Maandag 14/10/2019

Voetbalboetes betalen via crowdfunding

Anderlechtsupporters willen via crowdfunding 10.000 euro ophalen om de boetes te betalen van wie tijdens de kampioenenviering het veld is opgelopen. 'We stonden met vijfduizend op het veld en slechts veertig mensen hebben een pv gekregen. We moeten nu solidair zijn.'

Vrouwen, vaders, kinderen: vijfduizend mensen bestormden op 18 mei het veld van Anderlecht om samen met hun helden de 33ste landstitel te vieren. Groot was dan ook de verontwaardiging toen vier maanden na de feiten veertig supporters een brief in de bus kregen dat ze een stadionverbod en een boete riskeerden.

De fans openden een steunpagina op Facebook, ex-manager Michel Verschueren schaarde zich achter hen en ook algemeen directeur van Anderlecht, Herman Van Holsbeeck, stuurde een communiqué de wereld in. Daarin sprak hij zijn hoop uit dat de supporters niet gestraft zouden worden. "De 33ste titel was een absoluut mirakel", schreef hij. "De ontlading was zo groot dat de veldbestorming een gevolg was van de euforie. De club wil de beleving van zijn trouwste fans dan ook niet beknotten."

Maar dat was buiten de voetbalcel van Binnenlandse Zaken gerekend. De afgelopen dagen kregen al zeker zeven van de veertig geviseerde supporters een stadionverbod van achttien maanden in de bus, begeleid door boetes variërend van 500 tot 1.800 euro.

Om hun zaak niet te ondermijnen, willen de supporters alleen anoniem getuigen. Maar ze krijgen ondertussen wel de steun van een pak anderen die ook het veld bestormden maar die geen pv in de bus kregen. "Ik ben die dag ook op het terrein geweest", zegt Dora Gasia, een 29-jarige fan uit Wondelgem. "Gewoon om de titel te vieren, de ontlading was enorm. Maar de politie heeft alleen gefocust op fans die in het verleden al eens iets mispeuterd hadden."

De voetbalcel van Binnenlandse Zaken gaat niet in op individuele procedures, maar liet eerder al verstaan dat de beboete supporters niet louter het veld bestormd zouden hebben. "Daar wordt in de stadionverboden die ik nu gezien heb, alvast niets over gezegd", zegt Gasia. "Ik hoop echt dat deze supporters in beroep alsnog hun gelijk halen."

Tegelijk heeft Gasia een solidariteitsactie op poten gezet. "Onze steunsite op Facebook heeft inmiddels al bijna 1.800 leden. Via crowdfunding hopen we nu 10.000 euro op te halen om de boetes van onze collega's te betalen. Verschillende supportersverenigingen hebben ook beloofd om vanavond voor de match tegen Galatasaray en voor die van komende zondag tegen Club Brugge een collectebus te laten rondgaan. Als iedereen enkele euro's schenkt, kunnen we alvast een deel van de boetes betalen. We stonden met vijfduizend op het veld, we moeten nu solidair zijn."

Anderlechtspeler Olivier Deschacht retweette gisteren al de oproep tot solidariteit, de club bleef bij monde van woordvoerder David Steegen enigszins op de vlakte. "Wij zijn een voetbalclub, geen rechters of politie. We blijven bij ons standpunt dat mild moet worden opgetreden tegen de supporters die in volle euforie het terrein zijn opgelopen. Maar als de voetbalcel oordeelt dat sommige fans dingen hebben uitgestoken die een boete en een stadionverbod rechtvaardigen, wie zijn wij dan om dat tegen te spreken?"

Een uitleg die bij de fans niet gewaardeerd wordt. "Eerst steunde de club ons, nu blijkbaar niet meer. Heeft Anderlecht dan niets te zeggen in het eigen stadion?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234