Woensdag 21/08/2019

Voor 5 november worden er geen BHV-knopen meer doorgehakt

Formateur Yves Leterme en de oranje-blauwe delegatieleiders hebben woensdagavond beslist om de discussie over de staatshervorming en Brussel-Halle-Vilvoorde plenair niet meer te behandelen voor de herfstvakantie. Het dossier komt dus pas ten vroegste op maandag 5 november weer op tafel.

Aangezien de kans bestaat dat twee dagen later in de bevoegde Kamercommissie de Vlaamse BHV-voorstellen worden gestemd, blijft er niet veel tijd meer over om voor dit dossier een oplossing uit te werken.

Nadat de onderhandelaars woensdag een akkoord afsloten over milieu, energie en mobiliteit staken de formateur, gewezen verkenner Herman Van Rompuy en de vier delegatieleiders 's avonds nog de koppen bij elkaar over de staatshervorming en BHV.

Volgens een bron verliep de vergadering in een positieve sfeer, volgens een andere bron werd nog een hartig woord gewisseld over de spooknota-Van Rompuy. Ook al spraken de aanwezigen zich niet uit over het statuut van die nota, kwam hij wel opnieuw ter sprake.

Hoewel de volgende dagen nog communautaire bilaterale contacten gepland zijn, beslisten de delegatieleiders om voor de herfstvakantie niet meer plenair te vergaderen over de staatshervorming en BHV. Dat betekent dat voor 5 november geen knopen meer worden doorgehakt.

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken, waar de Vlaamse splitsingsvoorstellen op de agenda staan, vergadert twee dagen later opnieuw over het politiek heikele dossier. De kans is groot dat er dan gestemd wordt over de Vlaamse wetsvoorstellen. Indien oranje-blauw het niet op een akkoord gooit om de discussie in de commissie uit te stellen, blijft er dus niet veel tijd over om een (begin van) compromis uit te werken over het dossier.

MR-voorzitter Didier Reynders waarschuwde donderdag nog eens dat een stemming bijzonder kwalijke gevolgen zal hebben voor de regeringsvorming. (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden