Donderdag 02/02/2023

NieuwsVooruit

Voo?uit over nieuwe naam: ‘Vooruit blijft Vooruit, maar het kunstencentrum verandert van naam’

De beroemde gevel van kunstencentrum Vooruit in Gent.  Beeld Wouter Maeckelberghe
De beroemde gevel van kunstencentrum Vooruit in Gent.Beeld Wouter Maeckelberghe

‘De plek blijft Vooruit en het kunstencentrum verandert van naam.’ Dat heeft het Gentse kunstencentrum bekendgemaakt. Die nieuwe naam wordt dan toch niet Pallas of Volxus. Wat dan wel, is nog niet bekend.

Redactie

Het kunstencentrum dat Vooruit heette tot de voormalige sp.a die naam claimde, zou vandaag zijn nieuwe naam bekendmaken. Dat gebeurde voorlopig echter niet.

De controverse over de naamsverandering was de afgelopen weken weer opgelaaid toen de potentiële nieuwe namen bekendgemaakt werden. Pallas en Volxus vielen slecht bij veel Gentenaars. Ook bekende koppen zoals UGent-rector Rik Van de Walle en filosoof Ignaas Devisch pleitten voor het behoud van de oude naam.

De voormalige sp.a had daar geen bezwaar tegen, maar de naam behouden is voor het kunstencentrum geen optie, klonk het tijdens het persmoment. “We zijn een politiek neutraal podium en dat moet zo blijven.”

Partijonafhankelijk

Wegens de hevige reacties werd er dus wel voor gekozen de naam van het gebouw te behouden. “Een optreden zal dus blijven plaatsvinden in de concertzaal van de Vooruit, maar de organisator van het optreden zal wel een andere naam hebben”, verduidelijkt algemeen coördinator Franky Devos.

“Dit is een oplossing die erkenning geeft aan het protest, maar die ervoor zorgt dat we een partijonafhankelijke koers kunnen blijven varen”, zegt communicatieverantwoordelijke Mieke Dumont. “We maken een onderscheid met de politieke partij en komen tegemoet aan de vraag van de Gentenaars.”

Wanneer die nieuwe naam van het kunstencentrum er komt, is nog niet duidelijk. De opties Pallas en Volxus worden nog niet van tafel geveegd, maar het is lang niet meer zeker dat het een van die twee namen wordt.

Rock-’n-roll

Tijdens de persconferentie op het terras van De Vooruit werd ook teruggekomen op het meningsverschil met de politieke partij over de naamsverandering en op de berichten over een financiële regeling. “Voor sp.a moest en zou het Vooruit zijn”, stelt Devos. “Maar ik denk niet dat de sp.a op de naam Vooruit zou gekomen zijn als wij dat woord niet de dynamische en rock-’n-roll-betekenis hadden gegeven die het nu heeft.”

“Wij noch de partij wilden dat de kosten die gepaard gaan met onze naamsverandering gefinancierd zouden worden door de budgetten voor artiesten en de budgetten voor ons cutureel programma. En dus is de afspraak gemaakt dat zij tussenkomen in de kosten”, bevestigt Devos. “Dat is geen fiks bedrag. Het is een terugbetaling van de reëel gemaakte kosten.”

“Wij vonden dat degene die ons in deze situatie hebben gemanoeuvreerd, mee mochten betalen aan de kosten”, zegt Paul Teerlinck, de voorzitter van de Raad van Bestuur. “We hebben niet gekozen voor een langdurige procedureslag met een onzekere afloop.” Die optie is op een bepaald moment wel sterk overworgen, maar op basis van juridisch advies werd daarvan afgezien.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234