Maandag 18/10/2021

'Voetbal gaf hem geen waarden mee'

'Het management van voetbalclub Anderlecht is medeverantwoordelijk voor zijn gevaarlijke rijgedrag. Wie geeft nu een snelle Mercedes aan een jongen van 18 met een voorlopig rijbewijs?' De advocaat van voetballer en snelheidsduivel Jordan Lukaku (20), die één jaar rijverbod kreeg van de Brugse politierechter, trok fel van leer tegen zijn ex-ploeg. En tegen de speler.

Jordan Lukaku, de jongere broer van Romelu, die nu bij KV Oostende speelt, kreeg zelf ook van alle kanten de wind van voren. Zowel de rechter, de openbare aanklager als zijn eigen advocaat vinden hem een problematische snelheidsmaniak. "De volgende keer moet je naar de cel", sneerde de politierechter.

Noodgedwongen met een taxi, omdat hij nog een ander rijverbod aan het uitzweten is, en strak in het pak. Zo diende Jordan Lukaku zich gistermorgen stipt om 10.00 uur aan in het Brugse gerechtsgebouw, voor een proces in verzet tegen één jaar rijverbod en de 2.880 euro boete die hij op 22 april van de politierechtbank bij verstek al kreeg opgelegd. Toen stuurde hij zijn kat.

De verkeersinbreuken waarvoor het voetbaltalent moest terechtstaan, waren nochtans niet min. Drie zware snelheidsovertredingen op de E40 in vijf maanden tijd. De eerste dateert van 17 december 2013. Toen werd hij ter hoogte van de afrit Brugge geflitst met zijn Mercedes ML 220 met een snelheid van liefst 172 kilometer per uur.

Op 2 februari vorig jaar was het weer prijs. Op de terugweg van een training bij KV Oostende, de ploeg waaraan hij door Anderlecht was uit-geleend, raasde hij met 162 per uur ter hoogte van Oostkamp. Alsof dat nog niet volstond, werd hij twee maanden later nog een keer betrapt, andermaal met 172 per uur in Oostkamp. En wat het allemaal nog erger maakt: zijn voorlopig rijbewijs was verlopen, waardoor hij dus helemaal zonder rijbewijs rondvlamde.

"Ik moet toegeven dat mijn cliënt veel te laks omspringt met zulke zaken. Dat is echt een probleem", pleitte zijn advocaat Pascal Nelissen Grade verrassend. "Maar hij is niet de enige schuldige. Ook de managers en de clubs in de voetbalwereld zijn mee verantwoordelijk voor zijn gevaarlijk rijgedrag. Op zijn 18de kreeg Jordan bij voetbalclub Anderlecht een snelle Mercedes, terwijl hij nog maar een voorlopig rijbewijs had. Onverantwoord. Hij kreeg alles in de schoot geworpen."

De advocaat was streng voor de voetbalentourage van zijn cliënt, waar scoren, geld verdienen en prestige het belangrijkste is. "Op die manier geef je jongeren geen normen en waarden mee. Anderlecht zou zijn jonge spelers tijdens hun opleiding beter ook een cursus verkeer geven, naast campagnes zoals 'Nee tegen racisme'."

Gevangenisstraf

De advocaat was ook hard voor Jordan Lukaku zelf. "Hij ging maar tot zijn 14de naar school. Op een pleintje in zijn thuishaven Sint-Jans-Molenbeek ontdekte hij dat hij op een bal kon sjotten en daarvoor moest alles wijken. Hij ambieerde geen verdere diploma's meer. Alleen voetbal telde nog. Dat zijn opvoeding nogal beperkt was, merkte ik toen hij de eerste keer op mijn kantoor kwam. Ik vertelde hem dat hij een voorbeeldfunctie had voor andere jongeren en supporters. Ik stelde hem de vraag waarom hij zich dan zo gedroeg in het verkeer. Ik vertelde ook nog dat hij door zijn waanzinnige snelheden tijdens een verkeersongeval zijn been zou kunnen verliezen. Hij keek me aan en trok bleek weg."

Toch pleitte meester Nelissen Grade voor een alternatieve straf. "Wat zou een geldboete hem trouwens nog kunnen bijbrengen? Hij verdient veel meer dan wij allemaal samen. In plaats van te sparen, heeft hij al een nieuwe Range Rover gekocht. Dat zegt alles. Ik zou vragen hem probatievoorwaarden op te leggen en hem te verplichten een verkeerscursus bij het BIVV te volgen."

Als alternatieve straf zou Lukaku aan jonge kinderen kunnen uitleggen wat verkeersveiligheid is, opperde zijn advocaat nog, maar dat zag de procureur helemaal niet zitten. "Zijn strafblad al eens bekeken? Niet fraai voor zijn leeftijd. In december 2014 veroordeeld tot vijftien dagen rijverbod en 600 euro boete voor overdreven snelheid, op 8 april kreeg hij acht dagen rijverbod voor te snel rijden in Brussel en op 22 mei kreeg hij zeven en een halve maande rijverbod en 2.400 euro boete omdat hij met 175 kilometer per uur voorbij een trajectcontrole in Wetteren was gereden. Als hij door zijn eerdere veroordelingen het licht nog niet heeft gezien, dan zal hij het ook niet ontdekken door zo'n cursus, die bovendien betaald zou worden door de maatschappij."

Ook de politierechter zuchtte diep. "Ik snap het echt niet meer. In het voetbal moet je je toch ook aan de spelregels houden, net als op de weg? Besef goed dat het de volgende keer geen rode kaart meer zal zijn, maar een effectieve gevangenisstraf. Dan is het voor jou fin de carrière."

Te weinig ervaring

Bij Anderlecht trekken ze zich kennelijk van het gepleit van Lukaku's advocaat niet veel aan. Woordvoerder David Steegen sms'te: "We geven geen commentaar over de zaak-Lukaku. Hij voetbalt niet meer bij ons."

Bij het Belgisch Instituut voor de Verkeers- veiligheid (BIVV) vinden ze dat de advocaat wél een punt heeft. "Een snelle auto geven aan een jongeman van 18 is de kat bij de melk zetten. En al zeker als de bestuurder een voorlopig rijbewijs heeft", zegt woordvoerder Koen Peeters. "Mensen onder de 20 hebben veel te weinig rijervaring om met dergelijke wagens te rijden. In het voetbal is dat echter van geen tel: het moet allemaal luxueus, opvallend én snel zijn. Die foute groepsmentaliteit kan de persoonlijke fouten van de chauffeur natuurlijk nooit vergoeilijken. Het is nog altijd diegene die achter het stuur zit die beslist of hij de verkeersregels respecteert."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234