Donderdag 26/01/2023

AchtergrondOnderwijs

Volgend schooljaar start zonder mondmaskers. Áls de coronacurves blijven dalen, tenminste

Beeld ter illustratie. Beeld Photo News
Beeld ter illustratie.Beeld Photo News

Als de coronacurves blijven dalen en de vaccinatiecampagne vlot blijft verlopen, zal het volgende schooljaar zonder bijkomende coronamaatregelen van start gaan. Dat klopte Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) af samen met de onderwijskoepels en -vakbonden.

Pieter Gordts

Het kleuter- en lager onderwijs, de secundaire scholen, internaten, het deeltijds kunstonderwijs en het volwassenenonderwijs: allemaal mogen ze stilaan hopen op een nieuw schooljaar zonder mondmaskers. Het traditionele onderwijsoverleg (minister, koepels, vakbonden, clb’s en virologen) klopte donderdag af dat volgend schooljaar kan starten zonder bijzondere coronamaatregelen.

Vorige week besliste Weyts samen met de hogescholen en universiteiten al om ook volgend academiejaar in code groen te laten starten. “Logisch ook: in het hoger onderwijs zijn alle studenten 18 jaar of ouder”, zegt Michaël Devoldere. “Zij zullen allemaal minstens de kans gekregen hebben om zich te laten vaccineren.”

Voorwaarde voor beide is wel dat de coronacurves blijven dalen en de vaccinatiecampagne vlot verloopt. Half augustus komt het onderwijsoverleg nog een laatste keer bij elkaar om het licht finaal op groen te zetten. Hetzelfde gebeurt in september voor het hoger onderwijs. Kortom, bang afwachten voor het onderwijsveld of de deltavariant de curves terug de hoogte in stuwt of niet.

“Daardoor is het nog een beetje onder voorbehoud, maar we kunnen stilaan hopen op de start van een normaal schooljaar”, zegt Raymonda Verdyck, topvrouw van het Gemeenschapsonderwijs (GO!). Ook het katholiek onderwijs is tevreden. “We zijn blij dat de scholen het vertrouwen krijgen na hun inspanningen van het afgelopen jaar”, zegt topman Lieven Boeve.

Al legt de koepel ook al meteen een nieuw agendapunt op tafel: de vaccinatie van de min-16-jarigen. “Als ook zij worden gevaccineerd, valt die periode samen met de start van het schooljaar”, zegt Boeve. “We hopen dat dat in samenspraak met de scholen georganiseerd kan worden.”

Ook dit schooljaar – of wat daarvan rest – komt er een lichte versoepeling. In het secundair wordt er meer ruimte voorzien voor mondmaskerpauzes. “Nu de meeste leerstof gegeven is en het weer zo goed is, kunnen klassen naar buiten trekken”, zegt Devoldere, woordvoerder van minister Weyts. Een volledige afschaffing van de mondmaskerplicht zat er niet in voor de virologen.

Nog dit: in het persbericht wordt er met geen woord gerept over ventilatie. Dat is nochtans een cruciale hoeksteen van een effectief preventiebeleid tegen corona, zeker in een groep die grotendeels niet gevaccineerd wordt. In de communicatie aan scholen gebeurde dat wel, repliceert het kabinet-Weyts. “Zelfs zonder grote coronamaatregelen wordt schooljaar ’21-’22 het moment om lessen te trekken uit de coronacrisis én te blijven inzetten op kwalitatief digitaal onderwijs en gezonde binnenlucht”, klinkt het.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234