Woensdag 02/12/2020

Politiegeweld

Volgens advocaat van agente was Hitlergroet ‘een grapje’

De camera legde vast hoe de 22-jarige agente de Hitlergroet maakte terwijl haar collega's Jozef Chovanec bedwongen. Hij overleed later.Beeld rv

De jonge politie-inspecteur die de Hitlergroet bracht in een cel op de luchthaven van Charleroi heeft veel spijt. Haar advocaat  wijst erop dat de sfeer gespannen was nadat Jozef Chovanec (38) zichzelf zwaar had verwond. ‘Ze dacht grappig te zijn. Maar die man is niet gestorven door dat gebaar.’

De vrouw die de Hitlergroet bracht, werkt bij de luchtvaartpolitie in Charleroi. Van de zes gefilmde agenten was zij, als 22-jarige, de jongste die hielp bij het in bedwang houden van Jozef Chovanec. “Ze heeft zich dat meteen beklaagd”, zegt haar advocaat François Feron. “Mijn cliënte ontkent dat ze racistische bedoelingen had. Ik geloof haar.”

In mei 2018 werd ze op vraag van het parket van Charleroi door het Comité P ondervraagd over haar optreden. “Ze is toen ook geconfronteerd met de beelden”, zegt haar advocaat. “Ze geneerde zich.” Volgens haar raadsman was haar gestrekte arm een soort tegenreactie. Omdat zij Chovanec in een vreemde taal hoorde zeggen dat de politie fascisten zijn. “Op dat ogenblik en in die context dacht ze dat die Hitlergroet grappig was. Fout, natuurlijk. Maar dat beseft ze zelf ook.” De jonge inspecteur is voorlopig de enige die is overgeplaatst naar een binnendienst. Een tuchtonderzoek moet uitmaken of zij en haar collega’s nog een andere sanctie krijgen. Dat kan gaan van een verwittiging tot ontslag of afzetting, waarbij de politieambtenaar ontslagen wordt en zijn ambtenarenpensioen verliest.

‘Extreme spanning’

Feron ziet verzachtende omstandigheden voor het gedrag. Hij staat meerdere van de betrokken agenten bij. “Die sterke man in bedwang houden: dat was enorm ingewikkeld. Ik snap dat die beelden choquerend overkomen, maar de politie had de beste bedoelingen. Die man was in alle staten, verzette zich. Hij had ook al zijn hoofd tot bloedens toe tegen de celmuur geslagen. Zij moesten hem bedwingen om erger te voorkomen. Zij konden niet anders dan wachten op de mug, die ter plaatse moest komen om hem een kalmeringsmiddel te geven. Wachten duurt in zo’n situatie lang. En natuurlijk stonden ook zij onder een extreme spanning.”

Volgens Sarah Frederickx van de federale politie worden kandidaat-politieambtenaren al tijdens de rekrutering getest door psychologen. Kandidaten moeten ook slagen voor schriftelijke proeven. “Er wordt zwaar ingezet op coping, hoe iemand omgaat met stress”, zegt Frederickx. Ook tijdens de opleiding wordt gefocust op hoe om te gaan met onverwachte situaties, zoals een uit de hand gelopen controle langs de weg of een interventie bij een ruzie op café.

Politie niet op de hoogte

In verband met het dossier in Charleroi heeft de advocaat een bedenking. “De federale politie wist zogezegd van niets. Ze beweren dat ze die beelden nog nooit hadden gezien. Mijn cliënte werd in mei 2018 voor het eerst ondervraagd door het Comité P, een controleorgaan op de politie. Zij toonden haar toen die beelden met de Hitlergroet. Ik kan moeilijk geloven dat die info van daaruit niet naar de top van de federale politie ging.”

De federale politie wil niet vooruitlopen op het onderzoek dat ze zelf zijn gestart toen ze woensdag de beelden zagen. “We betreuren dat de informatie niet doorstroomde en voeren nu een onderzoek naar hoe dat kon”, zeggen ze. Bij het Comité P voelen ze zich niet aangesproken door de uitlating van de advocaat. “Onze onderzoekers zijn in het kader van een gerechtelijk onderzoek opgevorderd door de onderzoeksrechter in Charleroi. Wat zij in hun proces-verbaal schrijven, maakt deel uit van het geheim onderzoek. Het is niet aan ons om de federale politie daarover in te lichten. Het is de onderzoeksrechter die instructies geeft wat er moet gebeuren.”

De advocaat overweegt een klacht in te dienen omdat de beelden uit het gerechtelijk onderzoek werden gelekt. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234