Zaterdag 15/08/2020

Brexit

Volgens Twitter zeggen Britten de EU vaarwel

Beeld REUTERS

De Britten gaan de Europese Unie vaarwel zeggen. Althans, dat is de conclusie uit de analyse van meer dan 350.000 tweets met de hashtags #StrongerIn, #UKinEU, #VoteLeave en #LeaveEU door het marketingbureau Jellyfish. Ze zijn in de maanden maart, april en mei verstuurd.

Volgens de internetpsycholoog Graham Jones is Twitter betrouwbaarder dan opiniepeilingen en de verwachtingen van de gokkantoren. De gokkantoren zijn overtuigd van een Blijf-stem, terwijl de prognoses van de opiniedeskundigen zo onvoorspelbaar zijn als het Engelse weer. Bij de afgelopen parlementsverkiezingen zaten de Britse collega's van Maurice de Hond er massaal naast.

In het recente verleden is Twitter-onderzoek nuttig gebleken waar het gaat het inschatten van beurskoersen en de schade bij natuurrampen. Het voordeel van deze moderne barometer is het volume. Er kunnen liefst 2500 tweets per seconde worden geanalyseerd. Opiniepeilingen daarentegen zijn vaak gebaseerd op hooguit een paar duizend ondervraagden, telefonisch of via de e-mail benaderd. Het nadeel van Twitter is evenwel dat het gaat om een selectieve groep, met name professionals in de leeftijdscategorie 20 tot 50 jaar. Dat maakt de uitkomst des te verrassender omdat het vooral de vijftigplussers en jongere laagopgeleiden zijn die neigen naar een Brexit.

Een Twitterkaart toont het vertrouwde patroon. Als wereldstad is Londen uiteraard eurogezind, net als Wales dat profiteert van EU-subsidies. De rafelranden van Engeland, zoals Kent, Cornwall en het oude koninkrijk van Northumbria zijn Brexit-gebieden, net als delen van Oost-Engeland waar Oost-Europese immigranten wonen, alsmede bejaarden in oude kustplaatsen. De meest eurogezinde tweets zijn verstuurd vanuit Reading, een welvarend stadje net ten westen van Londen waar veel internationale bedrijven zitten. Opvallend is dat relatief de meest Brexit-tweets uit Bournemouth kwamen, de Zuid-Engelse badplaats met een bloeiende IT-sector en een groot JP Morgan-kantoor.

Verlegen Eurofielen

De afgelopen week heeft het Brexit-kamp wat terrein teruggewonnen, mede door aandacht te schenken aan immigratie. Voor David Cameron liep de echte confrontatie met kiezers uit op een verbale marteling. Een dag later reageerde de premier driftig tijdens een televisie-interview nadat hij in de rede was gevallen. Inmiddels heeft hij de hulp ingeroepen van de bekende ondernemer en televisiepersoonlijkheid Alan Sugar die ondanks eerdere tirades tegen Brussel nu een filmpje heeft gemaakt waarin hij zijn landgenoten waarschuwt voor de domste beslissing die ze volgens hem ooit kunnen nemen: een Brexit. Cameron was een van de eersten die dit retweette.

Er is echter een voorbehoud met betrekking tot de Twitter als glazen bol: Brexiteers zijn een stuk enthousiaster dan mensen die vrede hebben met de status quo. Er zijn weliswaar meer Blijf-bijeenkomsten, maar die van de eurosceptici worden doorgaans beter bezocht. Dat patroon was ook zichtbaar bij het Schotse referendum. Wie in de weken daarvoor in Schotland was kon de indruk krijgen dat het land zich zou afsplitsen, maar in het stemhokje liet de zwijgende meerderheid zich horen. Ook bij de Britse parlementsverkiezingen waren het de stille burgers die de doorslag gaven: de Verlegen Conservatieven. De vraag is nu of er toevallig ook veel Verlegen Eurofielen zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234