Donderdag 02/02/2023

Culinaire hotspots

Voetjes onder tafel aan de kust: de culinaire tips van onze experts

AIRrepublic, Cadzand-bad. Beeld Pieter D'Hoop
AIRrepublic, Cadzand-bad.Beeld Pieter D'Hoop

Zon, strand en zee volstaan om van elke uitstap naar de kust een hoogdag te maken. Maar een echt feestje wordt het pas als er ook lekker gegeten en gedronken kan worden. Onze drie experts ter zake – culi-coördinator Marian Kin, wijnkenner Dirk Rodrigues en culinair journaliste Femke Vandevelde - delen hun best kept secrets.

Marian KinFemke Vandevelde en Dirk Rodriguez

Mooiste uitzicht: AIRrepublic, Cadzand-bad

AIRrepublic is gebouwd op een pier in de Noordzee, vlak naast de nieuwe jachthaven van Cadzand. En dus zit je er op de eerste rij voor een prachtige zonsondergang. Hoewel ook stormweer zo zijn charmes heeft, zeker als je warm en droog naar de woeste zee kan kijken. Elke ochtend worden de grijze garnalen hier nog met de hand gepeld, en de gerechten zijn vaak op basis van vis, zoals ceviche van zeebaars, ­oosterscheldekreeft met morieljes, scheermesjes of (aanrader!) toast van brioche met gerookte paling. Rechttoe rechtaan klaargemaakt, maar wel perfect op smaak en met producten van topkwaliteit. De Michelinster die chef Nicolas Misera al na acht maanden binnenhaalde, is meer dan verdiend. Een van mijn favorieten. (MK)

Maritiem Plaza 1 / air-republic.com

Beste nieuwkomer: L.E.S.S., Brugge

Dat Gert De Mangeleer en Joachim Boudens na de sluiting van hun drie­sterrenrestaurant Hertog Jan ook weer met een voltreffer zouden komen, was te verwachten. Toch was ik na een avondje in bistro L.E.S.S. van mijn sokken geblazen. Alles klopt gewoon: de centrale ligging op ’t Zand in Brugge, het grootstedelijke interieur, de keuken met veel internationale invloeden, de uitgebreide drankenkaart. Mijn tip: kom in groot gezelschap, dan kan je veel verschillende gerechten bestellen om te delen. De presentatie is top, de smaken knal erop. Het stijve van een gastronomisch restaurant is hier ver te zoeken. (MK)

’t Zand 21 / l-e-s-s.be

Lekkerste pistolets: Atelier Lucas, Knokke-Heist

Ontbijt met pistolets van Atelier Lucas en zelfgemaakte garnalen­salade, veel beter kan een dag aan zee niet beginnen. Bovendien zijn ze ’s avonds ook nog lekker en dat kan van weinig pistolets gezegd worden. Overigens wordt er in de bakkerij de hele dag door gebakken in kleine hoeveel­heden, waardoor er in de namiddag ook nog ovenvers brood te krijgen is. Op drukke dagen kan het aanschuiven zijn, maar dat hebben we er graag voor over. En dan moet je nog weerstaan aan die toog met heerlijke taartjes, koeken en desserts. Vorig jaar kregen de eclairs in een vergelijkende test 10 op 10 van Dominique Persoone. Groot van formaat zijn ze niet, de smaak daarentegen… (MK)

Koninginnenlaan 9, atelier-lucas.be

Beste pralines: Chocolatier M, Knokke-Heist

David Maenhout is misschien niet zo beroemd als sommige collega-choco­latiers, hij scoort al jaren wereldwijd met zijn creaties. Mijn favoriet is die van karamel met fleur de sel en ge­roosterde sesam. David kaapte er twee jaar terug een gouden medaille mee weg op The International Chocolates Awards in Londen. Veel sterrenres­taurants bestellen speciale creaties bij Maenhout. Als je zelf naar Knokke gaat, kan je hem en zijn medewerkers aan het werk zien in zijn atelier. In de winkel aan de overkant kan je daarna je voorraad zwart goud inslaan. (MK)

Sylvain Dupuisstraat 38, chocolatier-m.be

De woeste zee op je bord bij Blueness, Cadzand-Bad. Beeld rv
De woeste zee op je bord bij Blueness, Cadzand-Bad.Beeld rv

Beste oosterse restaurant: Blueness, Cadzand-bad

Nog even en Cadzand-Bad heet Sergio-City, zo aanwezig is de chef er. Vorig jaar opende Sergio Herman een nieuw concept in het Strandhotel waar ook al tweesterren­restaurant Pure C zit. Blueness is een dining-bar waar je zo­wel terecht kan voor drankjes (sake!) als voor heerlijke Japanse gerechten om te delen. Er komen ook Zeeuwse ingrediënten op het bord – oesters, paling, kreeft – maar dan wel met een oosterse touch. Hoewel je vlak bij de zee zit, is er geen zeezicht en kom ik hier dus het liefst ’s avonds. (MK)

Blvd De Wielingen 49, bluenessbar.com

Gastronomische uitstap: Spetters, Breskens

Aan gastronomische adressen heeft de oostkust geen gebrek: een pak of twintig Michelinsterren bij elkaar. Tussen al dat culinair geweld is het moeilijk kiezen, maar ik ga graag naar Breskens in Zeeland, waar je met zicht op de jachthaven en de Westerschelde geniet van de verfijnde keuken van Laurent Smallegange. Blijkbaar ben ik niet de enige Belg die even een ommetje maak, want volgens de chef komt maar liefst 80 procent van zijn klanten uit ons land. Ook hier komen de ingrediënten vaak uit de omgeving, zoals kreeft, Zeeuws lam, spek, paling en oesters. Voor het grote spektakel moet je hier niet zijn, wel voor een heerlijk menu dat met veel zorg en creativiteit op tafel komt. (MK)

Kaai 5, restaurantspetters.nl

Spetters, Breskens. Beeld Pieter D'Hoop
Spetters, Breskens.Beeld Pieter D'Hoop

Beste brasserie: Bristol, Heist

Omdat het pand van deze mooie brasserie in Heist zo breed is, heb je bijna op elke plek zicht op zee. Ben je in voor de klassiekers, dan kies je voor gerechten die vroeger al in (het inmiddels afgebroken) Hotel Bristol op tafel kwamen, zoals tomaat-garnaal, garnaalkroketten – de beste van de kust – of gebakken zee­tong. Mag het wat avontuurlijker, dan zijn er de seizoenssuggesties, die telkens verrassend gepresen­teerd worden. Je wordt hier in de watten gelegd door mensen die het vak al jaren kennen. (MK)

Zeedijk 291, brasseriebristol.be

Beste barfood: Café René bij De Kruier, Knokke-Heist

Terwijl iedereen in de file staat om in centrum Knokke te kunnen parkeren, sla ik liever wat vroeger af richting Ramskapelle. Laat je niet van de wijs brengen door de fermettestijl van dit pand. Eens je hier binnenstapt, gaat er een magische wereld voor je open met gulle bereidingen van onder meer kabeljauw, hazenrug en mergpijp. Achteraan in de idyllische tuin vind je Café René. Het is al gebeurd dat ik hier de hele avond bleef plakken dankzij de mooie wijn- en tapaskaart. Aan de toog werd ons al verteld dat je deze plek ook kunt afhuren voor een privéfeestje. Wie weet komt dat er ooit nog wel eens een keertje van. (FV)

Ramskapellestraat 66, kruier.be en caferene-knokke.be

Beste zeevruchten: Bar Bulot, Brugge

Bij een zwoele zomeravond horen natuurlijk ook fruits de mer en picon vin blanc. Daarom kijk ik erg uit naar de opening van Bar Bulot in Brugge eind juni, het tijdelijke seafood­restaurant van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens. Hen kennende zal Bar Bulot garant staan voor kraakverse schaaldieren en zeevruchten, grill­bereidingen zonder al te veel poespas en een reeks verrassende wijnen. Ik zie mezelf al bijna zitten op hun terras met een aperitief in de hand. Nog even geduld uitoefenen. (FV)

Torhoutsesteenweg 479, barbulot.be

Beste gastronomie: Willem Hiele, Koksijde

Willem Hiele heb ik leren kennen op een foodfestival in Oostduinkerke in 2016. Daar heb ik beslist dat ik snel aan de gastentafel van zijn vissers­huisje wilde belanden. Tijdens mijn eerste bezoek zette hij me naast duinasperges ook creatieve gerechten voor met zeekraal, lamsoor, langous­tines en fruit uit de tuin. Toen ik met hem een gesprek aanknoopte over zijn filosofie, klikte het meteen. Sindsdien kom ik er wel vaker over de vloer. Vandaag kijk ik uit naar de komst van de buitenkeuken en het vernieuwde terras. Willem is voor mij een van de pioniers van de Belgische gastrono­mie en gaat volgens mij ook internationaal potten breken. (FV)

Pylyserlaan 138, restaurant.willemhiele.be

Beste strandpaviljoen: Beachhouse 25, Breskens

Enkele jaren geleden wilden mijn lief en ik in Cadzand bij Pure-C barfood bestellen op het terras. Bleek dat de formule van de kaart was gehaald. We zijn dan doorgereden tot Breskens. Na een bordje tapas volgens de goesting van de chef zijn we onder­uitgezakt in de zon, in een comfy zetel. Uren later werden we wakker. Blijkbaar zouden de sundown-sessies met dj’s in het hoog­seizoen ook de moeite zijn. Alleen al voor het zeezicht gaan we terug. (FV)

Walendijk 9, beachhouse25.nl

Beste ijssalon: Gelato Maxzim, Oostende

Het gebeurt dat hopeloze toeristen me in Oostende aanspreken om de weg te vragen naar Maxzim, een klein maar legendarisch ijssalon. Geduld hebben en aanschuiven bij de langste rij in de Hertstraat, zeg ik dan. Op piekmomen­ten zijn er wel vijf verkopers aan de slag. Het liefst komen we hier na een zwem­partijtje in zee.Maxzim Vansiempsen liet intussen zijn zaak over aan zoon Sven, die perfect de familietraditie achter de Siciliaanse ijsrecepten vat. Mijn bestelling zal alvast niet veranderen: twee bolletjes stracciatella, zonder snoep, zonder koekje én zonder slagroom. (FV)

Hertstraat 3, op Facebook: Gelato Maxzim

Lunapark, Veurne. Beeld rv
Lunapark, Veurne.Beeld rv

Beste verrassing: Lunapark, Veurne

Tijdens vakanties aan de kust ging ik samen met mijn vader vaak schuilen in het dichtstbijzijnde lunapark, maar daar heeft dit restaurant niets mee te maken. Chef Pieter Clement is een eigenzinnig culinair talent met een geheel eigen stijl. Vandaag kookt hij in het prachtig gestileerde Lunapark met uitsluitend West-Vlaamse terroir­producten. Daar kookt hij op maandag, dinsdag, vrijdag en zaterdag één viergangenmenu voor zestien gasten. Die ‘te nemen of te laten’-attitude doet het wel voor mij. Zeker wanneer je er zoals Pieter en gastvrouw Emmelie in slaagt om pure kwaliteit af te leveren. Wees niet verbaasd als je er chefs zoals Gert De Mangeleer tegenkomt, ook hij is een grote fan van Pieter Clement. Geen slecht teken, als je het mij vraagt. (FV)

Zwarte Nonnenstraat 15, pieterclement.be

Beste steak tartaar: Bistro Mathilda, Oostende

Bij Luc en Gerda kom ik al jaren over de vloer. Mathilda beschouw ik als een tweede thuis en daar zit de steak tartaar – die ik zonder overdrijven wellicht al honderd keer heb besteld – zeker voor iets tussen. Dat Luc aan tafel komt voor de afkruiding ervan (puur natuur, medium of pikant) verrukt me nog steeds. Natuurlijk zwicht ik daarbij voor zijn persoonlijk gecureerde wijnkaart met kelderrestjes. Tijdens Theater aan Zee ontsnap ik op het terras van Bistro Mathilda altijd even aan de drukte van het moment en ’s winters eet ik er vaak voor of na een cultuuruitje in De Grote Post. Interessant om te weten: sinds kort hebben Luc en Gerda ook een tweede zaak: gastrobar en sharingrestaurant Frenchette. (FV)

Leopold II-laan 1, bistromathilda.be

Beste visinstituut: Le Fox, De Panne

Behalve van lekker eten hou ik ook van ouderwetse sterke verhalen. Achter visrestaurant Le Fox schuilt heel wat familiegeschiedenis. Zo nam chef Stéphane Buyens na zijn studies aan de hotel­school het restaurant van zijn ouders over. Ondertussen werkt ook zoon Baptiste mee in de keuken van dit tweesterrenrestaurant. Uiteraard blinken de borden van Stéphane uit door hun kraakverse kwaliteits­produc­ten (zowel in aankoop, cuisson als smaak), maar ook in de zaal merk je het verschil tegenover andere restaurants in de streek. Gastvrouw Ellen Dulst en sommelier Vincent Willekens zijn echte sterkhouders die weinig woorden nodig hebben om de sfeer in een gezelschap te peilen. Hier schuif je de voeten onder tafel voor langoustines à la plancha, een signatuurbereiding van tarbot (en croute) of andere koningen van de zee. (FV)

Walckierstraat 2, hotelfox.org

‘t Werftje, Zeebrugge. Beeld 't Werftje © Frederik Rappé
‘t Werftje, Zeebrugge.Beeld 't Werftje © Frederik Rappé

Beste garnaalkroket: ‘t Werftje, Zeebrugge

Eli Vandersnickt is een fenomeen. Vooraan in de twintig en al eigenaar van een van de bloeiendste horecazaken van ‘t land. Als pas afgestudeerde sommelier wilde hij een bistro-café openen met een ‘wild karakter’. Het pakte anders uit. Door de inbreng van chef Marc Germon­prez ontstond er een zeer lekkere garnaalkroket die tot in Dubai wordt uitgevoerd. Je kan hier helaas niet reserveren. Absoluut ook het proberen waard is ONA by ‘t Werftje, de hippe tapas- en loungebar even verderop in de jachthaven die in april de deuren opende. (DR)

Werfkaai 29, twerftje.be

Beste côte-à-l’os: Terminus, Watou

Belgisch weertje? Ideaal moment om eens naar de grensstreek en de hop­velden rond Poperinge te vluchten. Wat we alvast verklappen is dat de jeugdige baas van Terminus, Pieter Verheyde, in een vorig leven nog hoofdsommelier was bij Hof van Cleve en dat hij nu zijn eigen runderen en Mechelse koekoek teelt. De basis van een grandioze koninginnenhap en een côte à l’os die wegsmelt terwijl u ernaar kijkt. De uitgebreide wijn- en bierkaart zorgt voor de kers op de taart. Is het onverhoopt toch mooi weer? Reserveer dan een plaats op het terras. (DR)

Callicannesweg 16, restaurantterminus.be

Gezelligste wijnbar: Bar Jus, Brugge

Brugge telt veel wijnbars, maar de kleinste is de sfeervolste. Veel goeie wijn (van simpel Zuid-Frans tot exclusieve bourgogne) en open tot in de late uurtjes. Door zijn verscholen ligging heeft Bar Jus een bescheiden Tripadvisor-gehalte. Wanneer je op je honger blijft zitten na een voorstelling of diner in Brugge, maak je dat hier helemaal goed met een oeverloos lekker glas wijn en wat tapas erbij. (DR)

Kleine Sint-Amandsstraat 10, op Facebook: Jus

Beste biercafé: Het Manuscript, Oostende

Een bruine kroeg, een onuitputtelijk bierassortiment, goeie rock en jazz, een terras en verder geen gedoe. Je kan er soms lang naar zoeken aan de Belgische kust. Toen Glenn en Vanessa Het Manuscript overnamen in 2004 hadden ze nooit kunnen denken dat er een nieuwe golf van artisanaal bier zat aan te komen. En nu zitten ze middenin die tsunami. Hier treden vaak bands op die niet thuis­horen in deze kleine ruimte. The Van Jets, Triggerfinger, Novastar en Trixie Whitley beroerden hier al de zielen. (DR)

Langestraat 23, manuscriptoostende.be

Het Manuscript in Oostende. Beeld KIM VANBESIEN FOTOGRAFIE
Het Manuscript in Oostende.Beeld KIM VANBESIEN FOTOGRAFIE

Beste Californische wijnen: MaQuinze, Oostende

Je hoort vaak praten over Californische wijnen, maar het vreemde is dat je helemaal naar Oostende moet om ze te vinden, in de enige echte gespeciali­seerde wijn­handel die ons land rijk is. Initiatiefnemer en Amerika­kenner Jean-Marie Goudesone merkte bij elke reis weer dat de lekkere middenklasse­wijnen van de States in België gewoon onvindbaar zijn. Dus startte hij zelf een importzaak. Bij MaQuinze vind je onder meer de wijnen van Joel Gott en van het topdomein Grgich Hills Estate in de Napa-vallei. Sinds anderhalf jaar is er ook een wijnbar. (DR)

Madridstraat 15, maquinze.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234