Dinsdag 30/05/2023

InterviewWouter De Geest

Voka-voorzitter Wouter De Geest: ‘Niemand zit te wachten op een regering van struikelpartijen’

Wouter De Geest, voorzitter Voka: 'Maak een pact voor de komende tien tot twintig jaar. Durf vooruit denken: dat is de taak van de politiek.' Beeld Thomas Nolf
Wouter De Geest, voorzitter Voka: 'Maak een pact voor de komende tien tot twintig jaar. Durf vooruit denken: dat is de taak van de politiek.'Beeld Thomas Nolf

Voka-voorzitter en captain of industry Wouter De Geest geeft de politieke klasse een schop onder de kont. ‘De aanslepende regeringsvorming is niet meer te verantwoorden, te volgen of te begrijpen.’

Jeroen Van Horenbeek

De Geest heeft een grafiekje meegenomen naar het interview. Daarop danst een blauwe lijn, de gemiddelde procentuele groei van het Belgische bbp, een grillige tango doorheen de tijd. Meestal blijft de lijn ver boven het nulpunt, maar drie keer duikt ze eronder: in de Tweede Wereldoorlog, tijdens de economische recessie van de jaren tachtig en vandaag.

“Eerdere crisissen zijn door de politiek aangegrepen om enorme doorbraken te realiseren”, zegt De Geest. “Na de oorlog is onze sociale welvaartsstaat en het stemrecht voor vrouwen ingevoerd. In 1982 zijn in Poupehan noodzakelijke maatregelen uitgewerkt om België weer op de sporen te zetten. Vandaag verwacht ik van de politiek hetzelfde: transformeer ons land.”

Daarvoor hebben we wel een nieuwe regering nodig.

“Wij als Vlaamse ondernemers kunnen de aanslepende formatie nog moeilijk aanzien. Het is niet meer te verantwoorden, te volgen of te begrijpen. De coronacrisis, dat is echt niet iets om mee te lachen. Het is nu de hoogste tijd voor onze partijen om leiderschap te tonen en uit hun loopgraven te komen. Ze kunnen vandaag hun plaats in de geschiedenisboeken verdienen door met een ambitieus en wervend verhaal te komen voor België.

“Het momentum is er. Ze zullen er op termijn electoraal voor beloond worden. Stop met dat gekrakeel op sociale media, dat politiek gemanoeuvreer en die discussies over wat punten en komma’s. Maak een pact voor de komende tien tot twintig jaar. Durf vooruit denken: dat is de taak van de politiek.”

Voorlopig komt men niet verder dan de wankele Arizona-coalitie.

“Waar niemand op zit te wachten, is op een regering van struikelpartijen. Een ploeg die door politiek getwist niet verder komt dan aanmodderen. De hele maatschappij zit te wachten op iets dat vooruitgaat.

“Idealiter start je met een grote brede coalitie, met een meerderheid in de beide landsdelen. Dat zou de standvastigheid bieden waar iedereen zo naar snakt. Nu goed, ik ga de coalitie niet samenstellen. Als een kleinere coalitie met vertrouwen in elkaar en met een kristalhelder, ambitieus project kan vertrekken, dan is dat ook een optie. Zo niet verliezen we tijd.”

Hoe moet zo’n toekomstpact eruitzien?

“Als Voka staan wij voor ‘gezonde en gedeelde groei’. Dat wil zeggen: economische groei die voor iedereen – de economie en de maatschappij – goed is. En daarvoor zal de overheid moeten slim investeren. Ik zie een aantal belangrijke werven. Eén: de digitalisering. De bedrijven die de coronacrisis goed doorstaan hebben, zijn de bedrijven die digitaal wendbaar zijn. Ook de overheid heeft de kracht van digitalisering gezien. Twee: duurzaamheid. Het klimaatissue is niet weg door corona. Integendeel, het kan op termijn nog wat groter worden: veel treinen zijn leeg terwijl iedereen in zijn auto – een bubbel op vier wielen – kruipt.”

En de overbelaste zorgsector?

“Dat is drie. De coronacrisis heeft getoond hoe belangrijk welzijn is. Ons land heeft een goed zorgsysteem, maar we moeten ook de eerlijkheid hebben om te zeggen: het kan nog veel beter. Niet door er eindeloos geld in te pompen – op die manier bouw je niets op voor de toekomstige generaties. Wel door gerichte keuzes te maken. Werk meer rond preventie, zoals gezonde voeding. Werk rond zelfmonitoring van je lichaam en telegeneeskunde. We hebben daar de technologische bedrijven voor.”

De politiek lijkt niet klaar voor zo’n radicaal plan.

“Ze kijken anderhalve meter voor zich in plaats van anderhalve kilometer. Als ik lees over die gratis tienrittenkaart voor de trein, tja, je wordt daar cynisch van. Dat is geen investering, die op termijn een surplus kan opleveren. Dat is verloren geld. Men sluit politieke compromissen waar niemand van weet wat het beoogde resultaat is. Die ‘uitdeelshow’ moet dringend stoppen. Ze brengt onze welvaart in gevaar. Kijk naar de internationale rankings: België zakt steeds verder weg.”

Wat als er straks verkiezingen komen?

“Ik kan alleen aan de partijen vragen: zit, alstublieft, op een volwassen manier samen. Ik vind dat ze deze maand, juli, nog hebben om te tonen dat ze een regering kunnen vormen. Als dat niet lukt, moeten ze de gevolgen daarvan maar dragen. Dan is het aan de kiezer om de kaarten te herschudden. Maar of dat iets oplost? Het zal misschien nog duidelijker worden dat het anders moet.”

Hoe beoordeelt u het werk van de Vlaamse regering?

“Ook die heeft een klap gekregen door de coronacrisis. Haar uitgangspunt – Vlaanderen laten aansluiten bij de Europese top – is goed. Nu is het zaak om die ambitie niet te ver te laten zakken. Ik zetel in een van de relancewerkgroepen van de Vlaamse regering. Binnenkort leveren we ons rapport op, met daarin een aantal concrete voorstellen. Maar ook voor Vlaanderen geldt: laat ons verder kijken dan de relance. Uit de put kruipen is het eerste werk. Daarna moeten we verder durven springen.”

Wat als er straks een tweede golf aankomt?

“Een tweede lockdown zou catastrofaal zijn voor de Belgische economie. De bedrijven kunnen niet meer en de overheid zit ook op haar tandvlees. Ik verwacht daarom van onze regeringen dat ze alles in het werk stellen om dit te vermijden. Liever iets te voorzichtig dan nu al denken: die coronacrisis, daar zijn we van af.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234