Zondag 21/07/2019

Voor 8,7 miljard euro onbetaalde facturen in België

BRUSSEL

In België wordt 2,5 procent van alle facturen nooit betaald. Dat komt voor 2009 overeen met een bedrag van 8,7 miljard euro dat bedrijven nooit te zien krijgen. In heel Europa ging zo 300 miljard verloren.

In heel Europa steeg het aantal facturen dat onbetaald blijft en uiteindelijk resulteert in afgeschreven vorderingen, van 2,4 naar 2,6 procent. “Dat staat gelijk aan een recordbedrag van 300 miljard euro aan facturen die de Europese bedrijven als verloren beschouwen”, zo staat in de European Payment Survey van debiteurenbeheerder Intrum Justitia. Dat bedrag komt overeen met het volledige Griekse begrotingstekort.

Intrum Justitia onderzocht het betalingsverkeer en ondernemersvertrouwen bij meer dan zesduizend bedrijven in 25 Europese landen. Slechts 52 procent van alle facturen in Europa wordt binnen de afgesproken betalingstermijn betaald. En dat heeft gevolgen: driekwart van de Belgische bedrijven zegt inkomsten te verliezen door late betalingen. In 2008 was dat nog twee derde. De helft van de bedrijven zegt daardoor in liquiditeitsproblemen te komen (tegen 40 procent in 2008).

Later betaald worden leidt ook tot later betalen, zo blijkt. Vooral kmo’s voelen zich steeds meer geplet tussen hun klant en leverancier, en komen hierdoor in liquiditeitsproblemen. Op de banken kunnen ze in dat geval ook al niet rekenen: 30 procent geeft aan moeilijkheden te ondervinden om bij zijn bank nieuwe kredieten of een uitbreiding van bestaande leningen te bekomen. Desondanks schakelt 50 procent van de Belgische bedrijven slechts 100 dagen na de afgesproken betalingstermijn professionele hulp in.

De studie “bevestigt nogmaals de nood aan een betere regelgeving die een beter betaalgedrag structureel stuurt. Daarnaast is er een duidelijke behoefte aan zuurstof voor de bedrijven onder de vorm van beschikbaar krediet dat laagdrempelig toegankelijk is. Een duidelijke rol is hier weggelegd voor de overheid die tevens haar eigen processen voor betaling nog administratief verder dient te vereenvoudigen en zo de betaaltermijn terug te dringen. De overheid heeft immers een voorbeeldfunctie als het om betaalgedrag gaat en er is nog een weg af te leggen”, zegt Guy Colpaert, managing director van Intrum Justitia België.

Unizo vindt dat de volgende federale regering snel het betalingsbevel moet invoeren. “Dat moet het aantal nooit betaalde facturen doen dalen”, aldus Unizo. “Wanbetalers vormen een ernstige bedreiging voor de Belgische en Europese economie.” Frankrijk pakte onlangs het probleem aan met een maximale betalingstermijn. Unizo roept de volgende regering op dat voorbeeld te volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden