Vrijdag 06/12/2019

Ruimtevaart

Voor 20 euro kunt u bij deze man een stukje maan 'kopen'

Dennis Hope, 'eigenaar en verkoper' van de maan en planeten. Beeld rv

Met de lancering van de Falcon Heavy-raket door het ruimtebedrijf SpaceX lijkt de commercialisering van de ruimte definitief ingezet. Toch is niet Elon Musk daarmee begonnen, maar een oude ex-autoverkoper uit de Amerikaanse staat Nevada. Hij verkoopt planeten aan zo'n 20 euro per stukje. 

Het klinkt misschien wel leuk, maar een grap is dit zeker niet, verzekert de Amerikaan Dennis Hope. De man verkoopt nu al meer dan dertig jaar percelen op de maan en op andere planeten, aan minstens 25 dollar (zo'n 20 euro) per stuk. "Als mensen hun land krijgen, mailen ze om te vertellen hoeveel plezier ze eraan beleven", zegt de 70-jarige Hope in de Nederlandse krant NRC Handelsblad. "Het idee dat zij ergens een buitenaardse kavel bezitten, stemt hen gelukkig." 

Naar eigen zeggen hebben al zeven miljoen mensen zo'n stukje planeet of maan gekocht bij Hope. En voor veel Amerikanen zal zijn verhaal klinken als een toonbeeld van Amerikaans ondernemerschap. Hope lag in 1980 in een scheiding, zag zijn geldvoorraad slinken, maar toen hij op een avond zijn blik ten hemel richtte, dacht hij: wat als ik die hele zwik nu eens verkoop?

Dat lijkt dan wel een gek idee, maar Hope denkt een vrij sluitende juridische redenering vast te hebben voor waarom hij dat mag doen. In het kader van de Verenigde Naties hebben alle landen ter wereld namelijk in 1967 het Outer Space Treaty afgesloten. Dat verdrag is de basis van wat we tegenwoordig hebben aan ruimterechtspraak.

Daarin staat dan wel dat landen geen beslag mogen leggen op de ruimte of de planeten, zo redeneert Hope, maar over 'individuen' en privépersonen zegt het verdrag niets. Hope stelde daarom een document op waarin hij alle planeten en hun manen voor zichzelf opeist en stuurde dat naar de VN, en de Amerikaanse en de Russische overheid. Omdat niemand reageerde op de termijn die Hope zelf op zijn claim geplakt had, was de ruimte nu 'van hem'. 

Niet legaal, maar ook niet illegaal

"Hope heeft zijn claim al willen laten ratificeren door rechtbanken, maar geen enkele rechter heeft hier tot nog toe een uitspraak over gedaan", zegt Philip De Man, docent ruimterecht aan de KU Leuven, die de casus van Hope ziet als een klassieker in de prille ruimterechtspraak. "Het IISL (International Institute of Space Law), een internationaal panel van experts, heeft wel gezegd dat die redenering niet klopt, maar dat is dus geen rechtbank. Wat Hope doet is daarmee niet echt legaal, het is ook niet per se in strijd met het ruimterecht." 

Al is er dus nog wel wat juridische onzekerheid, Hope laat zich niet tegenhouden om goed geld te verdienen. Voor zijn galactische uitverkoop richtte hij een bedrijfje op, Lunar Embassy, dat online stukjes van planeten van de hand doet. Zo kost een kavel op de maan afhankelijk van de oppervlakte 25 of 125 dollar (20 of 102 euro). Stukken van Venus, Mars, Mercurius en Io – een maan van Jupiter – kosten evenveel. Ook de volledige planeet Pluto verkoopt Hope nu voor een slordige 250.000 dollar (205.000 euro). 

Hope wordt dan ook zeker niet als een halvegare gezien, maar wel als een interessante ondernemer, althans door sommigen. Wereldwijd zijn er ook al anderen die hem volgen. 

De Spaanse Maria Angeles Duran baseerde zich op de ideeën van Hope en liet zo in 2010 bij een notaris de zon op haar naam registreren. In het document staat volgens de krant El Mundo: 'Eigendomsakte van de zon, ster van het type G2, gelokaliseerd in het centrum van het zonnestelsel, op een gemiddelde afstand van 149,6 miljoen kilometer van de aarde.' 

Toen Duran perceeltjes van de zon op Ebay wilde verkopen aan een euro per stuk, gooide het webplatform haar eraf. Maar Duran liet het daar niet bij en sleepte Ebay voor de rechter. Daarbij eiste ze zelfs 10.000 euro van de webwinkel omdat die zijn gebruikersvoorwaarden niet respecteerde. Duran verkoopt nu nog steeds stukjes van de zon via haar eigen website, de opbrengsten ervan zouden voor een groot deel naar goede doelen gaan. 

Grondstoffen

Ook de Amerikaanse overheid lijkt trouwens een loopje te nemen met het internationaal ruimteverdrag, en wel door het goedkeuren van haar 'Asteroids Act'. Die wet moet bedrijven toelaten om grondstoffen te gaan delven in de ruimte. Het Outer Space Treaty zegt dan wel dat landen geen beslag mogen leggen op planeten, zo vindt de Amerikaanse overheid, over bedrijven en grondstoffen zegt het verdrag niets. Terwijl er bijvoorbeeld op de maan heel wat titanium te vinden is. 

"Internationaal is er op dit gebied van alles in ontwikkeling", zegt De Man. "Omdat commerciële spelers overheden nu onder druk zetten om met een wetgeving te komen. En elk land probeert dit nu op zijn eigen manier te doen. De VS kan nu wel de lancering van zo'n commerciële ruimtemissie autoriseren, maar enkel in Luxemburg kan de overheid aan bedrijven ook toelaten om grondstoffen op te eisen."  

Toen Hope in 2001 mails kreeg van klanten, kwam hij op het idee om zijn project nog wat verder uit te werken. Om de eigendomsrechten van zijn kopers te beschermen, richtte hij zijn eigen natie op: sinds 2004 is er zo een 'Galactic Government', compleet met onafhankelijkheidsverklaring en een eigen grondwet. Burgerschap daarvan is uiteraard ook bij hem te koop. 

"De enige oplossing was om een eigen regering in te stellen", zegt Hope. "En meer dan 170.000 mensen hebben gestemd ter ratificatie." Omdat hij het land heeft bedacht, is Hope al veertien jaar de president. "Maar volgend jaar ga ik met pensioen, dan stemmen we over een nieuwe."  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234