Zaterdag 10/06/2023

Fraude in het voetbal

Voetbalmakelaar Didier Frenay laakt hypocrisie: “Clubs zijn zelf verantwoordelijk voor wat fout loopt”

Didier Frenay begeleidt onder anderen Mignolet en Dimata. “Ik ben voor totale openheid in transferdossiers.” Beeld RV
Didier Frenay begeleidt onder anderen Mignolet en Dimata. “Ik ben voor totale openheid in transferdossiers.”Beeld RV

'Clubs die met de vinger wijzen naar makelaars, zijn hypocriet. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor wat er fout loopt.' Dat zegt spelersmakelaar Didier Frenay. Hij wil een belangenvereniging voor makelaars oprichten en vraagt dat die mag meeschrijven aan nieuwe reglementen.

SVB

Didier Frenay (52), ex-voetballer van Cercle Brugge, Charleroi en Nantes, is een grote speler op de makelaarsmarkt. Hij werkt veel in het buitenland en heeft spelers onder contract als Mignolet, Dimata, Schrijvers, Van Damme, Cools, Gerkens en Didillon.

Helemaal onbeschreven is hij zelf niet. Frenay heeft de reputatie zich op het laatste moment met een transfer te moeien en zo onder de duiven van zijn collega's te schieten. Hij haalde het nieuws toen bleek dat ruim 30 procent van de transfer van Landry Dimata van KV Oostende naar Wolfsburg in zijn zak was verdwenen. En Thomas Meunier heeft hem aangeklaagd wegens oplichting: de Rode Duivel wist niet dat Club Brugge bij zijn transfer naar PSG 2 miljoen euro aan Frenay zou geven.

In de voetbaljungle zijn de normen en waarden even buigzaam als lianen. Dat geldt voor makelaars, maar ook voor clubleiders. En dat is het punt dat Frenay wil maken. Hij is het beu dat makelaars met alle zonden van Israël worden beladen. Daarom roept hij zijn collega's op een belangenvereniging op te richten die kan meepraten over de hervormingen.

"Alle betrokken partijen moeten gehoord worden. Ook wij. Dat minister Ducarme nu tv-analist Stéphane Pauwels inschakelt als adviseur vind ik een grap. Naar mensen zoals ik, die al jaren in het vak zitten, wordt niet eens geluisterd. Neen, wij worden allemaal over dezelfde kam geschoren. Makelaars zijn slecht, dat is de teneur.

"Het is o zo makkelijk om te schrijven dat Frenay 3 miljoen euro in zijn zak steekt voor de transfer van Dimata van Oostende naar Wolfsburg. Was dat geld allemaal voor mij persoonlijk? Het is gebruikelijk dat ook clubmanagers van de makelaars geregeld een procent op de transfersom krijgen."

Als een deel van de transfersom niet op zijn rekening terechtkomt, zoals Frenay zegt, waar komt dat deel dan wel terecht? "Soms gaat er een deel naar de familie van de speler, naar mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de transfer of in de begeleiding van de speler", stelt Frenay. "En het geld dat op de rekening van de zaak terechtkomt, gaat niet naar mij alleen. Ik ben geen eenmansbedrijf, ik heb een kantoor."

Dan nog blijft 3,3 miljoen euro voor één transfer belachelijk veel. Frenay, fijntjes: "Je probeert het onderste uit de kan te halen. Ik ben nog nooit naar een onderhandeling getrokken met een wapen op zak, hoor. Elk contract werd altijd in onderlinge overeenstemming met spelers en clubs getekend. En ik geef toe: ik verdien graag goed mijn boterham. Is dat zo verwerpelijk? Zelf vind ik die prijzen ook soms pure waanzin, maar ik speel het spel mee. Dat er niet voldoende regels zijn, is niet mijn fout."

Commissie verlagen

De Profliga stelt voor om de commissie op een transfer te beperken, wellicht tot 7 procent. Frenay heeft al laten weten dat hij dat belachelijk vindt. "Als België nu naar 7 procent gaat en overal elders in Europa kun je 10 procent krijgen, dat weet je toch wat er gaat gebeuren? Veel makelaars zullen pas Belgische clubs aanspreken als ze in andere landen een njet hebben gekregen. Zo gaan we veel goede voetballers mislopen."

Dat je een transfer met drie telefoons kunt regelen, is ook onzin, meent Frenay. "Een echte makelaar investeert in zijn spelers, soms jaren aan een stuk. Ik heb ooit 3.000 kilometer gereden om een Braziliaanse speler van me Braziliaans eten te brengen. Mensen die oude kunstwerken verkopen krijgen evenveel commissie, en die moeten daarvoor niets anders doen dan een schilderij in een kluis bewaren."

Mogi Bayat doet al die dingen niet voor zijn spelers. Die regelt gewoon transfers. "Eigenlijk werkt hij niet voor spelers, maar voor clubs", stelt Frenay. "Een echte makelaar is een vertegenwoordiger van voetballers. Ik heb uit verschillende goede bronnen gehoord dat Bayat soms de telefoon opnam als je naar het kantoor van Herman Van Holsbeeck in Anderlecht belde. Kunt u zich dat voorstellen?

"Dat is het probleem: de clubs hebben de makelaars veel te veel macht gegeven. En dat hebben zij zelf gedaan, omdat ze er rijker van hopen te worden. Niemand heeft die clubs verplicht om zich zo aan makelaars te binden. Weet u wat nog een reden is? Je vindt hoe langer hoe minder echte voetbalkenners in de besturen van onze clubs. Natuurlijk geven die hun werk graag uit handen aan makelaars die wél iets van voetbal weten en spelers voor ze gaan zoeken."

Er moeten duidelijke regels komen, vindt Frenay. "Ik ben voor totale openheid in transferdossiers, dien ze allemaal maar in bij de voetbalbond. Ik ben voor bindende regels, ik ben voor externe controle, ik ben voor een bindend makelaarsstatuut, ik ben zelfs voor een redelijk plafond op commissies. Maar laten we dat op een ernstige manier doen en niet zomaar wat maatregelen afkondigen die er alleen op uit zijn om de makelaars te straffen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234