Zaterdag 06/06/2020

Voetgangerszone Brussel wordt klein beetje kleiner

Auto's mogen weer door de Zuidstraat rijden en voor Hotel Métropole komt een rijstrook voor taxi's. Met die beslissing wijzigt Brussels burgemeester Mayeur (PS) in de praktijk weinig aan de voetgangerszone. Maar dat negatieve sfeertje? Dat raken ze nooit meer kwijt.

Eén vonk volstaat om de heisa rond de Brusselse voetgangerszone opnieuw te laten opflakkeren. Vandaag stelt vicepremier Didier Reynders (MR) samen met het Gewest en de Stad de werven voor van de autoluwe zone in het centrum van de stad. Het moet een moment worden waarop iedereen zich eensgezind achter het project schaart. Maar dat wordt compleet overschaduwd door het nieuws dat de voetgangerszone opnieuw kleiner wordt.

Wordt de voetgangerszone effectief kleiner? Het antwoord is: ja. Concreet worden zowel De Brouckère als de Zuidstraat opnieuw toegankelijk voor auto's. Verschillende bronnen bevestigen dat er op het Brouckèreplein twee rijstroken komen, één in elke rijrichting. Daarnaast zouden automobilisten de Zuidstraat opnieuw permanent mogen inrijden. Dat is een serieuze inperking tegenover het oorspronkelijke plan.

Toch is het beeld iets genuanceerder. Want tegenover de huidige situatie is er nauwelijks sprake van een bijkomende verkleining. "Dit is een bevestiging van de beperkingen die in het verleden al werden doorgevoerd", verklaart een Brusselse schepen.

Dwangsom

De 'grootste voetgangerszone van Europa' werd in december zwaar gereduceerd onder druk van het luxueuze hotel Métropole aan De Brouckère. Het hotel kon een dwangsom van 500.000 euro afdwingen via de rechtbank omdat de gasten niet meer konden uitstappen voor de deur. Het stadsbestuur besliste toen om de rijbaan langs de kant van cinema UGC te verhuizen naar de overkant van het plein, waar het hotel gevestigd is. Zo werd de ruimte voor voetgangers op De Brouckère bijna gehalveerd.

Ter compensatie zou de rijbaan aan de kant van de UGC-cinema weer autovrij worden, maar het stadsbestuur heeft nu beslist dat dat niet zal gebeuren. Resultaat: twee rijstroken in plaats van één. Opmerkelijk is wel dat de concrete invulling niet helemaal duidelijk is. De socialisten zeggen dat de rijbaan voor Métropole enkel toegankelijk is voor taxi's en hotelgasten. Maar volgens de liberalen wordt de baan voor iedereen toegankelijk en wordt ze enkel afgesloten bij grote evenementen.

In de Zuidstraat had de stad al gas teruggenomen door de straat open te stellen in afwachting van een definitieve heraanleg. Nadien zou ze de straat autovrij maken. Dat plan wordt nu overboord gegooid. De straat wordt permanent toegankelijk, ook na de heraanleg. Die beslissing wordt gecompenseerd door van de Zuidstraat een woonerf te maken, waardoor voetgangers voorrang krijgen op het autoverkeer.

De heisa rond de beslissing typeert de Brusselse voetgangerszone. In praktijk verandert er dan wel weinig tegenover de situatie vandaag, maar in het gepolariseerde klimaat tussen voor- en tegenstanders wordt elke aanpassing uitvergroot.

Veel heeft te maken met de frustratie van handelaars en restauranthouders. In april werden burgemeester Yvan Mayeur (PS) en schepen Els Ampe (Open Vld) nog de deur gewezen in het gastronomische restaurant Cécilia, vlak bij de Grote Markt, omdat de voetgangerszone de omzet van het restaurant had doen kelderen met 40 procent.

"Met deze beslissing willen we aantonen dat we naar de mensen hebben geluisterd", klinkt het binnen het stadsbestuur. Maar of deze ingreep het negatieve imago van de voetgangerszone kan keren? Die kans is klein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234