Zondag 09/05/2021

ReportageVoedselbank Kortrijk

Voedselbanken maken zich op voor kerst: ‘We krijgen meer giften dit jaar. Helaas is er ook meer vraag’

De vrijwilligers van de Voedselbank in Kortrijk maken paletten klaar om verdeeld te worden. Beeld © Eric de Mildt
De vrijwilligers van de Voedselbank in Kortrijk maken paletten klaar om verdeeld te worden.Beeld © Eric de Mildt

Dankzij de Voedselbanken kunnen bijna 180.000 kwetsbare mensen rekenen op een voedzame maaltijd, met dank ook aan duizenden vrijwilligers. Ook in coronatijden blijft de kerstgedachte overeind. ‘We krijgen dit jaar meer eten binnen. Maar wat brengt de toekomst?’

“Ziezo, weer een pallet die klaarstaat”, glimlacht Jan Verhaeghe (76). Het ex-kaderlid van metaalreus Bekaert is een van de vele duizenden vrijwilligers die zich inzetten voor de Voedselbanken. “Ik wilde iets terugdoen voor de gemeenschap. Na mijn pensioen ben ik meteen begonnen als vrijwilliger.” Elke woensdag is Verhaeghe te vinden in de West-Vlaamse afdeling van de Voedselbanken. “De activiteiten heb ik gedurende al die jaren alleen maar zien toenemen”, zucht hij.

Ondanks zijn leeftijd schuwt hij het fysieke werk niet, ook al is dat niet te onderschatten. Per voormiddag zet hij zo’n 4 ton voedsel klaar op paletten. “Anderen gaan sporten, ik zet paletten klaar.” Die worden door sociale organisaties opgehaald en rondgebracht naar de verscheidene verdeelpunten. “We zijn een geoliede machine”, zegt Verhaeghe. Vervolgens excuseert hij zich, want er wacht nog een pak werk.

‘10 procent meer vraag’

Al meer dan dertig jaar schenken de Voedselbanken eten aan minderbedeelden. En meer dan ooit is deze hulp broodnodig. Vandaag leeft een kind op de vijf en een volwassene op de zeven onder de armoedegrens, zegt Jozef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken. Hij overschouwt een coördinerend organisme dat een nationaal netwerk van negen regionale Voedselbanken vertegenwoordigt.

“We kunnen niet iedereen zeven dagen op zeven drie maaltijden per dag geven, dat is ook niet onze ambitie. Maar we lenigen toch een bestaande nood”, zegt Mottar. “Het is ook zoveel meer dan louter het vullen van de maag.” Een derde van de kwetsbare mensen die aankloppen zijn alleenstaande moeders met kinderen. “Een maatschappelijke evolutie: er zijn veel echtscheidingen.”

Het gros van het voedsel wordt geschonken door de voedingsindustrie, door grote bedrijven uit de distributiesector, door groente- en fruitveilingen. Ook door verschillende inzamelingen bij het grote publiek komt er voedsel binnen. U hebt ze vast al gezien, de mensen die bij uw warenhuis staan om voedingsmiddelen te verzamelen. Weet dat het in de juiste handen terechtkomt. Vorig jaar werd zo 17.936 ton voedsel ingezameld, dat zijn weg vond naar bijna 180.000 kwetsbare mensen.

Drukke maand

Ignace Bosteels is verantwoordelijk voor de West-Vlaamse afdeling en is dankbaar voor mensen als Jan Verhaeghe. “We werken uitsluitend op basis van vrijwilligers en werken ook nauw samen met lokale curatieve organisaties. Zij zorgen voor het ophalen en verdelen van de voedselpakketten.”

“December is een van de drukste maanden”, zegt Bosteels. Of corona een impact heeft? “Jawel, er is duidelijk meer activiteit. Zowel op financieel vlak, door meer giften, als in tonnage, we krijgen meer voedselproducten. Helaas is er ook 10 procent meer vraag”, stelt hij vast.

Ignace Bosteels heeft al jaren de West-Vlaamse afdeling onder zijn hoede. Beeld © Eric de Mildt
Ignace Bosteels heeft al jaren de West-Vlaamse afdeling onder zijn hoede.Beeld © Eric de Mildt

Door de coronacrisis worden ook andere groepen geconfronteerd met een gebrek aan financiële middelen om voedsel te kopen, weet Jozef Mottar. “Gezinnen uit de middenklasse die worden geconfronteerd met tijdelijke werkloosheid of jobverlies zien opeens hun inkomsten sterk inkrimpen of zelfs verdwijnen. Ook heel wat studenten die instaan voor hun eigen levensonderhoud en gewoonlijk rondkomen dankzij baantjes in bijvoorbeeld de horeca, zien zich genoodzaakt om bij ons aan te kloppen.” Er is veel solidariteit, maar Mottar houdt zijn hart vast voor het postcoronatijdperk. “Wat brengt de toekomst?”

Iedereen Voedselbank

Het virus heeft nog een impact. Caritatieve verenigingen organiseren vaak zelf een kerstmaaltijd. Maar door de opgelegde coronamaatregelen en de sluiting van de horeca blijft er van dat initiatief bitter weinig over. Dus zocht en vond de voedselbank een alternatief: #IedereenVoedselbank. Woordvoerster Anneleen Coppens: “Enthousiaste hobby- en professionele koks die hun steentje willen bijdragen kunnen een extra maaltijd koken en schenken aan mensen die momenteel wat minder hebben.”

Via het online platform Iedereenvoedselbank.be werden hulpbehoevende gezinnen en alleenstaanden gekoppeld aan de vrijwillige koks met een warm hart, waarna ze telefonisch verder met elkaar afstemmen. “Ruim 3.000 maaltijden worden zo verdeeld. Dat zijn evenveel mensen die in deze donkere dagen toch kunnen genieten van een warm gebaar”, zegt Anneleen Coppens. En ook nu het platform is afgesloten, bieden per telefoon of mail extra mensen zich aan om een maaltijd te koken.

Een van die hobbykoks is de 22-jarige Florian Decoster uit het Pajottenland. “Ik las erover op Facebook en vond het een heel mooi initiatief. Samen met mijn mama, die meteen gewonnen was voor het idee, bereiden we voor twee koppels en een alleenstaande een kerstmaal.” Het is een gezinsactiviteit geworden: boodschappen, koken en de maaltijden rondbrengen. “Ik sta helemaal achter deze boodschap”, zegt een enthousiaste Florian. Wat er op het menu staat? “Mama’s befaamde soep van wortelen en courgettes, daarna een ovenschotel gehakt parmentier en als afsluiter een kerststronk van de patissier.” Een hartverwarmende maaltijd heet zoiets.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234