Maandag 23/09/2019

Update

Volvo Cars Gent staakt

Beeld UNKNOWN

Gisteren is er een korte werkonderbreking geweest bij autoproducent Volvo Cars in Gent. Reden is de hoge werkdruk en het feit dat heel wat arbeiders geen verlof mogen opnemen, zegt ABVV-hoofdafgevaardigde Rudy Schatteman. Het kwam niet tot een staking in de regel en een aantal werknemers vroeg dan ook voor de niet gewerkte uren betaald te worden, aldus de afgevaardigde.

Dat heeft de directie vanmorgen geweigerd. Daarop legden arbeiders van de afdeling logistiek opnieuw het werk neer. Zij transporteren de onderdelen die in de fabriek toekomen, naar de productielijn. Hun actie legt dus de hele productie lam bij Volvo Cars, want bij gebrek aan onderdelen kunnen er geen auto's worden geassembleerd.

Schatteman: "Gisteren is er een werkonderbreking geweest bij logistiek van 2 à 3 uren. Ze hebben problemen naar voren gebracht die voor iedereen gelden. Maar als vakbond vinden wij dat ze dan beter in staking gaan. Je kan niet werkloos rondlopen en toch betaald worden. Dan moet je maar in staking gaan". Dat vindt ook de directie. Volgens woordvoerderMark De Mey wou Volvo Cars daarom één uur uitbetalen en één uur niet. "Een principekwestie".

Reden voor de sociale onrust is de hoge werkdruk, het niet vervangen van zieke werknemers en het weigeren van verlofaanvragen, naar verluidt omdat er te weinig personeel is om te vervangen.

Efficiëntie verhogen

Gisteren is er een tweetal uren gestaakt. Daarna gingen de arbeiders van logistiek weer aan de slag. Rond zes uur vanmorgen is de productie dan weer stilgevallen. Intussen tasten de bonden af of de rest van het personeel stakingsbereid is.

Woordvoerder De Mey van Volvo Cars Gent bevestigt dat er een probleem is met het vervangen van zieken en met de verlofdagen. "Wij willen onze efficiëntie verhogen en dat betekent concreet dat we hetzelfde werk moeten doen met 20 à 25 pct minder manuren. Daarom willen we het surplus aan mensen beperken". Als er gaten vallen door ziekte, is er bijgevolg te weinig volk op de werkvloer. Na de korte actie woensdagmorgen heeft Volvo interims moeten optrommelen.

De Gentse autofabriek aast alweer op nieuwe modellen, die door de moedermaatschappij in Zweden toegewezen moeten worden. Vooral daarom wil zij in de toekomst meer auto's bouwen met minder mensen. "Als we willen overleven, moeten we efficiënter werken. Ons doel is om bij de drie beste autofabrieken te horen van West-Europa. Vandaag zitten we nog niet eens in de top 5".

In Gent rollen per dag zo'n 1000 Volvo's van de band. "Met deze staking geven we natuurlijk een heel slecht signaal aan Zweden", aldus De Mey, "die de laatste tijd toch erg positief was over de fabriek in Gent" (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234