Dinsdag 02/03/2021

Volksheld valt van zijn voetstuk

Het WADA wijst in de richting van Lamine Diack (82), oud-voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, als verantwoordelijke voor het wanbeheer en de corruptie bij de federatie. Of hoe een nationale held van Senegal nooit meer het imago van corrupte atletiekbons weggepoetst krijgt.

De IAAF heeft zijn eigen atleten jaren aan een stuk bedrogen door Russische atleten met verdachte bloedwaarden in bescherming te nemen. Gewezen IAAF-voorzitter Lamine Diack nam het initiatief om hun dossiers in de doofpot te steken én hij wist ook dat zijn dichte medewerkers, inclusief zijn zonen, atleten afpersten in ruil voor hun 'onschendbaarheid'. In het tweede deel van het omvangrijke dopingrapport dat het wereldantidopingagentschap WADA gisteren voorstelde, wordt Diack uitdrukkelijk aangewezen als hoofdverantwoordelijke voor het wanbeheer bij de federatie.

"Diack zorgde ervoor dat de corruptie in stand bleef. En die corruptie was wijdverspreid binnen de top van de IAAF." Harde woorden die geen enkele twijfel laten over de verregaande betrokkenheid van Diack, die tot vorig jaar voorzitter was van de IAAF. Mede daardoor heeft de atletiekfederatie compleet gefaald in de strijd tegen doping, zo meldt het antidopingagentschap. Wie is die Lamine Diack eigenlijk?

In zijn thuisland Senegal geniet Diack veel aanzien. Een nationale held, iemand in wie je alle vertrouwen kunt hebben. Hij is een getalenteerde verspringer die uitkomt voor Frankrijk en in 1958 het Frans kampioenschap wint. Daarna wordt hij voetballer - zijn echte passie.

Na zijn sportieve carrière verdwijnt Diack niet in de anonimiteit, zoals zovele sporters. Hij gaat in de politiek en wordt burgemeester van Dakar en parlementair. Maar de atletiek, die roept. Hij wordt vicevoorzitter van de IAAF, daarna voorzitter. "Voorzitter worden was nooit een ambitie voor mij. Ik wil altijd zoveel mogelijk ten dienste staan van mijn sport", zo laat Diack destijds noteren. En ook over doping is hij duidelijk: "Doping is een groot onheil, ik kan het niet genoeg herhalen."

Nobele woorden, maar tijdens zijn carrière als atletiekbobo wordt Diack achtervolgd door schandalen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voert een onderzoek naar smeergeld dat hij zou ontvangen hebben van een sportmarketingbedrijf, dat op dat moment aan het onderhandelen was met het IAAF over een contract. Diack zelf zegt dat hij geld gekregen heeft van aanhangers nadat zijn huis afbrandde. Het is een van de verhalen die hem in een slecht daglicht plaatst. En het klapstuk moet nog komen.

In 2015 opent het Frans gerecht een onderzoek na beschuldigingen van het aanvaarden van smeergeld voor het verzwijgen van doping door Russische atleten. Ook zijn zoon Papa Massata Diack, verantwoordelijke marketing, wordt ervan beschuldigd in de zaak een kwalijke rol te hebben gespeeld. Het IOC schorst Lamine Diack in november. "Er was een manifest gebrek aan politieke wil binnen de IAAF om Rusland te confronteren met de informatie over dopingactiviteiten waarover men beschikte. Het stelde Rusland in staat uit te groeien tot een paradijs voor dopinggebruikers", zo haalde het WADA uit in zijn rapport.

Opgepakt in Frankrijk

Lamine Diack zelf beweert dat hij een schandaal wilde vermijden omdat de IAAF op het punt stond om belangrijke sponsor- en tv-contracten te sluiten. Als de zaak aan het licht zou zijn gekomen, dan zou dat voor de IAAF "een catastrofe" zijn geweest. Een andere mogelijke verklaring is de verkoop van de tv-rechten van het WK van 2013 in Moskou aan een Russische zender. In ruil voor die centen moest de IAAF de Russische dopingdossiers begraven.

De Franse krant Le Monde kwam met nog een andere uitleg: Diack wilde de oppositie in Senegal steunen en de zetelende president Ibdoulaye Wade van zijn troon stoten. Voor die campagne had hij 1,5 miljoen euro nodig. Hij klopte daarvoor bij de Russische atletiekbond ARAF aan. Voorzitter Valentin Balachnitsjev zei dat het geen probleem zou zijn. Volgens Le Monde was het Russisch president Vladimir Poetin die voor de nodige fondsen zorgde.

Intussen werd Lamine Diack opgepakt in Frankrijk, hij mag het land niet verlaten. Het gerechtelijk onderzoek loopt nog. De meeste officials zijn intussen ook levenslang geschorst. Zijn zoon Papa Massata weigert om Senegal te verlaten en zich bij de Franse justitie aan te bieden.

De huidige voorzitter Sebastian Coe is niet betrokken bij de hele zaak, al beklemtoonde Dick Pound, voorzitter van de WADA-onderzoekscommissie, dat de top van de IAAF wel op de hoogte moest zijn van de dopingpraktijken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234