Maandag 18/11/2019

Voetgangersbeweging ontwikkelt software voor veiliger verkeer

BRUSSEL l De Voetgangersbeweging, een organisatie die ijvert voor meer verkeersveiligheid, heeft nieuwe software voor lokale verkeersanalyses ontwikkeld. 'Het systeem moet politie en gemeentes toelaten om efficiënt te beslissen waar ze moeten controleren', aldus de organisatie.

De Voetgangersbeweging heeft het systeem ontwikkeld om politie en gemeentes toe te laten een geïntegreerd verkeershandhavingsbeleid uit te bouwen. "In samenwerking met enkele privébedrijven hebben wij hardware ontwikkeld waarmee we het verkeer kunnen meten", vertelt woordvoerder Tom Dhollander. "Zo kunnen we informatie over de snelheid van de voertuigen, de verkeersintensiteit en de types voertuigen bundelen in een onlinedatabank. Nieuwe software laat ons toe die gegevens te analyseren. Zo kan de verkeerspolitie gerichter controleren."

Volgens Dhollander biedt het systeem mogelijk een oplossing voor het personeelstekort waarover de politie klaagt, omdat via een simpele muisklik nagegaan kan worden waar de meeste overtredingen plaatsvinden en waar de knelpunten liggen. De software maakt het ook mogelijk een koppeling te maken met gebruikersdata, bijvoorbeeld gegevens die de Voetgangersbeweging in het Octopusplan, dat voor veilige schoolroutes zorgt, verzamelde. "Zo kan men bijvoorbeeld het aantal potentiële dodehoekconflicten op een bepaald schooltraject opsporen", aldus Dhollander.

Het systeem werd alvast getest in het West-Vlaamse Ledegem en ook in Duffel is een proefproject aan de gang. De Voetgangersbeweging wil het systeem ook ter beschikking stellen van buurtverenigingen. "Zo kunnen we 'subjectieve' klachten, bijvoorbeeld over snelheidsoverlast, toetsen aan objectieve meetgegevens. Het spreekt uiteraard voor zich dat de plaatsing van de meettoestelen niet kan zonder de toestemming van de wegbeheerder."

In april zal de beweging samen met het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid een studiedag organiseren waarbij het systeem wordt voorgesteld aan de verkeerspolitie.

Volgens de Voetgangersbeweging hebben verschillende gemeenten en politiediensten al interesse getoond om het systeem te testen. De federale politie laat weten geïnteresseerd te zijn. Zo ook Steven De Smet, hoofdcommissaris van Gent. "Zelf zijn we bezig met gelijkaardige projecten, dus ik ben erg geprikkeld door het concept. Elk systeem dat ons kan helpen om de verkeersveiligheid te garanderen, is welkom."

(LB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234