Dinsdag 20/10/2020

voert een Duitse oorlog

'Mijn nieuwe film vertelt het verhaal van een huwelijksfeest in de Eifel dat zwaar uit de hand loopt als er foute tomates-crevettes op tafel komen. Het conflict dat ontstaat is een absolute metafoor voor de wereldproblematiek'

Dominique Deruddere

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan Temmerman

Op dinsdag 17 augustus begint regisseur Dominique Deruddere met de opnamen van zijn nieuwe langspeelfilm The Wedding Party. Hij breekt daarmee wellicht een nationaal record, in die zin dat hij al aan een nieuw project kan beginnen terwijl zijn vorige film nog niet eens in de bioscopen draait. Want Pour le plaisir - een coproductie met Frankrijk, over een man die verdacht wordt van moord en juist daardoor tot held van de lokale bevolking gepromoveerd wordt - is inmiddels afgewerkt, maar komt pas midden oktober in roulatie in de Belgische bioscopen.

"Mijn nieuwe film vertelt het verhaal van een huwelijksfeest dat totaal verkeerd afloopt", vertelt Deruddere. "Het situeert zich in de diepste Ardennen, net over de Duitse grens, in de Eifelstreek. Het begint redelijk gemoedelijk, maar dan worden er plots slechte tomates-crevettes geserveerd. Althans: de gasten vinden ze slecht, maar de kok vindt ze heel goed. Dat kleine detail provoceert een conflict dat geleidelijk aan in een regelrechte oorlog ontaardt. Niet in de zin van oorlog tussen twee landen, maar tussen twee clans. Die komen tegenover elkaar te staan en beginnen elkaar te belagen. Ze zitten geïsoleerd, er is geen hulp van buitenaf, alle verbindingen zijn afgesloten. En gedurende een lange nacht zullen die twee clans hun problemen uitvechten."

Met zo'n onderwerp, over een familiefeest dat zwaar uit de hand loopt, is het niet onlogisch dat er een parallel getrokken wordt met Festen. Deruddere zit op dezelfde golflengte. "Daar dacht ik ook aan", klinkt het. "Maar dit wordt totaal anders. Bij Festen ging het ook om een feest dat uit de hand loopt, maar dat ging over een interne affaire, namelijk incest. Deze film is daarentegen een absolute metafoor voor de wereldproblematiek. Hoe ontstaat een conflict? Hoe kan zo'n conflict escaleren? En hoe komt het dat mensen die met dat conflict te maken hebben pas reageren als het eigenlijk al lang te laat is en zij dus slachtoffer worden van die neerwaartse spiraal? Want dat is precies wat hier gebeurt: twee zeer koppige en zeer sterke mensen, die de rest meesleuren. De mensen rond hen durven niet te reageren. Of alleszins niet op tijd."

Het scenario is gebaseerd op een stripverhaal van Jean Van Hamme, onder meer bekend van 'Largo Winch', 'XIII' en 'Thorgal'. "Oorspronkelijk had Van Hamme dit wel degelijk als een filmscenario bedoeld, maar toen dat niet lukte, heeft hij er uiteindelijk met tekenaar Hermann het stripverhaal Lune de guerre van gemaakt," legt de regisseur uit. "Erwin (Provoost, producent van Multi Media Group (MMG), JT) heeft daar toen de filmrechten van gekocht en hij heeft mij dan de strip laten lezen. Dat was pure gore, het bloed spatte in het rond. Ik heb die strip dan heel vrij bewerkt tot een filmscenario."

Terwijl Wait Until Spring, Bandini en Suite Sixteen in het Engels en Pour le plaisir in het Frans gedraaid werden, wordt deze film in het Duits opgenomen; de officiële titel is wel degelijk Die Hochzeitsfeier.

"Wanneer mijn eerste Chinese film komt?" lacht Deruddere. "Dat deze film nu in het Duits gedraaid wordt, heeft natuurlijk met de financiën te maken. De Duitsers geven veel geld aan dit project. Maar er zitten ook veel Vlamingen in de cast en de crew. Bij de acteurs zijn dat bij voorbeeld Nand Buyl, Hilde Van Mieghem en Dirk Roofthooft. Ook de ploeg bestaat grotendeels uit Vlamingen: ik doe de regie en Danny Elsen (bekend van onder andere De zaak Alzheimer, JT) doet de fotografie. De decors zijn van Hubert Pouille en de kostuums van Loret Meus. En de montage gebeurt door Philippe Ravoet."

De Duitse taal speelt voor Deruddere echter een cruciale rol in de film. "Ik zou de film nooit in het Duits draaien, mocht ik niet vinden dat dit het verhaal helpt", zegt hij. "Het speelt zich af in de diepe Ardennen, maar in de Oostkantons spreekt men toch ook Duits. En het komt nog beter uit: want als er iemand graag meteen oorlog voert, dan zijn dat toch wel onze vrienden (lacht). Ik voel het ook aan de dialogen: voor dit verhaal swingen die beter in het Duits. Die koppigheid, die 'hij-gaat-niet-met-mijn-kloten-spelen'-mentaliteit. Als je dat in het Duits hoort zeggen, geloof je dat meteen. We zijn al jaren bezig met dit project en op een bepaald moment wilden we het in het Engels draaien. Ik ben toen locaties gaan zoeken in Engeland. Hoe meer ik daar rondreed, zelfs in de afgelegen gebieden, hoe meer ik besefte: 'Maar de Engelsen zijn zo niet!' Die zouden veel flegmatieker reageren: 'Let's calm down, please! Let's talk about this.' Maar nu werkt het verhaal des te meer. Er wordt dus Duits gesproken, maar onder elkaar spreken de Vlamingen natuurlijk wel Vlaams."

De opnameperiode van Die Hochzeitsfeier loopt tot half oktober. De productie gebeurt (voor België) door Erwin Provoost en Hilde De Laere van MMG en (voor Duitsland) door Marc Conrad van Typhoon Networks AG en Norbert Preuss van Fanes Film. Het budget bedraagt 6,9 miljoen euro. De film wordt in het najaar van 2005 door KFD verdeeld in de Belgische bioscopen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234