezen voor een fijn arrangement. Wat te denken van een picknick met een streekbiertje? Niet meteen een daguitstap (het zijn er twee na elkaar, met overnachting), maar wel een mooi rustmoment. Of wat te denken van het Vespa- of deux-chevauxarrangement, waarbij je de Vlaamse Ardennenroute ontdekt.

Voor echte ontdekkingen moet je in de hobbybrouwerijen zijn, micro-ondernemingen van gepassioneerde brouwers met een zeer beperkte omzet; mét uitgesproken smaak. Pareltjes van smaak...

www.tov.be.

voor amateur-detectives

Rechtvaardig zoeken

Het Lam Gods is wereldberoemd. Het meesterwerk van de Van Eyckbroers lokt jaarlijks duizenden bezoekers; iedereen is geïntrigeerd, en zeker als de mensen te horen krijgen dat De Rechtvaardige Rechters tot op vandaag nog steeds niet teruggevonden zijn. Waar zijn ze heen? Wie heeft ze gestolen? Om daarachter te komen, moet je niet in Gent blijven, maar moet je naar Wetteren....

De dag begint in Gent. 's Ochtends, als de nevel nog rond de drie torens hangt en de stad zich opmaakt voor een mooie dag, begin je bijvoorbeeld met een bezoek aan de Sint-Baafskathedraal. Je bevindt je dan in het hart van het verhaal: het is hier dat je het Lam Gods kan bewonderen. Of een replica, want het echte kunstwerk wordt nog steeds gerestaureerd. Wie echter geïnteresseerd is door het hele verhaal achter het Lam Gods en de restauratie, kan naar het Caermersklooster, waar een permanente tentoonstelling het Lam Gods vanuit een bijzondere invalshoek benadert. Je krijgt er bijzondere en unieke filmfragmenten, röntgenfoto's, kunstwerken, instrumenten en maquettes te zien die het Aardse en het Hemelse van het beroemde schilderij onthullen. Helemaal mooi wordt het als je na deze tentoonstelling even naar het MSK gaat, waar je de kans krijgt om de restauratie van dichtbij mee te maken.

Drie bezoeken, en je bent helemaal ondergedompeld in het verhaal. De dag is half om, en nu begint het pas. Maar daarvoor hoef je niet in Gent te blijven. Je gaat naar Wetteren. Het is daar waar Arsène Goedertier woonde en werkte, de man die tot vandaag nog steeds verdacht wordt van de Belgische kunstroof van de eeuw. Omdat het paneel De Rechtvaardige Rechters nog steeds zoek is, besloot de toeristische dienst van Wetteren om er een leuke interactieve en spannende rondleiding aan te koppelen. De grootste kunstroof van de 20ste eeuw roept nog steeds veel vragen op. Waar ligt het paneel vandaag? Bestaat het nog? Ligt het dan in de Sint-Gertrudiskerk? Of hebben speurders iets over het hoofd gezien in het huis van Goedertier?

Hoogstandje

Via een digitale gids (wie wil, kan een iPad huren of downloadt de Layar app op zijn smartphone via de app store - Android of iOS) wandel je langs de meest memorabele monumenten, en krijg je getuigenissen, geluidsfragmenten en culinaire weetjes. Je duikt als het ware de jaren 30 in. Om deze dag in stijl te eindigen, stap je het Posthotel binnen, en bestel je een Wetterse vlaai. Wegspoelen met een Lam Godsbiertje en je hebt er een dag vol historie, spanning en Cluedo op zitten.

Toerisme Wetteren, 09/366.31.04. Wie zelf geen iPad heeft, kan er een huren bij Toerisme Wetteren (€ 5/dag).

Voor Dingenzoekers

Spelen tussen kunst

De grootste uitdaging van de vakantie is misschien wel dat kleine grut bezig en blij houden. Wil je wel eens wat meer dan de kinderboerderij en de speeltuin om de hoek, dan komen de Dingenzoekers to the rescue.

De Dingenzoekers dat zijn moeders Kristien In-'t-Ven en Greetje Van Buggenhout en hun kinderen Felix, Lucy en Mirtha. Sinds een aantal jaar hebben ze de gewoonte om samen op avontuur te trekken en voor hun blog dingenzoekers.be uit te testen welke plekken en uitstappen plezier voor kinderen én ouders te bieden hebben. "Je kan je kinderen speelgoed geven, maar wat ze voor de rest van hun leven onthouden, is niet alle spullen die ze ooit kregen, wel dingen die ze zelf ontdekken en uitproberen. Samen iets ondernemen, blijft toch langer hangen, dus willen we andere mensen inspireren", vertellen Kristien en Greetje.

Dat je daarvoor niet eens ver hoeft te reizen, bewijzen ze met hun tweede boek België voor kinderen en hun baasjes waarin ze het hele land afdweilden op zoek naar verrassende en minder bekende plekken. "Ook onze kinderen waren verbaasd dat er in een klein land als België zoveel te beleven valt, ze vinden België toch wel een straf land. Door binnen de landsgrenzen te blijven laten we ook zien dat het heel haalbaar is om met kinderen op stap te gaan. Je kan er een weekend van maken of een hele week, maar heel wat uitstappen zijn ook geschikt voor een namiddag."

Op zoek in Kemzeke

"De Verbeke Foundation met zijn hangars spreekt enorm tot de verbeelding. En dan is er ook nog eens een heel groot stuk buiten waar her en der kunstwerken te ontdekken zijn", vatten Greetje en Kristien samen. "Hier geen zaalwachters of alarmen die afgaan als je te dicht bij een schilderij komt. Kinderen kunnen hier op eigen houtje op ontdekking gaan. Vooral het glazen paviljoen buiten gemaakt van oude ramen was een topper, maar eigenlijk val je van de ene verbazing in de andere.

Ook de tijdelijke expo Bewogen beweging met de constructies van Theo Jansen is voor kinderen én hun baasjes erg leuk (check zeker de filmpjes van zijn strandbeesten op YouTube). En doordat de kinderen hun gang kunnen gaan, kan je zelf op je eigen ritme je ogen uitkijken."

"Vooral kinderen vanaf 6 jaar zullen hier plezier beleven, kleine kinderen kunnen gerust mee, maar die moet je wel wat meer in de gaten houden, bijvoorbeeld bij de vijver buiten. Weer of geen weer, er valt altijd iets te beleven. Als het pijpenstelen regent, krijgen de werken in de hangars de volle aandacht en er is ook een ruime cafetaria waar kinderen niet per se stil op hun stoel moeten zitten."

Westakker, 9190 Kemzeke.

www.verbekefoundation.com.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234