Dinsdag 18/05/2021

Voedselbanken

Voedselbanken overrompeld: tot drie uur aanschuiven voor beetje eten

Malik staat om de twee weken aan de voedselbank van Schaarbeek. Beeld Marc Baert
Malik staat om de twee weken aan de voedselbank van Schaarbeek.Beeld Marc Baert

De coronacrisis veroorzaakt in het hele land extra drukte bij de voedselbanken. Bij de grootste voedselbank van Brussel zagen ze het aantal gezinnen de voorbije maanden zelfs verdubbelen. ‘Vier straten stonden vol met wachtenden.’

De rij in de Schaarbeekse Albert Giraudlaan schuift elk uur maar een paar meter op. De rij van wachtenden, allemaal netjes op anderhalve meter afstand, staat twee straten ver. Het is iets rustiger dan een paar weken geleden. Toen stonden de vier omliggende straten van de Giraudlaan vol met wachtenden.

Toch brengt iedereen begrip op voor de lange wachtrij. Zo ook Malik. Hij komt al van voor de coronacrisis om de twee weken een voedselpakket ophalen. “Door mijn medische toestand kan ik momenteel niet werken”, vertelt hij. “Daardoor heb ik een heel klein inkomen. Ik probeerde op allerhande manieren creatief om te springen met mijn situatie en een daarvan is de voedselbank. Telkens als ik kom, sta ik hier twee à drie uur te wachten. Het aantal wachtenden is namelijk verdubbeld. Maar dat maakt me niets uit. Het feit dat er mensen zijn die mij zomaar gratis voedsel willen overhandigen waar ik mijn buik mee kan vullen, staat boven het feit dat ik hier een paar uur moet wachten.”

Richting de balie valt op dat de vijftien aanwezige vrijwilligers heen en weer spurten en het mandje met de voedselbonnen zich stevig begint te vullen. “Vorige week nog hadden we 180 bakken voedsel te verdelen. Per dag, hé”, vertelt Cedric Droyers, verantwoordelijk voor de verdeling van de voedselpakketten. “Ik merk dat alles nu weer wat ‘normaler’ begint te worden. Het was de laatste weken zeer moeilijk om alles georganiseerd te krijgen.”

In de maand januari hebben ze 940 pakketten verdeeld, zegt Droyers, in april zaten ze aan 2.507. “Dat verschil is dus enorm. We zien nu heel wat mensen die we nog nooit hebben gezien. Mensen die bijvoorbeeld plots hun job in de horeca verloren zijn. Daarbij komt de kwestie van vrijwilligers die dezelfde dag nog afzeggen. Ze zijn bang dat ze bijvoorbeeld hun kind of ouders zullen besmetten met het coronavirus. En de dag zelf een persoon vinden die komt helpen, dat is een ander paar mouwen.

“Onze dagen zijn nu wat langer. In normale omstandigheden openen we elke woensdag en donderdag onze deuren van 10 uur tot 13 uur. Sinds de crisis hebben we besloten om vanaf 9 uur onze deuren te openen en om ook op dinsdag voedsel te bedelen. Twee van onze vrijwilligers leveren die voedselpakketten aan huis. Op zo’n dag is er meestal sprake van vijftig voedselpakketten. We hebben onze stockageruimte moeten vergroten, elk plekje telt nu.”

Technische werklozen

De Schaarbeekse voedselbank is niet alleen; alle Belgische voedselbanken zijn drukker dan gewoonlijk. “Tijdens de coronacrisis hielpen we zeker 10 tot 15 procent meer klanten”, zegt Piet Vanthemsche. Hij is de voorzitter van de raad van bestuur van de Belgische Federatie van Voedselbanken. Normaal zien de voedselbanken 170.000 mensen per maand. Dat zijn er nu dus al gauw 10.000 meer.

De OCMW’s sturen sinds de epidemie uitbrak meer mensen door voor voedselhulp. “Mensen die op technische werkloosheid staan zien plots 30 procent van hun inkomen wegvallen”, zegt Vanthemsche. “Zeker voor eenoudergezinnen, die het doen met één inkomen, is dat moeilijk. De helft van onze klanten zit in die situatie.”

In sommige steden zijn de voedselbanken gesloten. “Omdat de vrijwilligers zelf in de risicogroep zitten”, zegt Vanthemsche. “Dat verklaart een deel van de extreme stijging in Schaarbeek. Maar het is niet genoeg om de toegenomen vraag naar voedselhulp volledig te verklaren.”

De voedselbanken verzekeren dat ze genoeg eten hebben om iedereen te helpen. “De bevoorrading liep even wat moeilijker door het hamstergedrag. Gelukkig konden we zelfs voedsel aankopen, dankzij gulle giften. Er is dus altijd genoeg eten geweest voor iedereen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234