Woensdag 08/12/2021

'Volksverlakkerij van de zuiverste soort, grotesk en degoutant'

'Intellectuele oneerlijkheid, volksverlakkerij, een groteske theatervoorstelling, ronduit degoutant.' Zowel het openbaar ministerie, de burgerlijke partijen als de verdediging van Albert Barrez en Carl De Schutter hadden gisteren geen goed woord over voor de slotpleidooien van de verdediging van Alex Vercauteren vorige week. Vooral pleiter Hans Rieder moest het tijdens de replieken ontgelden. 'Blijkbaar mag een advocaat van de maffia zich heel veel permitteren.'

Antwerpen

Van onze verslaggeefster

Sue Somers

Meester Paul Quirynen, de advocaat van de burgerlijke partijen Werner en Birgit Van Noppen, stond gisterenochtend duidelijk te trappelen om Hans Rieder als eerste aan te pakken en hem een gebrek aan eerbied te verwijten. "U hebt tijdens uw slotpleidooi met geen woord gerept over de voorzitter en de magistraten van dit hof", begon Quirynen halfzacht. "Ik voel bij u een fundamenteel misprijzen voor macht en autoriteit. Op die manier kan er geen serene rechtspraak meer zijn."

Hans Rieder keek nauwelijks op en liet Quirynen verder ratelen, deze keer over het feit dat hij als getuige op het proces meineed gepleegd zou hebben. Rieder heeft immers twijfelachtige verklaringen afgelegd over de ontmoeting met de twee Grieken die Carl De Schutter naar zijn kantoor aan de Recollettenlei in Gent stuurde om hem en Vercauteren af te persen. Vercauteren noch Rieder hebben daarover ooit de politie gewaarschuwd. "Er is een manifeste contradictie tussen de getuigenis van Rieder en die van zijn twee gewezen secretaresses", zei Quirynen over wat stilaan het Recollettenlei-incident is gaan heten. "Ik vrees dat u daarmee de advocatuur geen dienst hebt bewezen. U hebt puur in het belang van uw cliënt gehandeld. Mijn hart heeft gebloed bij zoveel huichelarij. Blijkbaar mag een advocaat van de maffia zich heel veel permitteren."

Quirynen gaf te kennen "intellectueel ziek" te zijn geweest van het pleidooi van Rieder vorige week. "De inhoud ervan was volledig in tegenspraak met wat in het dossier te lezen staat en met wat op het proces gezegd is. Het was pure demagogie. U hebt alle delicate punten omzeild. Er was geen motief voor uw cliënt, zei u. Wel, dat motief ligt begraven op het kerkhof van Wechelderzande." Daarop richtte Quirynen zich tot de jury. "Vercauteren verdiende niet meer dan u en ik, maar kon zich wel een villa van 65 miljoen permitteren. Zijn hormonenhandel leverde hem soms winsten op van duizend procent."

Mieke Hendrickx, de weduwe van Karel Van Noppen, die haar belangen op het proces zelf verdedigt, merkte tijdens haar repliek op dat de verdediging geen enkel argument van haar slotpleidooi heeft kunnen ontkrachten. "Telefoontjes tussen de beklaagden op scharniermomenten, het feit dat iedereen Germain Daenen als tussenpersoon heeft aangewezen. Het is allemaal overeind gebleven." En Vercauteren had wel degelijk een motief, vond Hendrickx. "Hij wist dat hij door mijn man aangepakt ging worden. Nadat Karel gevraagd had om in het slachthuis van Rekkem te mogen gaan controleren, wees alles erop dat er iets zou gebeuren. De sfeer in huis was drukkend. 'Als ze me nu niets doen, dan gebeurt het nooit meer', had Karel nog gezegd."

Ook het openbaar ministerie (OM) maakte gisteren brandhout van de slotpleidooien van de verdediging van Vercauteren. "Een groteske theatervoorstelling, volksverlakkerij van het zuiverste soort. Hans Rieder vond het zelfs nodig de reputatie van een speurder te vernielen door hem een vuile rat te noemen. Dat was ronduit degoutant."

De procureurs-generaal verweten Rieder in zijn pleidooi geen rekening te hebben gehouden met de verklaringen van zijn eigen cliënt. "Omdat hij zogezegd zot zou zijn en constant van zijn melk. Wat een onzin. Bovendien moeten de daders volgens Rieder niet in de vleessector gezocht worden. Waar dan wel? In de tomatensector misschien?" Het OM legde nog eens haarfijn uit dat er wel degelijk banden waren tussen Germain Daenen en Alex Vercauteren, en dat de vier beklaagden op de dag van de moord met elkaar getelefoneerd hebben. "Op de dag dat Carl De Schutter werd aangehouden, waren er zelfs twee telefoontjes tussen Daenen en Vercauteren. Want beide heren zaten met een probleem. Zou De Schutter wel zwijgen?"

En, over het Recollettenlei-incident: "Als Vercauteren niet de opdrachtgever was, waarom is er dan toch een ontmoeting geweest in Gent met de twee Grieken die De Schutter stuurde? Of houdt advocaat Rieder nu ook al zinloze bijeenkomsten? De mist- en rookgordijnen omtrent dat incident hebben alleen tot doel de waarheid te verbergen."

Flauwekul, vond Christine Musse, een van de vier advocaten van Alex Vercauteren. "Vercauteren zit alleen maar in de beklaagdenbank omdat Carl De Schutter hem daarin heeft gepraat. Iemand die een rijkgevulde carrière heeft van overtredingen en gevangenisstraffen en die toch o zo geloofwaardig wordt bevonden..." Ook haar collega Bart De Geest hekelde het zogenaamde 'monsterverbond' tussen het openbaar ministerie en Carl De Schutter.

Hans Rieder merkte op dat er tegen Vercauteren geen materiële bewijzen zijn. "Een collega-keurder mag dan wel verklaard hebben dat Karel Van Noppen gefixeerd was op Alex Vercauteren, maar hij was dat evenzeer op vetmester Theo Goossens." Rieder citeerde stapels documenten uit strafdossier waaruit blijkt dat Van Noppen de hormonenhandel rond Goossens wilde aanpakken. "En toch heeft het onderzoek zich zich toegespitst op mijn cliënt. De motieven van andere vetmesters zijn nooit verder onderzocht."

Voor de jury zich terugtrok om te antwoorden op de schuldvragen van de vier beklaagden, kregen zij het laatste woord. Barrez en De Schutter betoonden nogmaals hun spijt, Germain Daenen overtrof zijn advocaten met een emotioneel pleidooi over zijn drie kinderen. Alex Vercauteren maakte zich boos op De Schutter, die er volgens hem in geslaagd is om "een vader van zijn twee kinderen weg te houden".

Meester Quirynen haalt hard uit naar zijn confrater Rieder: 'Blijkbaar mag een advocaat van de maffia zich heel veel permitteren'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234