Vrijdag 18/10/2019

"Vonnis 'Rent-a-Wife' is belangrijke primeur"

Het vonnis waarmee de Brusselse rechtbank van koophandel de Rent-a-Wife-publiciteitscampagne van DVD-verhuurbedrijf Home Entertainment Services en webagency Emakina als discriminerend heeft veroordeeld, is een primeur en een unicum, zo zegt het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Het is namelijk de eerste keer dat een rechter een wet gebruikt om seksistische handelingen te omschrijven.

De reclamecampagne van Home Entertainment Services en Emakina liet mannen zogezegd toe een of meerdere vrouwen te huren. Via de website www.rentawife.be kon de consument kiezen uit meer dan 9.500 vrouwen die thuis per post werden geleverd.

Volgens het Instituut ging het om een discriminerende campagne en zij kreeg daarin gelijk van de rechtbank van koophandel. "Dit is een belangrijke primeur", zegt Michel Pasteel, de directeur van het Instituut. "Voor de eerste maal sinds zijn oprichting is het Instituut naar de rechtbank gestapt en heeft het bovendien gelijk gekregen. Dit is een zeer goede zaak voor alle vrouwenorganisaties en alle vrouwen en mannen die geschokt waren door een dergelijk duidelijk seksisme."

Nog belangrijker voor het Instituut is dat voor het eerst in België, en voor zover geweten in Europa, een rechter een wet heeft gebruikt om seksistische handelingen duidelijk juridisch te omschrijven.

"De rechter verwijst naar artikel 2 van de oude antidiscriminatiewet die elke aantasting van de waardigheid van de persoon sanctioneert, bijzonderlijk wanneer zij zich situeert in een bedreigende, vijandelijke, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving, en koppelt dat aan artikel 6 van diezelfde wet. De 'Rent-a-Wife'-campagne beantwoordde volgens de rechter aan de criteria van artikel 2 en was daarom een inbreuk op artikel 6."

De oude antidiscriminatiewet van 25 februari 2003 is intussen vervangen door de nieuwe wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen, maar die nieuwe "gender"-wet bestraft in zijn artikel 27 dezelfde gedragingen, aldus directeur Pasteel.

Het Instituut is er ten slotte ook blij mee dat de rechter het argument van de humor, dat door de tegenpartij werd aangehaald, niet heeft aanvaard. "Humor mag geen excuus zijn. Al te gemakkelijk worden stereotypes aangewend om makkelijke grappen te maken, terwijl voor ons die stereotypes net sleutels zijn om discriminatie op alle vlakken tegen te gaan, door ze net te doorprikken", besluit Pasteel. (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234