Donderdag 22/10/2020

Marrakech

‘Volgende’ rode lijn N-VA nu al overschreden

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).Beeld REUTERS

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gaf de Belgische vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in oktober al de opdracht om het VN-migratiepact goed te keuren. Dat blijkt uit de officiële instructie die De Morgen in handen heeft. Zo’n besluit kan niet zomaar gewijzigd meer worden. De ‘volgende’ rode lijn van N-VA is dus al overschreden.

“Tijdens de CoorMulti-vergadering van 12.09.2018 op de FOD Buitenlandse Zaken werd bevestigd dat België de tekst van de GCM (Global Compact on Migration of het VN-migratiepact, red.) steunt en zal goedkeuren en zal beginnen met de praktische implementatie ervan.” Dat staat te lezen in de instructie die minister Reynders op 3 oktober van dit jaar naar de VN-vertegenwoordiger stuurde en die De Morgen kon inkijken. 

Dat ons land het zogenaamde pact van Marrakech in die CoorMulti-vergadering goedkeurde, was al geweten. Belangrijker is nu dat Reynders met deze instructie begin oktober in naam van de regering al de opdracht gaf om het VN-migratiepact te ondertekenen namens ons land. Daarmee is de besluitvorming in principe volledig afgerond. De Belgische diplomatieke vertegenwoordiger bij de VN in New York kan deze maand het pact definitief mee goedkeuren, zonder dat er nog politiek over geoordeeld moet worden.

Marrakech-pact

Van nieuwsupdates tot achtergrond en analyses: alles over het migratiepact lees je in ons dossier.

Omdat Reynders het licht al op groen zette, kan die beslissing niet zomaar ongedaan gemaakt worden. Daarvoor is een nieuwe beslissing van het coördinatiemechanisme CoorMulti nodig. Iets wat voor de VN-top in New York op 19 december niet meer mogelijk is, laat staan voor de bijeenkomst in Marrakech komende maandag. Ook de beslissing naar een hoger niveau tillen, in dit geval in de schoot van het Interministerieel Comité voor Buitenlands Beleid, lijkt weinig waarschijnlijk voor maandag. “De tekst bevat de essentie van onze prioriteiten en het document gaat niet in tegen de Belgische rode lijnen”, besluit Reynders in de instructie.

Daarmee lijkt het net zich te sluiten rond de N-VA. Gisteren hield fractieleider Peter De Roover nog vol dat een goedkeuring ongrondwettelijk zou zijn. “Er is nooit een beslissing genomen binnen de regering”, zei hij. “De kwestie is zelfs nooit op tafel gekomen.” 

Gewone gang

Nu blijkt dat de gebruikelijke besluitvorming voor internationale besluitvorming wel degelijk zijn gewone gang is gegaan. N-VA heeft er zich bij neergelegd dat premier Michel maandag in Marrakech present zal zijn, maar meent dat het zich nog kan verzetten tegen goedkeuring namens de regering op de VN-vergadering, later in New York. De instructie van minister Reynders toont aan dat ook die rode lijn feitelijk al twee maanden geleden overschreden is. 

Premier Michel verdedigt zijn standpunt over het migratiepact vanaf kwart over twee in de Kamer. De resolutie over steun van België aan het pact wordt dan ook plenair goedgekeurd. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234