Zondag 05/07/2020

OnderwijsExitstrategie

Volgende week op tafel: de ‘veilige’ heropening van scholen

Deze week liet minister van Onderwijs Ben Weyts weten dat Vlaanderen zelf op zoek gaat naar een datum voor de heropening van de scholen, in plaats van dat enkel over te laten aan de virologen. Beeld BELGA

Scholen zullen pas opengaan als het op een veilige manier kan gebeuren. Die boodschap wil de minister van Onderwijs samen met de vakbonden en koepels aan leerkrachten en ouders geven. Volgende week zitten zij opnieuw samen om een draaiboek voor die heropstart op te stellen.

Maandag hervatten de scholen de lessen weer vanop afstand, maar hét onderwerp in het onderwijs is ondertussen al een eventuele heropening van de scholen. Dat thema plaatste Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) woensdag in de schijnwerpers met zijn boodschap dat Vlaanderen zelf op zoek gaat naar een datum waarop de scholen opnieuw zullen opengaan. “We gaan de rollen daarbij een beetje omdraaien en zelf een advies geven aan de virologen”, klonk het.

Weyts denkt aan verlenging schooljaar voor leerkrachten

Als het van Weyts afhangt, dan duurt het schooljaar iets langer dan normaal - voor de leerkrachten dan toch. Weyts doet die “suggestie” vandaag in een interview in Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

De beslissing daarover ligt finaal bij de school, maar Weyts stelt wel voor om klassenraden en deliberaties in juli te laten plaatsvinden zodat er in juni maximaal tijd is voor lessen en examens.

Al werd dat door verschillende leerkrachten en ouders vooral begrepen als ‘We gaan niet meer luisteren naar de virologen’, waarna een stroom aan verontruste berichten richting koepels en vakbonden op gang kwam. Begrijpelijk, want hoe stel je leerkrachten en ouders gerust dat de heropening van de scholen niet zal leiden tot veel besmettingen?

Exitstrategie

De minister verduidelijkte ondertussen al overvloedig dat het niet de bedoeling is om tegen het advies van de virologen in te gaan. Wel wil hij zelf een advies geven aan de Nationale Veiligheidsraad zodat die met informatie uit het onderwijsveld een beslissing kan nemen. “Op die manier voorkomen we scenario’s zoals die met de woon-zorgcentra”, zegt zijn woordvoerder Michaël Devoldere. Want iedereen beseft maar al te goed dat men straks met een gedragen standpunt naar buiten moet komen.

Daarom vergaderde Weyts met alle koepels en vakbonden over een mogelijke exitstrategie. Ze schuiven vijf handvatten naar voor die lezen als een opsomming evidenties, maar vooral bedoeld zijn om scholen gerust te stellen. Zo horen zij nu dat ze straks de regisseur van de heropening worden (lees: de Vlaamse overheid vaardigt richtlijnen uit, scholen bepalen zelf hoe ze die invullen), de gezondheid van leerkrachten en leerlingen staat voorop, dit mag geen verloren schooljaar worden, de onderwijstijd moet maximaal ingevuld worden door uitstappen en pedagogische studiedagen te schrappen en leerlingen moeten een garantie krijgen op faire evaluatie.

Lagere scholen eerst

Verschillende van die voorstellen liggen in lijn met de voorstellen die Dirk Van Damme, onderwijsexpert bij de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) eerder op de dag verspreidde. Van Damme pleit ervoor om de scholen geleidelijk te openen, beginnend met de lagere scholen. Hij adviseert scholen een gezondheidsmanager aan te stellen die moet helpen bij het nemen van de nodige maatregelen om de persoonlijke hygiëne en social distancing tussen kinderen te bewaren. “Idealiter nemen we ook de temperatuur op van leerkrachten en leerlingen bij het binnenkomen”, schrijft Van Damme. “Het dragen van mondmaskers bij leerkrachten moet aangemoedigd worden, maar niet verplicht.”

Volgende week vergadert Weyts voort met alle koepels en vakbonden in de hoop dan een advies af te kloppen. Daarmee trekt hij naar zijn Franstalige en Duitstalige collega. Bedoeling is om samen met hen een gezamenlijk advies voor te leggen bij de Nationale Veiligheidsraad aan het einde van de week.

Preteaching

Voorts concretiseert het departement onderwijs nogmaals enkele handvatten voor de preteaching die maandag start. Zo krijgen scholen richtlijnen van hun koepels voor het selecteren van de prioritaire leerstof voor de rest van het jaar. Elke directeur zal ook een telefoon krijgen van een lid van de onderwijsinspectie – die scholen normaal doorlicht – met de vraag of die hulp kan gebruiken.

Zijn eigen doelstelling om elk gezin zonder computer te voorzien van een laptop met het begin van die preteaching haalt Weyts niet. Er werden deze week al duizend laptops geleverd. Begin volgende week volgen er nog een 3.000. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234