Woensdag 16/06/2021

Volgens EU-watcher William M. Drozdiak zijn Obama's wittebroodsweken voorbij

'Geen president uit de recente geschiedenis keek tegelijk tegen zoveel uitdagingen aan'

Na een vliegende start is de inloopperiode in het Witte Huis definitief voorbij. 'Ingaan tegen het protectionisme van zijn eigen Congres is de grootste uitdaging voor Obama', zegt William M. Drozdiak (60), voormalig basketbalster in de Belgische competitie, ex-EU-correspondent voor The Washington Post en nu voorzitter van de denktank The American Council on Germany.

Hoe beoordeelt u de eerste beslissing inzake buitenlandpolitiek van de regering-Obama?

Drozdiak: "De economie is uiteraard zijn grootste prioriteit door het massale jobverlies in de VS, maar het nieuwe buitenlandbeleid maakt intussen vooruitgang op alle fronten. De nieuwe speciale gezanten, George Mitchell voor Israël-Palestina en Richard Holbrooke voor Afghanistan-Pakistan, zijn al aan het werk. Samen met buitenlandminister Hillary Clinton en generaal Jones als Nationaal Veiligheidsadviseur vormen ze een eersteklasteam. Maar ze kijken tegen enorm moeilijke problemen aan. Ik denk dat geen enkele VS-president uit de recente geschiedenis tegen zoveel uitdagingen tegelijk aankeek: een economische crisis, twee overzeese oorlogen, Irak en Afghanistan, andere mogelijke crisissen als Iran, een nieuwe Ruslandstrategie."

President Obama lag al onder vuur vanwege de EU en Canada voor de Buy American-clausule in zijn herstelplan. In welke mate dreigt protectionisme, ook van andere landen, zijn buitenlandrelatie met handelspartners te doorkruisen?

"President Obama toonde gisteren veel politieke moed door zich uit te spreken tegen de Buy American-clausule. Maar het tij is niet gekeerd. Zelfs mensen binnen zijn eigen Democratische partij zeggen dat ze hem hierop zullen uitdagen. Ik denk dat de president terecht overtuigd is dat na een knieval van de VS voor protectionistische maatregelen andere leiders hetzelfde zouden doen, en dat we dan in een neerwaartse spiraal terechtkomen zoals tijdens de Grote Depressie. Ik denk dat deze uitdaging voor Obama zelfs moeilijker zal zijn dan de vele uitdagingen waar ex-president George W. Bush voor stond. Ook al is er een Democratisch Congres aan de macht, de Congresleden staan onder zware druk van hun achterban: de vakbonden en de vele duizenden mensen uit hun kiesdistricten die hun werk verliezen."

Moeten de EU en de VS deze 'panic economics' niet samen bezweren, mét de groeilanden?

"Dat zal moeten gebeuren. Op een van zijn eerste Europese reizen woont president Obama in april daarom de G20-top over de globale financiële crisis bij. Dat is een uitgelezen kans voor de VS en de EU om samen te leiden. De boodschap zal ook daar moeten zijn dat iedereen de protecionismeval moet ontwijken, want als een iemand toegeeft vermindert de politieke defensie van de andere. They all have to stand together."

Nog begin april bestaat de NAVO zestig jaar. Op de bijgaande top in Straatsburg zal Obama de NAVO-partners meer militaire steun vragen voor Afghanistan, maar nu al is duidelijk dat zij daar niet warm voor lopen. Hoe pakt Obama dit aan?

"Washington zoekt nu een nieuwe strategie voor Afghanistan. Ze zullen de doelstellingen beperken tot het opjagen van de Al Qaidaleiding in hun Afghaanse en Pakistaanse toevluchtoorden en het onderdrukken van de talibanopstand. Als de Europeanen niet bereid zijn om te vechten met de Amerikanen, dan denk ik niet dat Washington nog meer tijd zal verliezen om ze te overtuigen. De VS zullen de EU dan vragen om andere inspanningen te doen, zoals helpen in de economische heropbouw van Afghanistan en mogelijk Irak, zodat de Amerikanen zich kunnen concentreren op de gevechten." (mR)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234