Zaterdag 29/01/2022

onderwijs

Voka legt hoger inschrijvingsgeld voor studenten op tafel

Werkgeversorganisatie Voka wil de financiering van universiteiten en hogescholen herzien en legt een verhoging van het inschrijvingsgeld op tafel.  Beeld BELGA
Werkgeversorganisatie Voka wil de financiering van universiteiten en hogescholen herzien en legt een verhoging van het inschrijvingsgeld op tafel.Beeld BELGA

Reken studenten meer inschrijvingsgeld aan. Met dat voorstel komt werkgeversorganisatie Voka, die pleit voor een herziening van de financiering van universiteiten en hogescholen.

Remy Amkreutz

Herzie hoe onze universiteiten en hogescholen gefinancierd worden. Met dat uitgangspunt schreef Voka een studie, die vandaag wordt gepresenteerd en die De Morgen kon inkijken. De werkgeversorganisatie gelooft niet dat extra overheidsgeld de zaligmakende oplossing is. Ze stelt dat er wel meer private middelen kunnen worden aangeboord. Voka kijkt daarvoor onder meer naar een verhoging van het inschrijvingsgeld.

Momenteel betalen studenten die geen beurs krijgen zo’n 906 euro voor een volledig academiejaar. In 2014 werd het inschrijvingsgeld al eens verhoogd, maar in verhouding dragen Vlaamse gezinnen relatief weinig bij aan de financiering van het hoger onderwijs. “Het inschrijvingsgeld ligt nog altijd vrij laag”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Het moet bespreekbaar zijn om die, met de nodige sociale correcties, op te trekken. We willen ons niet vastpinnen op een bedrag, maar het lijkt ons niet verkeerd om wat meer verantwoordelijkheid bij de studenten en hun ouders te leggen.”

Bij de universiteiten weerklinkt de nodige scepsis. “Wij zijn geen vragende partij”, zegt UGent-rector Rik Van de Walle. “De toegang tot het hoger onderwijs mag in geen geval worden beperkt.” Zijn Leuvense evenknie begrijpt de redenering van Voka, maar vindt zo’n ingreep nu niet aan de orde. “Je krijgt zoiets moeilijk verkocht in tijden van economische groei”, zegt Luc Sels. “Puur als onderzoeker kun je naar het Verenigd Koninkrijk kijken. Daar hebben ze hoge inschrijvingsgelden en veel maatregelen voor kwetsbare groepen. Uit onderzoek blijkt nu dat de participatie van die groepen juist is toegenomen. Als je het slim aanpakt, kan het dus werken.”

Belonen

Voka meent dat de aanbevelingen deel moeten uitmaken van het volgende regeerakkoord. Zo zou de overheid instellingen financieel moeten belonen als zij meer samenwerken met het bedrijfsleven, werk maken van een aanbod levenslang leren en innovatieve leervormen uitrollen. Er zou ook moeten worden gekeken naar de manier waarop de overheid geld verdeelt. Vandaag gebeurt dat op basis van input- en outputfinanciering. Eenvoudig gesteld: instellingen krijgen geld als een student zich inschrijft voor het eerste academiejaar en krijgen extra middelen bij het behalen van een diploma.

“Universiteiten en hogescholen moeten nu zo veel mogelijk studenten aantrekken”, zegt Maertens. “Of die studenten nu kans hebben om te slagen voor dat eerste jaar of niet maakt weinig uit. Als je de inputfinanciering afschaft of fors beperkt, denken wij dat de slaagpercentages zullen stijgen.” Sels is bereid om hierover te spreken, maar vindt wel dat de impact ervan zou moeten worden onderzocht. “De inputfinanciering mag wat worden verlaagd, mits de totale pot middelen gelijk blijft. Misschien zou zo’n maatregel ervoor zorgen dat meer studenten op de juiste stoel terechtkomen.”

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) waardeert de voorstellen van Voka en geeft aan dat er wordt nagedacht over de financiering. “We moeten bekijken of het evenwicht tussen input- en outputfinanciering nog klopt, maar er is nog geen definitief voorstel. Een verhoging van het inschrijvingsgeld staat deze legislatuur niet meer gepland.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234