Zaterdag 04/07/2020

Europese UnieUpdate

Von der Leyen belooft ‘green deal’ en helft vrouwen in Commissie

Ursula von der Leyen speecht op het Europees Parlement in Straatsburg.Beeld AFP

Kandidaat-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft deze ochtend gespeecht in het Europees Parlement in Straatsburg. Ze belooft onder meer te zorgen voor evenveel vrouwen in de Commissie als mannen, geduld te hebben voor de brexit en op de proppen te komen met de eerste Europese klimaatwet. Op die manier wil ze voor vanavond nog zoveel mogelijk volksvertegenwoordigers aan haar kant krijgen voor de stemming vanavond.

De Duitse christendemocrate Ursula von der Leyen probeert in haar speech van deze ochtend in het Europees Parlement, een laatste gooi te doen naar volsvertegenwoordigers die nog niet beslist hebben voor wie ze gaan stemmen. Om 18 uur stemmen de Europarlementsleden namelijk over de opvolger van Jean-Claude Juncker. Om een absolute meerderheid te behalen heeft de Duitse minister 374 volksvertegenwoordigers nodig achter haar staan.

‘Green deal’

Ursula von der Leyen doet een aantal opvallende beloftes tijdens haar speech. Ze belooft namelijk om binnen de eerste honderd dagen van haar mandaat een ‘green deal’ op tafel te leggen om klimaatverandering aan te pakken. “Europa moet tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent in de wereld worden”, zo betoogt von der Leyen in het Europees Parlement. Ze wil een eerste Europese klimaatwet voorstellen en de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met “50, zo niet 55 procent” verminderen.

Von der Leyen verzekerde de Europarlementsleden ook dat ze als ze verkozen wordt streng zal toezien op het respect voor de democratie en de rechtsstaat in de lidstaten. Daarnaast belooft ze ook een faire belasting van multinationals en ‘een nieuw pact’ dat boven de verdeeldheid die er in de lidstaten speelt op vlak van migratie, moet overstijgen.

Brexit

Von der Leyen gaat nog een stapje verder en verklaart dat ze openstaat voor een nieuw uitstel van de brexit. “Meer tijd geven moet mogelijk zijn als er een goede reden voor is”, zegt ze. Het vertrek van de Britten uit de Eu was eigenlijk gepland op 29 maart maar is ondertussen al uitgesteld tot 31 oktober. Dat is volgens Ursula von der Leyen een serieus besluit dat we betreuren maar respecteren. “Het Verenigd Koninkrijk zal altijd een bondgenoot blijven”, aldus de de Duitse christendemocrate.

Door het eerdere uitstel van de brexit moest het Verenigd Koninkrijk meedoen aan de Europese verkiezingen eind mei. Daardoor zijn 73 politici geïnstalleerd. De Brexit Party van Nigel Farage won met 29 de meeste zetels. De Liberal Democrats die tegen een brexit zijn, werden tweede en hebben 16 zetels. Door de onzekerheid over het vertrek van de Britten uit de EU is onduidelijk hoe lang zij in het EU-parlement zullen zitten.

Helft vrouwen

De christendemocrate deelt ook mee dat ze zal zorgen voor volledige gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in de Europese Commissie. Als zij vanavond tot voorzitter verkozen wordt is ze van plan om alle lidstaten die erop staan alleen een man te willen sturen als commissaris, erop aan te spreken. “Wij vrouwen zijn de helft van de bevolking. We willen ons aandeel”, zegt von der Leyen.

Daarbovenop zou ze zwakkere portefeuilles willen geven aan landen die weigeren om mee te werken aan een commissie met evenveel vrouwen als mannen. Von der Leyen benadrukt dat ze “ontzettend trots” is dat er eindelijk een vrouw kandidaat is om voorzitter van de Europese Commissie te worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234