'Voldoende bewijs' voor machtsmisbruik Israëlische premier, maar volgens Netanyahu zelf is er niets aan de hand
De Israëlische politie zegt voldoende bewijzen te hebben voor een aanklacht tegen premier Benjamin Netanyahu wegens omkoping, fraude en misbruik van vertrouwen. Netanyahu reageerde fel op de aanbeveling om hem in staat van beschuldiging te stellen: "Deze aanbeveling betekent niets in een democratie", zei de premier dinsdagavond in een tv-uitzending. Hij denkt niet aan aftreden.
Het is nu aan de openbaar aanklager om de aanbeveling van de politie al dan niet over te nemen. Netanyahu zei een beslissing met vertrouwen tegemoet te zien: "Uiteindelijk zullen de juridische autoriteiten concluderen dat er simpelweg niets aan de hand is".
Politieke heksenjacht
In Israël zijn de afgelopen maanden grote protestdemonstraties gehouden tegen Netanyahu en zijn opzichtige pogingen om het onderzoek naar hem in diskrediet te brengen. Volgens de premier leende de politie zich voor een politieke "heksenjacht".
Vanuit de oppositie in het parlement is herhaaldelijk aangedrongen op vervroegde verkiezingen, maar het kan nog maanden duren vooraleer er een beslissing valt over strafrechtelijke vervolging van de premier. Netanyahu beseft dat zijn Likud-partij bij verkiezingen het risico loopt niet de grootste te blijven. Voornaamste tegenstander is de rechts-liberale partij Yesh Atid onder leiding van zijn voormalige minister van Financiën Yair Lapid.
Kwart miljoen
Lapid blijkt als getuige in het onderzoek een belangrijke rol gespeeld te hebben in de zogeheten 'zaak-1000'. Daarin draait het om het aannemen van giften door Netanyahu, in ruil voor gunsten aan de gulle gevers. De premier werd onder meer getrakteerd op sigaren, roze champagne, juwelen voor zijn vrouw Sara en vliegreizen voor hemzelf en familieleden. In totaal zou er een bedrag van zo'n kwart miljoen euro mee gemoeid zijn.
Netanyahu heeft steeds gezegd dat het ging om giften van twee goede vrienden, de in Israël geboren Hollywood-tycoon Arnon Milchan en de Australische zakenman James Packer. Volgens de politie stond er wel iets tegenover. Zo drong de premier bij de Amerikaanse regering aan op het verlengen van Milchans' visum. Ook schakelde hij ambtenaren in om Milchan te helpen financiële belangen te verwerven in de Israëlische tv-wereld.
Zaak 2000
De tweede affaire waarin Netanyahu is verwikkeld, staat bekend als 'zaak-2000'. Het gaat om pogingen van de premier om positief behandeld te worden in de populaire Israëlische krant Yedioth Ahronot. Sinds jaar en dag klaagt de premier dat de Israëlische media hem vijandig gezind zijn. In ruil voor gunstiger beeldvorming in althans een van de grote media (het dagblad heeft ook een veelgelezen online-versie), wilde Netanyahu een rivaliserende krant een kopje kleiner maken.
Er lopen nog twee andere corruptieonderzoeken waarin de naam van de premier is opgedoken. In één geval gaat om de aanschaf van marineschepen van Duitse makelij, in het andere geval om mogelijke bevoordeling van de nationale telecommaatschappij Bezeq.
Niet opstappen
Ook als hij daadwerkelijk in staat van beschuldiging wordt gesteld, hoeft Netanyahu volgens de wet niet op te stappen. "Als zijn gedrag en uitspraken in het verleden een indicatie zijn, zal Netanyahu de strijd voeren tot het bittere eind", schreef de linksgeoriënteerde krant Haaretz. "Hij is van plan zo lang mogelijk premier te blijven". Kan de 68-jarige Netanyahu wel aanblijven tot de geplande verkiezingen van eind 2019, dan is hij de langszittende Israëlische premier ooit.