Zaterdag 16/10/2021

Volwassenenonderwijs wordt fors duurder

De Vlaamse regering heeft beslist om de inschrijvingsgelden voor volwassenonderwijs met vijftien procent te verhogen. Kan niet, vinden de onderwijsvakbonden. "De lager opgeleiden zullen afhaken." Momenteel volgen 330.000 Vlamingen volwassenonderwijs.

Het inschrijvingsgeld voor volwassenonderwijs wordt 15 procent duurder. Dat staat in een reeks van besparingsmaatregelen van de Vlaamse regering. De prijs per lestijd stijgt van 1 euro naar 1,15 euro. Met modules tot 480 lestijden kunnen de bijkomende kosten zo hoog oplopen. De maatregel geldt voor alle vormen van volwassenonderwijs. Zowel voor het hoger beroepsonderwijs, als voor het secundair volwassenonderwijs, waaronder bijvoorbeeld een avondcursus Spaans of informatica valt.

Twee gezichten
"De maatregel versterkt het Mattheuseffect", zegt Marnix Heyndrickx van het VSOA-onderwijs. De hoger opgeleiden zullen cursussen blijven volgen, de lager opgeleiden zullen noodgedwongen afhaken. Het volwassenonderwijs heette vroeger 'onderwijs voor sociale promotie'. Met de huidige maatregelen kan het die rol niet blijven vervullen. Terwijl volwassenonderwijs in veel gevallen noodzakelijk is voor reïntegratie in de arbeidsmarkt."

Volgens de vakbonden is de maatregel nefast voor de vooropgestelde doelstelling in het Pact van Vilvoorde in 2001. Daarin stelt de Vlaamse regering dat in 2020 minstens 15 procent van de mensen tussen 25 en 65 deel moet nemen aan een permanente vorming. "Dat staat haaks op de maatregel die nu is genomen", zegt Heyndrickx. "Dat streefdoel wordt compleet onhaalbaar. De Vlaamse regering spreekt met twee gezichten."

Indexaanpassing
Volgens het kabinet van onderwijsminister Pascal Smet gaat het om een noodzakelijk indexaanpassing. "De laatste aanpassing dateert van 2007", klinkt het. "En ook toen is de vraag gesteld of mensen zouden afhaken. Vandaag blijkt dat niet het geval. Integendeel, alsmaar meer volwassenen volgen onderwijs. Vooral mensen die vrijgesteld zijn van inschrijvingsgeld. (omwille van een vervangingsinkomen of werkloosheidsuitkering, red.) Een stuk van het extra inschrijvingsgeld moet dat compenseren. De rest gaat naar de stijgende werkingskosten van de Centra."

De vakbonden volgen dat verhaal niet. "De Vlaamse overheid reserveerde vroeger zelf een dotatie van 6 miljoen euro om de inschrijvingsgelden van de vrijgestelden te vergoeden", zegt Dirk De Zutter van COC. "Over de jaren heen is dat afgekalfd tot 3 miljoen euro. De Vlaamse overheid laat de betaalde cursisten het verschil bijpassen."

Het kabinet-Smet weerlegt dat: "Het opnieuw optrekken van de dotatie had het probleem uitgesteld, niet opgelost."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234