Vrijdag 10/04/2020

Voltooid verleden trouwdag

Het was alsof het kruidenbuiltje ontbrak. De bruiloft van Filip en Mathilde verliep zo smetteloos, aseptisch bijna, dat de kranten excentrieke details opvoerden in hun zaterdageditie. Van de colibri's die voor Fabiola's megahoed sneuvelden, over de verdwaalde vice-premier Laurette, tot een scheikundige afweging van het aantal uitgesproken Franse en Nederlandse volzinnen. De Morgen vervoegde het gewoel en sprokkelde de fletse finesses uit een voltooid verleden trouwdag.

Brussel

Van onze verslaggeefster

Anne de Graaf

Viereneenhalve meter sleep, eigendom van wijlen overoma Mosselman, voortgetrokken door een schuchter meisje in porselein. Schuifelend op muiltjes, gehaakt aan de rechterarm van vader d'Udekem d'Acoz. Graaf sinds vrijdag middernacht, vader ook van een toekomstige koningin der Belgen en niet geheel onbevreesd voor wat hij afstaat. "Een bloem, frêle en kwetsbaar in haar mooie blaadjeskraag", parafraseert La Dernière Heure zaterdag bruid Mathilde.

Kwetsbaar zeker, zo zeer zelfs dat de jurk met een habijt te vergelijken valt. Te correct, zoals overigens de hele dag. "Mathilde treedt toe tot een orde", schrijft Paul Demeyer in de bijlage van Het Nieuwsblad waarin vijftig reporters het huwelijk tot in de diepste vezel uitplozen. "We zullen zien of het Belgische volk haar nog terugkrijgt."

Moet Mathilde afkoelen om deel uit te maken van het geslacht van Saksen-Coburgh, haar echte gevoelens verstoppen, haar zin om Filip te bespringen intomen of is het gewoon hoofse bedeesdheid, dat rare gedoe? De bevolking vindt het goed zoals het is, met of zonder mondkus, leek het zaterdag. Het Nieuwsblad mat haar publieksscore aan het aantal opgestoken vlaggetjes op de Grote Markt, voor en na de plechtigheid. Tien vlaggetjes gingen omhoog voor koningin Fabiola, twaalf voor Astrid en Lorenz, vijftig voor Filip en Paola, allemaal voor Mathilde. De peiling per driekleur bleef unaniem voor Mathilde, met of zonder habijt.

Tien uur is het als de gotische zaal volloopt met de genodigden die zichzelf het kuchen verbieden. Het vliegtuig van koningin Beatrix en kroonprins Willem Alexander landt in Brussel. Moeder en zoon hoeven zich niet te haasten. Want, zegt de GvA nog te weten, op de markt is minister van Werkgelegenheid Laurette Onkelinx verdwaald. Laurette heeft zich van ingang vergist.

Smetbevreesde handzoentjes, knokige kniebuiginkjes, stijve bovenlippen, harkige manoeuvres. Stiekeme blikken aan de wandel vanonder hoofddeksels. Camouflageschermen zijn het, voor wie niet ook nog naar de Duitse vertaling wil luisteren. Mathilde verkrampt, maar blijft rechtop zitten, ze lijkt beter opgevoed dan Filip, die zwicht onder de nieuwe verantwoordelijkheid. Le Soir, zaterdag op pad met twintig reporters, maakte een balans op: Mathilde bleef onbewogen in het stadhuis meestal rechtop zitten, Filip gebogen.

"Wat heeft de buurvrouw aan?" "En wat voor schoenen?" Naarmate de hoeden zakken, klinken de gedachten harder in de holle ruimte. "Laat er niks mislopen", spreken de ogen van La Mama, boven de grijze Armani-astrakan. Drie Milanese couturiers kwamen de jurk van Paola aanpassen, schrijft Le Soir. En dan, vanwege zijn diameter niet buiten camerabereik te houden: de grijspaarse schotel. Misschien is het niet de bedoeling, maar Fabiola's flambard brengt leven in de brouwerij. Delicieuze extravagantie, zou er toch nog Spanje in de koningin leven, vraagt de Waalse courant Vers l'Avenir zich af.

Colibri's alvast niet: de krant, die vijftien journalisten in het getouw had, weet dat verschillende vogels er hun vederdek bij inschoten. Is het dierenliefde die Laurent ertoe drijft zijn tante te laten vallen als hij na de huwelijksvoltrekking bij Mathildes zuster in de auto wipt? In drie talen leest burgemeester Xavier de Donnea de trouwbeloften af. Hij is voor 130.000 frank in goudbrokaat gestoken. Als dat nog niet ten overvloede duidelijk was, belooft het jonge paar in drie talen 'elkaar plechtig in de mate van het mogelijke materieel' te ondersteunen.

'Ja' zegt Filip in het Nederlands en daarna 'oui' in de Sint-Michielskathedraal. Mathilde doet het omgekeerd. Op het Voltairiaanse 'oui' volgt in de kerk het Nederlandse, ja, of liever, 'Vondelo-Mathildiaans', analyseert Le Soir. Ex aequo, berekenen de confraters van de Franstalige krant nog. Ze wogen alle zinnetjes Nederlands en Frans op een apothekersschaal af. Niet goed genoeg voor De Standaard. Slikt de logopediste in de kerk een handvol eindlettergrepen in, dan oordeelt de kwaliteitskrant dat haar Nederlands "op zijn zachtst gezegd voor verbetering vatbaar is".

Verbetering vergt ook de kus op het bordes, en niet alleen volgens de kwaliteitskrant. Het oei-sorry-mijn-lipstick-vingertje scoort volgens verschillende kranten beter dan de eerste, houterige oorkus op het stadhuisbordes. Volgens Gazet van Antwerpen bracht die weliswaar voorzichtige zoen het publiek wel in vervoering. "Sur la bouche, sur la bouche", maant Vers l'Avenir als prikkeling tot voorspel aan.

Even voorbij elven is het als het silhouet van Mathilde in de Sint-Michielskathedraal opdoemt. Filip is voorgegaan met zijn moeder, de bruid volgt als een Belgische vredesduif aan de arm van haar vader. François Mitterrand, zegt een lid van het Franse persagentschap Gamma dat ook jacht maakte op wijlen lady Diana. Na het kerkelijk jawoord, andermaal gevolgd door een klinische kus, verzinkt Mathilde in een diep gebed op de tonen van Bach. Ze is zo gelovig, een voorbeeld, schrijft La Libre Belgique, die de bijbelteksten van a tot z publiceert. Drie uur nadien plunderen Mathilde-fans de kerk. Ze nemen de wijk met irissen, margrieten en frisgroene twijgen. Het is hen vergeven. Mathilde heeft gebeden.

Ex aequo, berekenen de confraters van 'Le Soir', die de zinnen Nederlands en Frans op een apothekersschaaltje afwogen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234