Zondag 26/09/2021

Volk in beweging

Alles kan veranderen als een volk in beweging komt, ook daar waar de dictatuur eeuwig leek, zoals momenteel in de Arabische wereld. Het land aan de Nijl is een belangrijke domino voor de westerse overheersing in dat deel van de wereld. De VS en de EU zullen er alles aan doen om “de meubelen te redden” en tijd te winnen om de “opvolging” te regelen, want de belangen van hun multinationals staan op het spel. Maar zal een strookje vernis om dat corrupte bouwwerk in stand te houden voldoende zijn? Zal het volk sterk genoeg zijn tegen de verdeel-en-heersstrategie van Moebarak? In ieder geval: ook de Arabische wereld heeft het recht haar droom van economische zelfstandigheid én democratie waar te maken. We kunnen niet anders dan dit alleen maar aanmoedigen.

Georges Houtmeyers, Genk

Homeopathie

Sceptici gaan zaterdag een zelfmoordpoging ondernemen met homeopathische geneesmiddelen. Zijn ze dan zo wanhopig? Wat willen ze hiermee bewijzen? Dat homeopathie ongevaarlijk is? Dat wisten we al langer. Dat homeopathie onwerkzaam is omdat er “niets inzit”? Daar vergissen ze zich.

Het gaat bij homeopathische geneesmiddelen niet om al of niet aanwezige moleculen, maar om informatie die overgebracht wordt. In deze tijden van draadloze communicatie via gsm, Wifi en Bluetooth moet dat toch, zelfs voor de meest verstokte scepticus, te vatten zijn: informatie kan worden verstuurd zonder moleculaire drager. Er is groeiende evidentie vanuit de basiswetenschappen dat homeopathische geneesmiddelen, door hun heel specifieke bereidingswijze, inderdaad informatie kunnen overbrengen. Zo zijn er de studies van Nobelprijswinnaar Luc Montagnier, een Frans viroloog en mede-ontdekker van het hiv-virus. In een recent artikel rapporteert hij over de elektromagnetische eigenschappen van hoge diluties van biologische merkers. In een interview met Science verklaart hij: “Hoge diluties van iets zijn niet ‘niets’. Het zijn waterstructuren die de originele moleculen weerspiegelen.”

In de geschiedenis van de wetenschap zijn er vele voorbeelden van, op het eerste gezicht, ‘absurde theorieën’ die uiteindelijk juist bleken te zijn. Toen in de zeventiende eeuw de Duitse astronoom Johannes Kepler eb en vloed in verband bracht met de bewegingen van de maan, vonden de meesten van zijn tijdgenoten dat een volledig absurd idee. Met welke onzichtbare vingers kon de maan het water van de zee beroeren? Nu neemt iedereen dit voor waar aan.

Homeopathie lijkt volstrekte onzin wanneer men er vanuit een chemisch model naar kijkt. Er is echter meer dan scheikunde. Grafiet en diamant bestaan uit juist dezelfde koolstofdeeltjes. Toch is grafiet een van de zachtste materialen uit de natuur en is diamant het hardste. Ze kunnen in microseconden in elkaar omgezet worden zonder enige verandering in hun chemische samenstelling. Het verschil zit niet in hun samenstelling, maar in hun fysische structuur.

Met andere woorden: homeopathie heeft alles te maken met structuur en informatie en niet met deeltjes of moleculen.

dr. Henk Van Hootegem, Beringen; dr. Paul Houben, Genk; dr. Toon Hermans, Hasselt; dr. Fons Vanden Berghe, Genk; dr. Jean-Louis Smout, Overpelt; dr. Jean-Luc Vanderlinden, Rotselaar; dr. Johan Corthouts, Koersel; dr. Kris Gaublomme, Maasmechelen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234