Woensdag 30/09/2020

Voltijds vegetariër worden is niet nodig! Dit is wat één veggiedag al kan doen

Beeld UNKNOWN

Vandaag zet Planet Watch een punt achter de eerste spraakmakende reeks van 2011. Vier weken lang hebben we vlees gewikt en gewogen en konden onze lezers hun mening kwijt. Het is een utopie dat iedereen plots vegetariër zal worden en dat was ook niet de bedoeling van ons grote vleesdossier. In de eerste plaats heeft het onze kijk op een lap vlees veranderd. Tot slot gaan we na wat de gevolgen voor het milieu zijn als we al slechts één dag per week iets anders zouden eten dan vlees.

Er zijn vele redenen waarom sommige mensen geen vlees willen eten. Te veel vlees eten is niet goed voor onze gezondheid, het leven van de geslachte dieren is kort en pijnlijk, en - wat vaak onderschat wordt - de voetafdruk op het milieu is gigantisch. Als de hele wereld evenveel vlees zou eten als de gemiddelde Amerikaan zouden we zelfs met drie planeten niet toekomen. Toch begint de populatie vleeseters ook in de nieuwe industrielanden toe te nemen.

Vis noch vlees
Vorig jaar kon u op Planet Watch al uitgebreid lezen hoe we de oceanen aan het leegvissen zijn. Heel wat lezers besloten toen minder of zelfs geen vis meer te eten. Vlees ligt natuurlijk nog iets gevoeliger dan vis, maar de reacties waren minstens even talrijk. De voorbije jaren dook een nieuw concept op, de zogenaamde veggiedag. Eén dag per week waarop we geen vlees (en uiteraard ook geen vis) eten.

EVA
In België heeft EVA het principe al meer kleur gegeven. Op Donderdag Veggiedag krijg je meer tips voor een dagje zonder vlees. Als alle Amerikanen één dag geen vlees zouden eten, dan sparen ze ieder jaar 90 miljoen vliegtuigtickets tussen New York en Los Angeles uit.

Hieronder een overzicht van wat een Belgische veggiedag op jaarbasis kan veroorzaken.


Tot slot kan je in ons grote vleesdossier al onze vegetarische receptjes van de voorbije weken nog eens nalezen. Een veggiedag hoeft immers helemaal geen kwelling te zijn, integendeel! Alvast smakelijk eten!

Günther Brants

Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Vegetarisch stoofvlees met pruimenBeeld UNKNOWN
Soep van muskaatpompoen met komijn en kaneelBeeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Griekse saladeBeeld UNKNOWN
Vegetarische goulash met frietjesBeeld UNKNOWN
WaldorfsaladeBeeld UNKNOWN
Chili sin carne met rijstBeeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234