Vrijdag 09/06/2023

Voka vraagt meer aandacht voor aanvullend pensioen

PE Author

De aanvullende pensioenstelsels moeten veralgemeend worden en er moet een stabiel juridisch en sociaal kader komen. Dat meldt de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka in een reactie op de oproep van Gabriel Perl, topman van de Rijksdienst voor Pensioenen, tot het smeden van een pensioenpact bij de start van de nieuwe legislatuur.

Perl toonde zich vandaag in een interview met DM bezorgd over de toekomst van het wettelijk pensioen in België en pleit voor een maatschappelijk debat over de drie pensioenpijlers (het wettelijk pensioen, het aanvullend pensioen via het werk en het individueel pensioensparen) en het afsluiten van een pensioenpact tussen overheid en sociale partners. "Het Belgische pensioenstelsel, oorspronkelijk opgezet als een systeem van sociale verzekering, is steeds meer geëvolueerd naar een instrument van inkomensherverdeling", stelt Voka. "De pensioenuitkeringen zijn geplafonneerd, maar de bijdragen niet. In het wettelijk werknemerspensioen moeten vooral de middeninkomens en betere verdieners het meest inleveren, omdat er in het wettelijk stelsel een wanverhouding is tussen betaalde bijdragen en genoten pensioen".

Volgens de werkgeversorganisatie kan het evenwicht hersteld worden door de onbegrensde bijdragen te beperken, door opnieuw het in de jaren 1980 opgeheven plafond voor de betaling van bijdragen in te voeren. "Het aanvullend pensioen wordt best zoveel mogelijk uitgebreid, omdat het wettelijk pensioen voor steeds minder mensen volstaat om het welvaartsniveau op peil te houden en het optrekken van het wettelijk pensioen budgettair moeilijk haalbaar is", benadrukt Voka.

"Precies omwille van het belang van aanvullende pensioenen moet zo snel mogelijk werk gemaakt worden van een stabiel juridisch en sociaal kader. Zo kan de Wet Aanvullende Pensioenen (WAP) gerust wat eenvoudiger en is er nog steeds geen afdoend antwoord op het probleem van pensioenverlies bij mobiliteit tussen werkgevers", besluit de werkgeversorganisatie. (belga/dm)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234