Vrijdag 27/01/2023

NieuwsOnderwijs

Volgende week geen les in basis- en secundair onderwijs, stakingsaanzegging voor kleuteronderwijs

null Beeld ANP
Beeld ANP

Er wordt volgende week geen onderwijs gegeven in basis- en secundair onderwijs. Dat is woensdagavond beslist op Vlaams onderwijsoverleg. Ook vraagt het onderwijsveld ouders om indien mogelijk hun kleuters zelf op te vangen.

Redactie en Belga

Het Overlegcomité besloot woensdag om de scholen vanaf maandag te sluiten en zo de paasvakantie met een week te verlengen. Enkel de kleuterscholen blijven open. Er mogen nog wel examens georganiseerd worden.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts zat woensdagavond met de onderwijspartners rond de tafel om de praktische organisatie te bekijken. Daar is beslist dat er volgende week geen les zal gegeven worden, ook niet via afstandsonderwijs.

In een gemeenschappelijke verklaring hekelen de onderwijspartners dat er veel onduidelijkheid was ontstaan over de invulling van de laatste week voor de paasvakantie. “Er was enerzijds voor alle onderwijsniveaus (lager en secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs en volwassenenonderwijs) sprake van een opschorting van het contactonderwijs, en anderzijds was er in een persbericht sprake over opschorting van de lessen. Door deze laatste communicatie zijn heel veel mensen er ogenblikkelijk van uitgegaan dat er volgende week geen lessen meer zijn ? en dus ook geen afstandsonderwijs”, klinkt het. “Om scholieren en anderen niet opnieuw te ontgoochelen, noteren we de oorspronkelijke formulering in de schriftelijke communicatie van het Overlegcomité, wat betekent dat alle lessen opgeschort worden vanaf maandag.”

De “opdrachten van het personeel kunnen digitaal blijven doorgaan, maar er zijn geen lessen”, wat dus betekent dat leerlingen wel een beroep kunnen doen op de leerkrachten.

Kleuteronderwijs

Daarnaast wijzen de onderwijspartners erop dat het kleuteronderwijs “de dupe” dreigt te worden. Ze willen solidair zijn met het kleuteronderwijs en vragen daarom aan ouders om hun kleuters komende week indien mogelijk niet naar school te sturen. De socialistische vakbond ACOD Onderwijs gaat een stakingsaanzegging indienen voor het kleuteronderwijs en voor iedereen die niet in veilige omstandigheden kan werken. Dat bevestigt algemeen secretaris Nancy Libert woensdag na het Vlaams onderwijsoverleg.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog.

Wat de beslissing van het Overlegcomité betekent voor het hoger onderwijs is nog niet duidelijk. Het kabinet van Weyts laat weten dat ze wachten op het gedetailleerde verslag van het Overlegcomité.

Het onderwijsveld is teleurgesteld dat het de deuren van de scholen moet sluiten, ondanks de “zware inspanningen” die het al leverde. “Wij rekenen op de volledige heropening van het onderwijs op 19 april, met voltijds contactonderwijs voor alle leerlingen en daarom vraagt het onderwijsveld nadrukkelijk dat er inspanningen gebeuren in de gehele samenleving en dat iedereen de regels naleeft”, klinkt het nog in de gemeenschappelijke mededeling.

“We vinden het uiteraard jammer dat de scholen genoodzaakt zijn te sluiten. We betreuren wel dat er binnen het onderwijs nu een ongelijkheid ontstaat door het kleuteronderwijs open te houden”, reageert Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. “We hopen in ieder geval dat we op deze manier het nodige doen om, zoals voorzien is, op 19 april opnieuw met volle kracht naar het einde van het schooljaar toe te werken.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234