Woensdag 29/06/2022

Fipronil in eieren

Voedselagentschap onder vuur: werd er informatie achtergehouden?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het federaal voedselagentschap (FAVV) komt onder vuur te liggen voor zijn aanpak van de crisis rond de besmette eieren. Binnenlandse en buitenlandse experts wrijven het agentschap aan dat het te laat en te karig informatie heeft verspreid.

Remy Amkreutz

Hoeveel bedrijven van legkippen zijn geblokkeerd? En hoe hoog zijn de gemeten concentraties fipronil, het in de pluimveesector verboden insecticide dat toch in talloze eieren is beland, precies? Het antwoord op die vragen bleef onduidelijk. Het FAVV kreeg zo de afgelopen dagen, nu het eierschandaal uitdijt, steeds meer kritiek. Leden van de oppositie, buitenlandse ministers en wetenschappers eisten meer transparantie van het agentschap, dat nota bene werd opgericht in de nasleep van de dioxinecrisis om een herhaling daarvan te vermijden.

Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) riep het FAVV zaterdag op om de resultaten van de stalen bekend te maken. "Ik zou als toxicoloog geruster zijn als ik die effectief mag zien", zei hij. Tytgat meent dat consumenten de indruk konden krijgen dat er informatie werd achtergehouden. "De overheid had moeten aanvoelen dat burgers in de war geraakten door de terugroepingen door supermarkten."

In Duitsland schoot minister van Landbouw Christian Schmidt met scherp. Hij liet zaterdag in een aantal Duitse media verstaan dat hij "snel en minutieus" opheldering verwachtte. Hij was 'teleurgesteld' omdat het FAVV al begin juni wist dat er in de eieren van een Belgisch bedrijf fipronil was aangetroffen. "Minister Schmidt had van de Belgische autoriteiten op tijd een duidelijke melding verwacht", stelde een woordvoerder.

Freddy Willockx (sp.a), die in 1999 als regeringscommissaris was belast met de dioxineproblematiek, liet eveneens verstaan dat de trage communicatie van het FAVV vragen oproept. "Als het klopt wat de Duitse regering zegt, dan zijn onze regering én het FAVV in de fout gegaan", zei hij gisteren aan Belga.

Oppositiepartijen Groen en sp.a dringen intussen aan op een spoedzitting van de bevoegde Kamercommissie, ook zij willen een antwoord op de vraag waarom het FAVV al begin juni op de hoogte was van een Belgisch bedrijf dat mogelijk was getroffen, maar dit bijna twee maanden voor het grote publiek stilhield.

Ver onder alarmdrempel

Het FAVV voert aan dat er in het begin veel onduidelijkheid heerste. "Op 2 juni, toen wij door een Belgisch bedrijf werden ingelicht over een probleem, wisten wij verder niets, ook niet of andere landen betrokken waren", zegt woordvoerster Katrien Stragier. "We hebben wel elke dag gecommuniceerd dat de gevonden concentraties fipronil onder de drempelwaarde lagen. Voorlopige resultaten zouden, als we die elke dag hadden moeten vrijgeven, schommelen en dat zou misschien ongerustheid hebben veroorzaakt."

Alle kritiek zorgde ervoor dat minister van Landbouw Denis Ducarme (MR), minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en minister van Consumenten Kris Peeters (CD&V) gisterenavond een communiqué uitstuurden. Zij vragen het FAVV om alle resultaten "zo snel mogelijk" in detail vrij te geven. Ze geven wel aan dat de gemiddeld aangetroffen hoeveelheid fipronil tien keer lager lag dan de Europese alarmdrempel, wat toxicoloog Tytgat alvast geruststellend noemde. Tot nu zijn de eieren van 80 procent van de 57 verdachte en geblokkeerde bedrijven gecontroleerd.

In regeringskringen valt te horen dat een combinatie van factoren voor vertraging heeft gezorgd. Zo is Ducarme pas sinds eind juli minister van Landbouw en dus bevoegd voor het FAVV. Een woordvoerder heeft hij nog niet en zijn halve kabinet is met verlof. In die omstandigheden vond hij het niet noodzakelijk om zelf het voortouw te nemen in de communicatie, ook omdat het FAVV aangaf dat de vastgestelde waarden fipronil niet verontrustend waren. "Op dit ogenblik wil ik nog geen verantwoordelijken aanduiden", zei Ducarme gisteravond laat. "Maar de laatste steen zal worden omgedraaid als het moet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234