Zondag 13/06/2021

vogelgriep

Vogelgriepvirus opnieuw in het land

null Beeld ANP
Beeld ANP

Er is opnieuw vogelgriepvirus vastgesteld in ons land. Volgens het federaal voedselagentschap FAVV is het virus aangetroffen bij kippen van een hobbyhouder in Wellin in de provincie Luxemburg. Het FAVV neemt enkel maatregelen in de gemeente zelf. In de rest van het land worden geen bijkomende maatregelen opgelegd.

Aangezien het virus is aangetroffen bij hobbypluimvee en de omstandigheden op dit ogenblik, ondanks deze nieuwe besmetting, minder risicovol zijn dan bij eerdere besmettingen, neemt het FAVV enkel bijkomende maatregelen in de gemeente Wellin, meer bepaald in de deelgemeenten Halma, Wellin en Chanly. Die worden aangeduid als tijdelijke bufferzone.

In deze zone is alle vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden. Elke inwoner met pluimvee of vogels in deze zone moet binnen de 48 uur een inventaris overmaken aan de burgemeester, waarin aangeven wordt hoeveel en welke dieren gehouden worden. In de bufferzone moeten alle pluimvee en vogels ook binnen gevoederd en gedrenkt worden. De zone zal minstens drie weken behouden blijven.

Geen bijkomende maatregelen

In de rest van het land worden geen bijkomende maatregelen opgelegd. "Het risico is weliswaar toegenomen, maar bereikt zeker niet het niveau van enkele maanden geleden. De preventieve maatregelen, die het ganse jaar door van toepassing zijn, zijn dan ook voldoende", zegt het FAVV. Het gaat onder meer om voorwaarden wat betreft openbare markten en verzamelingen van pluimvee en vogels.

Minister van Landbouw Willy Borsus: "Hoewel het vogelgriepvirus momenteel nog weinig circuleert in Europa, worden we toch opnieuw geconfronteerd met een besmetting bij een hobbyhouder. De professionele sector is niet betrokken, maar we moeten waakzaam blijven. Het strikt toepassen van de voorgeschreven maatregelen in de bufferzone is dan ook erg belangrijk om de besmetting niet verder te verspreiden."

Hoog risico

In ons land werden in februari en maart 2017 een besmetting bij een hobbyhouder van sierpluimvee in Lebbeke en vier gevallen bij wilde vogels vastgesteld. Tussen 10 november 2016 en 19 april 2017 waren in heel België een aantal bijkomende maatregelen van kracht om het hoge risico van vogelgriep op te vangen.

Het FAVV vraagt tot slot alle pluimveehouders om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels ziek zijn of plots sterven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234