Culinaire hotspots
Voetjes onder tafel aan de kust: de culinaire tips van onze experts
Zon, strand en zee volstaan om van elke uitstap naar de kust een hoogdag te maken. Maar een echt feestje wordt het pas als er ook lekker gegeten en gedronken kan worden. Onze drie experts ter zake – culi-coördinator Marian Kin, wijnkenner Dirk Rodrigues en culinair journaliste Femke Vandevelde - delen hun best kept secrets.
Mooiste uitzicht: AIRrepublic, Cadzand-bad
AIRrepublic is gebouwd op een pier in de Noordzee, vlak naast de nieuwe jachthaven van Cadzand. En dus zit je er op de eerste rij voor een prachtige zonsondergang. Hoewel ook stormweer zo zijn charmes heeft, zeker als je warm en droog naar de woeste zee kan kijken. Elke ochtend worden de grijze garnalen hier nog met de hand gepeld, en de gerechten zijn vaak op basis van vis, zoals ceviche van zeebaars, oosterscheldekreeft met morieljes, scheermesjes of (aanrader!) toast van brioche met gerookte paling. Rechttoe rechtaan klaargemaakt, maar wel perfect op smaak en met producten van topkwaliteit. De Michelinster die chef Nicolas Misera al na acht maanden binnenhaalde, is meer dan verdiend. Een van mijn favorieten. (MK)
Maritiem Plaza 1 / air-republic.com
Beste nieuwkomer: L.E.S.S., Brugge
Dat Gert De Mangeleer en Joachim Boudens na de sluiting van hun driesterrenrestaurant Hertog Jan ook weer met een voltreffer zouden komen, was te verwachten. Toch was ik na een avondje in bistro L.E.S.S. van mijn sokken geblazen. Alles klopt gewoon: de centrale ligging op ’t Zand in Brugge, het grootstedelijke interieur, de keuken met veel internationale invloeden, de uitgebreide drankenkaart. Mijn tip: kom in groot gezelschap, dan kan je veel verschillende gerechten bestellen om te delen. De presentatie is top, de smaken knal erop. Het stijve van een gastronomisch restaurant is hier ver te zoeken. (MK)
’t Zand 21 / l-e-s-s.be
Lekkerste pistolets: Atelier Lucas, Knokke-Heist
Ontbijt met pistolets van Atelier Lucas en zelfgemaakte garnalensalade, veel beter kan een dag aan zee niet beginnen. Bovendien zijn ze ’s avonds ook nog lekker en dat kan van weinig pistolets gezegd worden. Overigens wordt er in de bakkerij de hele dag door gebakken in kleine hoeveelheden, waardoor er in de namiddag ook nog ovenvers brood te krijgen is. Op drukke dagen kan het aanschuiven zijn, maar dat hebben we er graag voor over. En dan moet je nog weerstaan aan die toog met heerlijke taartjes, koeken en desserts. Vorig jaar kregen de eclairs in een vergelijkende test 10 op 10 van Dominique Persoone. Groot van formaat zijn ze niet, de smaak daarentegen… (MK)
Koninginnenlaan 9, atelier-lucas.be
Beste pralines: Chocolatier M, Knokke-Heist
David Maenhout is misschien niet zo beroemd als sommige collega-chocolatiers, hij scoort al jaren wereldwijd met zijn creaties. Mijn favoriet is die van karamel met fleur de sel en geroosterde sesam. David kaapte er twee jaar terug een gouden medaille mee weg op The International Chocolates Awards in Londen. Veel sterrenrestaurants bestellen speciale creaties bij Maenhout. Als je zelf naar Knokke gaat, kan je hem en zijn medewerkers aan het werk zien in zijn atelier. In de winkel aan de overkant kan je daarna je voorraad zwart goud inslaan. (MK)
Sylvain Dupuisstraat 38, chocolatier-m.be
Beste oosterse restaurant: Blueness, Cadzand-bad
Nog even en Cadzand-Bad heet Sergio-City, zo aanwezig is de chef er. Vorig jaar opende Sergio Herman een nieuw concept in het Strandhotel waar ook al tweesterrenrestaurant Pure C zit. Blueness is een dining-bar waar je zowel terecht kan voor drankjes (sake!) als voor heerlijke Japanse gerechten om te delen. Er komen ook Zeeuwse ingrediënten op het bord – oesters, paling, kreeft – maar dan wel met een oosterse touch. Hoewel je vlak bij de zee zit, is er geen zeezicht en kom ik hier dus het liefst ’s avonds. (MK)
Blvd De Wielingen 49, bluenessbar.com
Gastronomische uitstap: Spetters, Breskens
Aan gastronomische adressen heeft de oostkust geen gebrek: een pak of twintig Michelinsterren bij elkaar. Tussen al dat culinair geweld is het moeilijk kiezen, maar ik ga graag naar Breskens in Zeeland, waar je met zicht op de jachthaven en de Westerschelde geniet van de verfijnde keuken van Laurent Smallegange. Blijkbaar ben ik niet de enige Belg die even een ommetje maak, want volgens de chef komt maar liefst 80 procent van zijn klanten uit ons land. Ook hier komen de ingrediënten vaak uit de omgeving, zoals kreeft, Zeeuws lam, spek, paling en oesters. Voor het grote spektakel moet je hier niet zijn, wel voor een heerlijk menu dat met veel zorg en creativiteit op tafel komt. (MK)
Kaai 5, restaurantspetters.nl
Beste brasserie: Bristol, Heist
Omdat het pand van deze mooie brasserie in Heist zo breed is, heb je bijna op elke plek zicht op zee. Ben je in voor de klassiekers, dan kies je voor gerechten die vroeger al in (het inmiddels afgebroken) Hotel Bristol op tafel kwamen, zoals tomaat-garnaal, garnaalkroketten – de beste van de kust – of gebakken zeetong. Mag het wat avontuurlijker, dan zijn er de seizoenssuggesties, die telkens verrassend gepresenteerd worden. Je wordt hier in de watten gelegd door mensen die het vak al jaren kennen. (MK)
Zeedijk 291, brasseriebristol.be
Beste barfood: Café René bij De Kruier, Knokke-Heist
Terwijl iedereen in de file staat om in centrum Knokke te kunnen parkeren, sla ik liever wat vroeger af richting Ramskapelle. Laat je niet van de wijs brengen door de fermettestijl van dit pand. Eens je hier binnenstapt, gaat er een magische wereld voor je open met gulle bereidingen van onder meer kabeljauw, hazenrug en mergpijp. Achteraan in de idyllische tuin vind je Café René. Het is al gebeurd dat ik hier de hele avond bleef plakken dankzij de mooie wijn- en tapaskaart. Aan de toog werd ons al verteld dat je deze plek ook kunt afhuren voor een privéfeestje. Wie weet komt dat er ooit nog wel eens een keertje van. (FV)
Ramskapellestraat 66, kruier.be en caferene-knokke.be
Beste zeevruchten: Bar Bulot, Brugge
Bij een zwoele zomeravond horen natuurlijk ook fruits de mer en picon vin blanc. Daarom kijk ik erg uit naar de opening van Bar Bulot in Brugge eind juni, het tijdelijke seafoodrestaurant van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens. Hen kennende zal Bar Bulot garant staan voor kraakverse schaaldieren en zeevruchten, grillbereidingen zonder al te veel poespas en een reeks verrassende wijnen. Ik zie mezelf al bijna zitten op hun terras met een aperitief in de hand. Nog even geduld uitoefenen. (FV)
Torhoutsesteenweg 479, barbulot.be
Beste gastronomie: Willem Hiele, Koksijde
Willem Hiele heb ik leren kennen op een foodfestival in Oostduinkerke in 2016. Daar heb ik beslist dat ik snel aan de gastentafel van zijn vissershuisje wilde belanden. Tijdens mijn eerste bezoek zette hij me naast duinasperges ook creatieve gerechten voor met zeekraal, lamsoor, langoustines en fruit uit de tuin. Toen ik met hem een gesprek aanknoopte over zijn filosofie, klikte het meteen. Sindsdien kom ik er wel vaker over de vloer. Vandaag kijk ik uit naar de komst van de buitenkeuken en het vernieuwde terras. Willem is voor mij een van de pioniers van de Belgische gastronomie en gaat volgens mij ook internationaal potten breken. (FV)
Pylyserlaan 138, restaurant.willemhiele.be
Beste strandpaviljoen: Beachhouse 25, Breskens
Enkele jaren geleden wilden mijn lief en ik in Cadzand bij Pure-C barfood bestellen op het terras. Bleek dat de formule van de kaart was gehaald. We zijn dan doorgereden tot Breskens. Na een bordje tapas volgens de goesting van de chef zijn we onderuitgezakt in de zon, in een comfy zetel. Uren later werden we wakker. Blijkbaar zouden de sundown-sessies met dj’s in het hoogseizoen ook de moeite zijn. Alleen al voor het zeezicht gaan we terug. (FV)
Walendijk 9, beachhouse25.nl
Beste ijssalon: Gelato Maxzim, Oostende
Het gebeurt dat hopeloze toeristen me in Oostende aanspreken om de weg te vragen naar Maxzim, een klein maar legendarisch ijssalon. Geduld hebben en aanschuiven bij de langste rij in de Hertstraat, zeg ik dan. Op piekmomenten zijn er wel vijf verkopers aan de slag. Het liefst komen we hier na een zwempartijtje in zee.Maxzim Vansiempsen liet intussen zijn zaak over aan zoon Sven, die perfect de familietraditie achter de Siciliaanse ijsrecepten vat. Mijn bestelling zal alvast niet veranderen: twee bolletjes stracciatella, zonder snoep, zonder koekje én zonder slagroom. (FV)
Hertstraat 3, op Facebook: Gelato Maxzim
Beste verrassing: Lunapark, Veurne
Tijdens vakanties aan de kust ging ik samen met mijn vader vaak schuilen in het dichtstbijzijnde lunapark, maar daar heeft dit restaurant niets mee te maken. Chef Pieter Clement is een eigenzinnig culinair talent met een geheel eigen stijl. Vandaag kookt hij in het prachtig gestileerde Lunapark met uitsluitend West-Vlaamse terroirproducten. Daar kookt hij op maandag, dinsdag, vrijdag en zaterdag één viergangenmenu voor zestien gasten. Die ‘te nemen of te laten’-attitude doet het wel voor mij. Zeker wanneer je er zoals Pieter en gastvrouw Emmelie in slaagt om pure kwaliteit af te leveren. Wees niet verbaasd als je er chefs zoals Gert De Mangeleer tegenkomt, ook hij is een grote fan van Pieter Clement. Geen slecht teken, als je het mij vraagt. (FV)
Zwarte Nonnenstraat 15, pieterclement.be
Beste steak tartaar: Bistro Mathilda, Oostende
Bij Luc en Gerda kom ik al jaren over de vloer. Mathilda beschouw ik als een tweede thuis en daar zit de steak tartaar – die ik zonder overdrijven wellicht al honderd keer heb besteld – zeker voor iets tussen. Dat Luc aan tafel komt voor de afkruiding ervan (puur natuur, medium of pikant) verrukt me nog steeds. Natuurlijk zwicht ik daarbij voor zijn persoonlijk gecureerde wijnkaart met kelderrestjes. Tijdens Theater aan Zee ontsnap ik op het terras van Bistro Mathilda altijd even aan de drukte van het moment en ’s winters eet ik er vaak voor of na een cultuuruitje in De Grote Post. Interessant om te weten: sinds kort hebben Luc en Gerda ook een tweede zaak: gastrobar en sharingrestaurant Frenchette. (FV)
Leopold II-laan 1, bistromathilda.be
Beste visinstituut: Le Fox, De Panne
Behalve van lekker eten hou ik ook van ouderwetse sterke verhalen. Achter visrestaurant Le Fox schuilt heel wat familiegeschiedenis. Zo nam chef Stéphane Buyens na zijn studies aan de hotelschool het restaurant van zijn ouders over. Ondertussen werkt ook zoon Baptiste mee in de keuken van dit tweesterrenrestaurant. Uiteraard blinken de borden van Stéphane uit door hun kraakverse kwaliteitsproducten (zowel in aankoop, cuisson als smaak), maar ook in de zaal merk je het verschil tegenover andere restaurants in de streek. Gastvrouw Ellen Dulst en sommelier Vincent Willekens zijn echte sterkhouders die weinig woorden nodig hebben om de sfeer in een gezelschap te peilen. Hier schuif je de voeten onder tafel voor langoustines à la plancha, een signatuurbereiding van tarbot (en croute) of andere koningen van de zee. (FV)
Walckierstraat 2, hotelfox.org
Beste garnaalkroket: ‘t Werftje, Zeebrugge
Eli Vandersnickt is een fenomeen. Vooraan in de twintig en al eigenaar van een van de bloeiendste horecazaken van ‘t land. Als pas afgestudeerde sommelier wilde hij een bistro-café openen met een ‘wild karakter’. Het pakte anders uit. Door de inbreng van chef Marc Germonprez ontstond er een zeer lekkere garnaalkroket die tot in Dubai wordt uitgevoerd. Je kan hier helaas niet reserveren. Absoluut ook het proberen waard is ONA by ‘t Werftje, de hippe tapas- en loungebar even verderop in de jachthaven die in april de deuren opende. (DR)
Werfkaai 29, twerftje.be
Beste côte-à-l’os: Terminus, Watou
Belgisch weertje? Ideaal moment om eens naar de grensstreek en de hopvelden rond Poperinge te vluchten. Wat we alvast verklappen is dat de jeugdige baas van Terminus, Pieter Verheyde, in een vorig leven nog hoofdsommelier was bij Hof van Cleve en dat hij nu zijn eigen runderen en Mechelse koekoek teelt. De basis van een grandioze koninginnenhap en een côte à l’os die wegsmelt terwijl u ernaar kijkt. De uitgebreide wijn- en bierkaart zorgt voor de kers op de taart. Is het onverhoopt toch mooi weer? Reserveer dan een plaats op het terras. (DR)
Callicannesweg 16, restaurantterminus.be
Gezelligste wijnbar: Bar Jus, Brugge
Brugge telt veel wijnbars, maar de kleinste is de sfeervolste. Veel goeie wijn (van simpel Zuid-Frans tot exclusieve bourgogne) en open tot in de late uurtjes. Door zijn verscholen ligging heeft Bar Jus een bescheiden Tripadvisor-gehalte. Wanneer je op je honger blijft zitten na een voorstelling of diner in Brugge, maak je dat hier helemaal goed met een oeverloos lekker glas wijn en wat tapas erbij. (DR)
Kleine Sint-Amandsstraat 10, op Facebook: Jus
Beste biercafé: Het Manuscript, Oostende
Een bruine kroeg, een onuitputtelijk bierassortiment, goeie rock en jazz, een terras en verder geen gedoe. Je kan er soms lang naar zoeken aan de Belgische kust. Toen Glenn en Vanessa Het Manuscript overnamen in 2004 hadden ze nooit kunnen denken dat er een nieuwe golf van artisanaal bier zat aan te komen. En nu zitten ze middenin die tsunami. Hier treden vaak bands op die niet thuishoren in deze kleine ruimte. The Van Jets, Triggerfinger, Novastar en Trixie Whitley beroerden hier al de zielen. (DR)
Langestraat 23, manuscriptoostende.be
Beste Californische wijnen: MaQuinze, Oostende
Je hoort vaak praten over Californische wijnen, maar het vreemde is dat je helemaal naar Oostende moet om ze te vinden, in de enige echte gespecialiseerde wijnhandel die ons land rijk is. Initiatiefnemer en Amerikakenner Jean-Marie Goudesone merkte bij elke reis weer dat de lekkere middenklassewijnen van de States in België gewoon onvindbaar zijn. Dus startte hij zelf een importzaak. Bij MaQuinze vind je onder meer de wijnen van Joel Gott en van het topdomein Grgich Hills Estate in de Napa-vallei. Sinds anderhalf jaar is er ook een wijnbar. (DR)
Madridstraat 15, maquinze.be