Donderdag 22/04/2021

Voedselprijzen dreigen fors te stijgen in 2008

De prijzen van tarwe, zuivel, plantaardige oliën, groenten en cacao zijn de afgelopen maanden al fors gestegen. Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, voorspelt voor volgend jaar een veel grotere golf van prijsstijgingen.

door jeroen verelst

BRUSSEL l De dure grondstoffen dreigen een zware hypotheek te leggen op de toekomst van de fabrikanten en op de gezinsbudgetten.

De grondstofprijzen zijn altijd al onderhevig geweest aan schommelingen. "Maar de huidige prijsstijgingen zijn groter en algemener dan anders, en ze zijn blijvend", reageert Feviadirecteur Chris Moris.

Twee weken geleden kondigden een aantal pastafabrikanten aan dat de spaghetti en de macaroni duurder wordt. Gisteren maakte Lu bekend dat de prijzen binnenkort omhoog gaan. Ook voedingsconcern Numico, producent van Nutricia en Olvarit, kondigde aan dat de prijzen van babyvoeding in West-Europa met circa 10 procent stijgen wegens de hogere grondstofprijzen. Directeur-generaal Moris van Fevia is ervan overtuigd dat die ingrepen slechts de voorbode zijn van een hele golf aan prijsstijgingen begin volgend jaar.

"Op het einde van het jaar onderhandelen de voedselfabrikanten met hun klanten over de leveringsvoorwaarden voor hun producten. Als ze geen prijsstijgingen kunnen afdwingen, komen veel fabrikanten in de problemen. Aan de huidige prijzen geraken ze simpelweg niet meer uit de kosten. Maar als de retailers hun producten inkopen aan hogere prijzen, zullen ze die stijgingen op hun beurt moeten doorrekenen aan de consument. Die onvermijdelijke prijsstijgingen zullen in 2008 van kracht worden."

Heel wat voedselproducten zullen dus duurder worden. Hoeveel duurder kan Moris niet voorspellen. "De prijsstijgingen zullen verschillen van product tot product en van fabrikant tot fabrikant. Maar omdat het om heel wat basisproducten gaat - brood, pasta, zuivel, rijst,... - vermoed ik dat de meeste gezinnen een groter deel van hun huishoudbudget opzij zullen moeten houden voor voeding."

De weersomstandigheden stuwden de grondstofprijzen de afgelopen maanden de hoogte in. In België en Frankrijk deed de overvloedige regenval de tarweoogst in het honderd lopen, in Oost-Europa was het dan weer de extreme hitte die roet in het eten gooide. Ook Australië kampte met een aanhoudende droogte.

"Slechte weersomstandigheden zijn van alle tijden, en zorgen om de zoveel jaar wel voor forse fluctuaties van de grondstofprijzen", reageert Moris. "Maar deze keer dalen de prijzen niet, ze blijven alleen maar verder stijgen. Een structureel probleem dat te wijten is aan een aantal relatief nieuwe fenomenen, waar we alleen globaal een antwoord op kunnen formuleren."

Een recent rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) wijst op de invloed van biobrandstoffen. In Europa is het verplicht om 5,75 procent biobrandstoffen bij te mengen in benzine en diesel, waardoor het aanbod aan granen en plantaardige oliën voor de voedselindustrie in sneltempo slinkt. Ook de boomende markten in Azië, China op kop, slorpen meer en meer grondstoffen op. Zo gaat er steeds meer graan richting veeteelt, om aan de toegenomen Aziatische vraag naar vlees te kunnen voldoen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234