Zondag 08/12/2019

Voetbalfraude

Voetbalfraude: 9 verdachten aangehouden, ook oud-manager Club Brugge-coach Leko in vizier

Mogi Bayat wordt achterin een politiewagen weggebracht van het justitiepaleis in Tongeren. Beeld BELGA

Dragan Siljanoski, de oud-manager van Club Brugge-coach Ivan Leko, is aangehouden in het onderzoek naar voetbalfraude. Andere spilfiguren Mogi Bayat en Dejan Veljkovic blijven samen met Karim Mejjati aangehouden na nachtelijke ondervragingen. Ook de ex-advocaat van Anderlecht, Laurent Denis, is in de loop van de nacht aangehouden. 

Liefst 22 verdachten passeerden gisteren en vannacht bij onderzoeksrechter Joris Raskin om duidelijkheid te scheppen over hun aandeel in het voetbalschandaal. Het werd een race tegen de klok voor het gerecht, aangezien om 6 uur deze ochtend de wettelijke aanhoudingstermijn verstreek. Na de ondervragingen is Dragan Siljanoski, oud-manager van Club Brugge-coach Ivan Leko, samen met 8 andere verdachten aangehouden. Opvallend, want Leko werd eerder vrijgelaten en zei daarbij juridische stappen te willen zetten wegens imagoschade.

Spelersmakelaar Mogi Bayat is dan weer aangehouden voor witwaspraktijken, bevestigden zijn advocaten Bauwens en Mayence. “Wij wensen toch te benadrukken dat het niets te maken heeft met corruptie of manipulatie van matchen of contacten met scheidsrechters. Het gaat enkel om witwassen", klonk het.

Na Bayat werd makelaar Dejan Veljkovic voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Hij is aangehouden voor deelname 
aan een criminele organisatie, witwassen en omkoping, bevestigt zijn advocaat. “De onderzoeksrechter heeft beslist om onze cliënt in verdenking te stellen van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en ook private omkoping, dus dat wil zeggen zowel actief als passief”, klonk het bij de advocaat. “U begrijpt na 48 uur wakker te zijn - wij zijn ook ongeveer zo lang wakker - dat dat een enorme klap is. We zullen dinsdag, wanneer de raadkamer er is, zien welke verdediging we verder zullen voeren.” 

Ex-Anderlecht-advocaat

Advocaat Dimitri De Beco bevestigde ook dat de ex-advocaat van Anderlecht, Laurent Denis, is aangehouden voor witwaspraktijken. Denis kwam eerder al in opspraak in de zaak van de gokchinees Ye. Nu werd hij enkel opgepakt voor witwasmisdrijven. “Mijn cliënt is onder aanhoudingsbevel geplaatst, maar dat betekent niet dat hij schuldig is. Hij is opgepakt omdat er nog mensen moeten worden ondervraagd. Het kan dus nog dat hij onschuldig wordt verklaard en daar hoop ik nog op. Vooral als ik zie op welke manier hij heeft kunnen antwoorden op de vragen van de procureur”, aldus De Beco. 

Lees ook: De zwakke link in de profsport, dat zijn eenvoudige supporters, zoals ik

Laurent Denis op een archieffoto. Beeld BELGA

Makelaar Mejjati ook blijvend aangehouden

Ook advocaat Sven Mary meldde dat zijn cliënt Karim Mejjati eveneens aangehouden blijft. Mejjati wordt verdacht van witwassen maar wordt niet vervolgd voor criminele organisatie of matchfixing.

Mary had bij het verlaten van het gerechtsgebouw overigens geen goed woord over hoe het onderzoek verloopt. "Als men in dergelijk belangrijk dossier er niet in slaagt om de zaak fatsoenlijk te regelen en om 21 uur nog een derde onderzoeksrechter moet optrommelen die het dossier niet kent, maar toch de belangrijke beslissing moet nemen om iemand wel of niet van zijn vrijheid te beroven, dan lijkt me dat een organisatorisch probleem waar de rechterlijke macht en de protagonisten stil bij moeten staan."

Gisteren werd al bekend dat scheidsrechter  Bart Vertenten aangehouden blijft voor omkoping en deelname aan een criminele organisatie. De voetbalbond wil hem levenslang schorsen. Ook de KVM-bestuurders Thierry Steemans en Olivier Somers zijn aangehouden. Daarnaast is er nog een negende verdachte waarvan de identiteit niet bekend is.

'Operatie Propere Handen'

Het gerecht heeft gisteren meer uitleg gegeven over 'Operatie Propere Handen', die een klein jaar geleden van start ging. Het meent voldoende bewijzen te hebben dat Veljkovic in overleg met vier bestuursleden van KV Mechelen probeerde om de matchen Antwerp-Eupen en KV Mechelen-Waasland-Beveren te beïnvloeden. Na afloop van hun verhoren bleef enkel financieel directeur Thierry Steemans in de cel, terwijl Waasland-Beveren-voorzitter Dirk Huyck en zijn financieel directeur Olivier Swolfs onder voorwaarden werden vrijgelaten.

"Een van de voorwaarden is dat Huyck geen contact mag leggen met mensen uit de voetbalwereld", zegt een bron dicht bij het onderzoek. Ook scheidsrechter Sébastien Delferière kwam vrij onder voorwaarden, maar alle betrokkenen blijven wel in verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie en actieve en passieve private omkoping. "Voor Steemans komen daar ook nog eens witwaspraktijken bij", klinkt het.

Europese aangelegenheid

Naast de matchfixing-affaire bracht het gerecht ook de constructies van Bayat en Veljkovic in kaart. Die laatste zou meermaals in samenspraak met KV Mechelen, RC Genk, Sporting Lokeren, Club Brugge en Standard Luik een constructie hebben opgezet om voor zichzelf en de spelers die hij vertegenwoordigt, verdoken inkomsten te genereren. Alle clubs lieten gisteren verstaan geen weet te hebben van een dergelijk systeem.

"Veljkovic liet medeplichtige familieleden in het buitenland vennootschappen opzetten en liet hen heel algemene facturen opmaken voor 'consultant', 'commission fees', 'scouting'...", zegt het parket. "Dat geld vloeide dan via Cyprus, Montenegro en Servië terug naar Veljkovic en de spelers." Ook Bayat verrijkte zich via slinkse constructies bij transfers. "Hij hield de financiële manipulaties verborgen voor de clubs en spelers", klinkt het. "Daarvoor gebruikte hij medeplichtige spelersmakelaars en medeplichtigen in Frankrijk, Engeland en Luxemburg."

Makelaar Dejan Veljkovic wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en omkoping. Archieffoto. Beeld Photo News

Een belangrijke pion in Bayats constructie is ex-advocaat Laurent Denis, die het papierwerk in goede banen leidde. "Het verborgen geld werd via de rekening van de Brusselse advocaat terug naar België gesluisd", klinkt het. "Een deel werd cash van zijn rekening gehaald." Bayat maakte ook gretig gebruik van de voorliefde voor luxehorloges in het voetbalmilieu. "Hij deelde ze uit als cadeautjes, maar zorgde er wel eerst voor dat de horloges meermaals frauduleus werden gededouaneerd, waardoor voor hetzelfde horloge meermaals de btw werd teruggevorderd." Tijdens de 44 huiszoekingen woensdag troffen de speurders voor maar liefst 8 miljoen euro aan lege verpakkingen van dergelijke horloges aan. Daarnaast werden ook juwelen, luxehorloges en een onbekende som cash geld in beslag genomen. In het buitenland vielen speurders op veertien plaatsen binnen.

Lees ook: Hoe KV Mechelen zich de afgrond in ritselde

Wie heeft het gerecht aangehouden?

• Makelaar Mogi bayat:  witwaspraktijken

• Makelaar Dejan Veljkovic: deelname aan criminele organisatie, witwassen en omkoping

• De vrouw van Veljkovic

• Makelaar Karim Mejjati: witwaspraktijken

• Ex-Anderlecht-advocaat Laurent Denis: witwaspraktijken

• Scheidsrechter Bart Vertenten deelname aan criminele organisatie en corruptie

• KVM-bestuurder Thierry Steemans: omkoping

• KVM-bestuurder Olivier Somers: omkoping

• Oud-manager van Club Brugge-coach Ivan Leko Dragan Siljanoski

Leko valt supporters in de armen

Na de training is trainer van Club Brugge Ivan Leko alle opgedaagde supporters gaan bedanken. Een honderdtal supporters volgden de training van nabij. Leko wou niet reageren op de beschuldigingen.

Een honderdtal supporters daagden op aan het Jan Breydelstadion en volgden de volledige training die bijna twee uur duurde volledig mee. Ze toonden daarmee hun vertrouwen in de coach.

Na de training ging Leko alleen tot bij de supporters. Hij gaf iedereen een hand en viel bij sommige supporters zelfs even in de armen. Op weg naar het stadion nam hij zelfs nog even de tijd voor enkele selfies met de fans. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234