Maandag 06/02/2023
null

CoronaVaccinatie

‘Volg ook na de prik de maatregelen op’

Beeld Pexels

Nee, de vertraging op de levering van het Pfizer-vaccin is geen probleem voor onze vaccinatiestrategie, verzekert de taskforce voor vaccinatie. Wel hebben de eerste inentingen in het Verenigd Koninkrijk al tot een aanpassing van de draaiboeken geleid.

Ann Van den Broek

Pfizer zal begin volgend jaar minder vaccins kunnen leveren dan verwacht. Hoe problematisch is die vertraging voor onze vaccinstrategie?

Normaal gesproken zou farmabedrijf Pfizer begin januari 600.000 dosissen van zijn vaccin leveren aan ons land. Vrijdagavond liet het bedrijf weten dat dat er slechts de helft zullen zijn. Toch brengt dat de vaccinatiestart in België niet in het gedrang, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce voor vaccinatie. Fase 1A, waarin zorgpersoneel en rusthuisbewoners gevaccineerd zouden worden, kan nog steeds doorgaan vanaf 5 januari. “Pfizer verwacht dat het tegen eind februari de achterstand volledig goedgemaakt zal hebben. Als het bedrijf die belofte nakomt, is er geen probleem.” De opstart van het vaccinatieprogramma zal overigens in alle provincies tegelijk gebeuren. Welke woon-zorgcentra eerst aan de beurt komen, is nog niet bepaald.

Vanaf februari zullen er maandelijks 200.000 à 250.000 mensen per maand gevaccineerd worden, zegt Xavier De Cuyper, administrateur-generaal van het federale geneesmiddelenagentschap FAGG. Die aantallen zouden vanaf maart of april nog fors opgedreven kunnen worden, hopen experts, omdat er tegen dan meer vaccins beschikbaar zouden moeten zijn.

Wat hebben we geleerd uit de eerste week vaccineren in het Verenigd Koninkrijk?

De vaccinatiestrategie in het VK wordt op de voet gevolgd, verzekert vaccinoloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen). Een les die alvast geleerd is: het is verstandiger om niet al het personeel van woon-zorgcentra op dezelfde dag te vaccineren, maar dat te faseren. In het VK reageerden namelijk twee verpleegsters allergisch op het vaccin. “We zouden niet willen dat de continuïteit in de woon-zorgcentra in het gedrang komt”, zegt Van Damme. “De draaiboeken voor ons land zijn daar ook onmiddellijk aan aangepast.”

Een vaccinatiehub in Londen. Vaccinoloog Pierre Van Damme verzekert dat de Britse strategie op de voet wordt gevolgd. Beeld Reporters / iimages
Een vaccinatiehub in Londen. Vaccinoloog Pierre Van Damme verzekert dat de Britse strategie op de voet wordt gevolgd.Beeld Reporters / iimages

Kan ik mijn vaccin afstaan aan een geliefde die pas later staat ingepland?

In principe is dat niet de bedoeling, zegt Ramaekers. “Als uw geliefde tot een risicogroep behoort, zal hij of zij sowieso ook in aanmerking komen. In het andere geval gaan we vragen dat de persoon in kwestie wacht, en dat we de vaccins gebruiken voor die personen die er het meeste voordeel bij hebben en die het grootste risico lopen op ziek worden en overlijden.”

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg? Iedereen wil toch liever een vaccin dat 97 procent efficiënt is en geen 70 procent?

Het antwoord is kort: neen. “Simpelweg omdat de kans heel klein is dat we verschillende vaccins tegelijkertijd ter beschikking zullen hebben, zeker in de opstartfase”, zegt Van Damme. “We zullen al blij zijn als er een constante zit in de leveringen, zodat we kunnen blijven vaccineren.” In een latere fase, wanneer er misschien wel meer vaccins tegelijk beschikbaar zijn, zal mogelijk wel afgewogen kunnen worden wie welk vaccin toegediend krijgt, op basis van de werking bij bepaalde doelgroepen.

Maar daar hoeven we ons nu nog geen zorgen over te maken, zegt Van Damme. “De vaccins die eerst geleverd worden, zijn die van Pfizer en Moderna, en die hebben een efficiëntie van meer dan 90 procent.” Dat het vaccin van Astra Zeneca slechts in 70 procent van de gevallen efficiënt zou zijn, vergeten we trouwens best zo snel mogelijk, zegt FAGG-expert Jean-Michel Dogné. “Die 70 procent is een gemiddelde, het vaccin zou bij jongere mensen veel efficiënter zijn dan bij ouderen.”

In die eerste doelgroep zou Astra Zeneca wel heel hoge cijfers kunnen voorleggen, en dus zou het vaccin mogelijk wel zeer geschikt kunnen zijn voor een publiek jonger dan 55 jaar. “Maar we hebben nog veel vragen over het vaccin van Astra Zeneca”, zegt Van Damme. “Sowieso is het voorlopig ook nog niet goedgekeurd.”

Mag ik, eenmaal gevaccineerd, het normale leven hervatten? En hoe lang ben ik immuun na vaccinatie?

De hamvraag is is of je als gevaccineerde het virus nog kunt overdragen, of je met andere woorden nog besmettelijk kunt zijn hoewel je zelf niet meer ziek kunt worden. Daarover zijn momenteel nog geen data beschikbaar, zegt Dogné. “We weten het niet. Daarom is het heel belangrijk om ook na vaccinatie de maatregelen te blijven naleven.”

Hoe lang je zelf immuun bent eens de spuit is gezet? Ook dat weten we voorlopig niet, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme. Hij verwijst naar het vaccin tegen hepatitis B. “In het begin dachten we dat er bij dat vaccin na vijf jaar een herhalingsspuit nodig zou zijn. Later stelden we dat bij naar tien jaar, maar intussen weten we dat ook dat niet nodig is. De tijd zal dit moeten uitwijzen voor het vaccin tegen Covid-19.”

Een vaccinatiehub in Wales.  Beeld Getty Images
Een vaccinatiehub in Wales.Beeld Getty Images

Uit onderzoek blijkt dat slechts 65 procent gemotiveerd is om zich te laten vaccineren. Hoe wil men de anderen overtuigen?

Deze week start de eerste fase van een grootschalige sensibiliseringscampagne. In eerste instantie wil men de huisartsen, apothekers en artsen in woon-zorgcentra voorbereiden op alle mogelijke vragen die hun kant zullen opkomen. Zij zullen vraag- en antwoordfiches krijgen en kunnen de komende weken webinars volgen.

Voor het grote publiek is een grootschalige informatiecampagne in voorbereiding, die mensen zal oproepen om zich te laten vaccineren. Wanneer die precies gelanceerd zal worden, is nog niet bekend.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234