Zondag 23/02/2020

Reisblog

Voet aan wal op de mooiste reisbestemming van Azië

Beeld David De Vleeschauwer

Debbie Pappyn is reisblogster voor De Morgen. Momenteel reist ze op een expeditieschip rond Rusland en Japan.

Het is zover: na bijna een maand lang op zee, weer de bewoonde wereld binnenvaren, zo rond zes uur in de ochtend, met de Beatles en 'Here Comes The Sun' die door de haven schallen. Surreëel is alvast een understatement. We dokken met L'Austral in Otaru, een havenstad in Hokkaido, in het noorden van Japan en op 30 minuutjes treinen vanuit Sapporo. De hemel is grijs, want tyfoon Vongfong hangt nog in de lucht. Plus: in Hokkaido is het volop herfst.

Dit deel van Japan is vooral populair bij skiërs en fans van hot springs. In resorts zoals Niseko kan je skiën of snowboarden, daarna tot rust komen in dampende, natuurlijke baden en après-ski vieren met sake en sashimi. Het is eens iets anders dan raclette met slechte, Franse pinten. We hebben een volledige dag om Otaru te verkennen en te acclimatiseren aan Japan, een van onze favoriete reisbestemmingen. Doet het deugd om na vier jaar terug hier te zijn? Absoluut. Ieder geluid in de stad, elk detail in de straat, elke 'ohayoo gozaimasu' (goedemorgen), alle kleuren en geuren van Otaru, het voelt goed om weer voet aan wal te zetten in een land dat we vrij goed kennen en dat ons nauw aan het hart ligt.

Beeld David De Vleeschauwer

We trekken de 532 meter hoge Mount Tengu op met de kabellift, die in de winter skiërs vervoert maar tijdens de sneeuwvrije maanden van het jaar vooral Japanners naar het schrijn bovenop de berg brengt, of toeristen, die van de vergezichten over de stad en de Japanse Zee willen genieten. Onze gidse Mukai-san vraagt of we zin hebben om iets buiten de stad te doen, zoals de Nikka-whiskystokerij in Yoichi bezoeken. Het is zondag dus loopt het in de stokerij vol Japanners die hier komen voor de gratis whiskyproeverijen, maar ook omdat de familie die Nikka opstartte erg beroemd is geworden door een Japanse soapserie.

Oprichter Masataka Taketsuru trok in 1918 naar Schotland om het metier van whiskymaker onder de knie te krijgen, trouwde er met een Schotse schone, keerde terug naar Japan en startte Nikka, het eerste Japanse whiskymerk gemaakt volgens de Schotse tradities.

Beeld David De Vleeschauwer

Mukai-san vindt dat we na al dat whisky proeven toe zijn aan een echte en typische Otaru-lunch. Na een maand Franse kost, en te veel Russische zalmkaviaar en gedroogde of gerookte vis, gaan we volledig akkoord. Ze neemt ons mee naar Yabuhan, een van de populairste sobanoedelrestaurants van Hokkaido. Eigenaar Toyoko Ogawara is een charismatische verschijning die in zijn historische, houten woning de traditie van sobanoedels in ere houdt. Hij stelt Jimonoko Unitoji Soba voor, boekweitnoedels met uni, oftewel zee-egels gekookt in een dampende en geparfumeerde bouillon (met een prijskaartje van 8 euro). We slurpen zonder gêne van de noedels, nippen van de Japanse thee en een drankje gemaakt van het water waar de noedels in gekookt worden, en genieten van authentieke, hartverwarmende gerechten en de Japanse gastvrijheid.

Ondertussen staan er een tiental mensen aan te schuiven om hier te kunnen lunchen. Typisch voor Japan: geduld hebben om goed te kunnen eten en daar iets voor over hebben. Mukai-san gidst ons na de lunch doorheen de wondere wereld van Sakaimachi Street, in de jaren 1950 een straat waar vooral handelaren van haring in grote pakhuizen hun florerende handel dreven. Nu is het een van de meest charmante shoppingstraten die we in Japan kennen. Eetstalletjes, chique chocolade- en gebakwinkels, pakhuizen met handgemaakte keramiek of glaswaren, het Music Box Museum met duizenden muziekdozen in alle vormen en maten, goedkope restaurantjes waar je voor bijna geen geld king crab (we zitten nog altijd dicht bij de Beringzee) en andere delicatessen uit de zee kunt eten...

Terwijl de avond over Otaru valt, genieten we tot het laatste moment van deze onbekende maar charmante, kleinschalige stad. Dan gaat het terug richting L'Austral, waar het expeditieteam plaatsmaakte voor een delegatie van Japanse gidsen, en waar vanaf nu elke dag iets Japans op het menu staat. Arigatou gozaimashita!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234