Woensdag 18/09/2019

Voetbalbond op dieet

Nog zeven maanden hebben ze op de voetbalbond om te vermijden dat het roekeloze financiële beleid van onder CEO Steven Martens nog meer brokken maakt. Dus is het codewoord: besparen. Budgetten worden teruggeschroefd en de Rode Duivels worden gebruikt om extra geld in het laatje te brengen.

"Vergeet het. Dat doen we niet." Marc Wilmots wil gerust inbinden als het op een vliegtuig aankomt, maar een interland organiseren louter om financiële redenen, dat is voor de bondscoach een brug te ver. En dus bedankte hij toen ze bij de bond kwamen aanzetten met het plan om in juni een interland tegen een Aziatische tegenstander af te werken. Financieel is dat bijzonder lucratief (vanwege de tv-rechten), maar sportief vond Wilmots het maar niets. Vlak voor de belangrijke EK-kwalificatiematch tegen Wales, moest er volgens hem gevoetbald worden tegen een sterke tegenstander.

Wilmots bleef voor Frankrijk ijveren en de financiële dienst moest beteuterd afdruipen. Daar wist men immers al langer dat 2015 een zwaar financieel jaar zou worden vanwege een ontslagronde en een tegenvallend WK. "Zo'n interland was broodnodig", zucht CEO ad interim Gérard Linard. "Maar de keuze van de bondscoach was begrijpelijk."

In ruil stelde Wilmots voor om het uitduel met Nederland af te zeggen en twee thuismatchen tegen toplanden te organiseren. Daar konden ze bij de bond wel om lachen. Als ze erin slagen om Italië, Spanje of Portugal naar de Heizel te lokken, dan kijken ze al snel tegen een winst van 500.000 euro aan. De opmerkelijke vraag van de bond aan Wilmots kadert in een breder plan om de tering naar de nering te zetten. "Onder het vorige bewind werd geld uitgegeven zonder nadenken", aldus Linard. "Wij doen het voortaan anders."

Alle departementen kregen te horen dat ze de komende maanden zoveel mogelijk moeten beknibbelen. Waar het kan, wil men dat het budget zelfs gehalveerd wordt. Er is ook een wervingsstop afgekondigd - de reden waarom Enzo Scifo voorlopig niet aangenomen wordt als jeugdcoach - en de samenwerking met reclamebureau Boondoggle werd per direct stopgezet. Voor de IT-projecten wil men in de toekomst zo weinig mogelijk beroep doen op externe partijen. "Daarvoor willen we eventueel een uitzondering maken wat betreft onze wervingsstop", zegt Linard. Hij speelt met het idee om twee programmeurs in dienst te nemen.

Het is een zeldzame toegeving op een voor de rest erg strikt dieet. Zo zal er de komende maanden weinig of geen geld meer vrijgemaakt worden voor de verdere professionalisering van de scheidsrechters en de uitbouw van het vrouwenvoetbal. Daarnaast sneuvelen bepaalde events, zoals een beachsoccertoernooi, en wordt er strikter toegezien op het gebruik van tank- en kredietkaarten.

Voor volgend jaar wil de bond fors besparen op de reiskosten van alle nationale ploegen. Momenteel is Sun Travel nog tot eind 2016 exclusief verbonden aan de Rode Duivels en de bond, maar er komt een rondvraag bij de concurrentie om te zien of er vanaf januari 2017 aan een goedkoper tarief gewerkt kan worden.

Voor het kostenplaatje van de jeugdploegen wordt veel verwacht van de afwerking van het hotel in Tubeke. Momenteel betaalt de bond jaarlijks zo'n 800.000 euro aan hotel- en reiskosten voor de nationale jeugdploegen, uitsluitend binnen de eigen landsgrenzen. Om dat drastisch te verlagen werd een akkoord gevonden met hotelketen Martin's. Zij mogen straks het hotel naast het oefencentrum in Tubeke uitbaten en geven de jeugdploegen in ruil toegang tot alle hotels in België. Op die manier hoopt de bond vanaf volgend jaar zo'n 400.000 euro extra te besparen. "Beetje bij beetje gaan we alle overdreven uitgaven stopzetten of verminderen", zweert Linard. "Dat moet zo snel mogelijk."

Zware erfenis

Want op de bond willen ze af van de financiële erfenis van CEO Steven Martens. De vorige jaarrekening, die vlak na het WK afgesloten werd, oogde al niet goed, maar ook de volgende draagt nog Martens zijn stempel. "We zitten met een aantal rechtszaken, onder meer voor dat vrouwenhotel in Brazilië, en we zagen dat iets als de fandag in Oostende plots ook een fors verlies maakte", zegt Linard. De KBVB verloor meer dan 100.000 euro aan de fandag.

Hoe donker de rode cijfers eind december exact zullen kleuren, kan niemand voorspellen aangezien het boekjaar nog zeven maanden loopt. Bovendien overspant de periode deze keer uitzonderlijk 1,5 seizoen, wat iedere vergelijking met andere jaren scheeftrekt. Zo zal de omzet ditmaal geen 40 miljoen euro maar 60 miljoen bedragen. Komt daar nog bij dat de kosten voor de herstructurering uitgerekend dit jaar in de boekhouding opgenomen moeten worden. Dat slaat een eenmalig gat van twee miljoen euro. Vanaf 2016 zorgt dat echter voor een jaarlijkse loonbesparing van 1,3 miljoen euro. Of hoe verliescijfers in een boekhouding niet automatisch gelijk staan aan slecht beleid. Daarvoor kijkt men beter naar de verhouding tussen kosten en uitgaven. Op dat vlak scoort het beleid van Steven Martens bijzonder slechte punten. Dat maakte de audit in januari al duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234