Zondag 24/01/2021

Voedselagentschap benadrukt dat producten niet in distributie terechtkwamen

Duizend ton Iers varkensvlees in België

Twee Belgische bedrijven blokkeren samen zo'n 1.000 ton varkensproducten nadat gebleken is dat ze uit Ierland afkomstig waren. In dat land worden alle varkensproducten uit de rekken gehaald nadat een grootschalige dioxinebesmetting aan het licht was gekomen.

door Tina De Gendt

In Ierland zouden 100.000 varkens moeten worden afgemaakt en loopt de kost van de terugtrekking op tot ruim honderd miljoen euro. Daarenboven staan duizenden jobs op het spel.

Sinds 1 september, de datum waarna de dioxinebesmetting in het Iers varkensvoer is gebeurd, hebben twee Belgische bedrijven rechtstreeks varkensvleesproducten ingevoerd. Het gaat om een vleesverwerkingsbedrijf en een exportbedrijf, die samen 898,5 ton varkensproducten hebben ingevoerd. Alle reeds verkochte producten van de bedrijven worden teruggehaald, alles wat nog in voorraad ligt, geblokkeerd. Volgens woordvoerster Lieve Busschots van het Federaal Voedselagentschap is geen van de producten op de Belgische markt terecht gekomen.

Wat de onrechtstreekse import uit Ierland betreft, tast het Federaal Voedselagentschap voorlopig nog in het duister. Het agentschap heeft de sector op de hoogte gebracht en gevraagd alle producten na te kijken op hun herkomst. Voorlopig kwamen nog geen meldingen binnen, maar het valt volgens Lieve Busschots niet uit te sluiten dat er afgeleide producten met Iers vlees via Nederland of Frankrijk toch in ons land zijn geraakt. "Als dat het geval is, zal dat alleszins slechts op kleine schaal een probleem zijn", aldus Chris Moris, directeur-generaal van Fevia, de Federatie van de Voedingsindustrie, "De grote winkelketens kopen immers allemaal rechtstreeks van de slachthuizen."

België is één van de 21 landen die getroffen zijn door de dioxinecrisis in Ierland. Omdat België zelf een grote uitvoerder is van varkensvlees en meer dan negentig procent van de Belgische consumptie zelf produceert, blijft de impact op ons land beperkt. Andere landen, met als koplopers het Verenigd Koninkrijk, Japan, Duitsland en Frankrijk, zijn erger getroffen. Gisteren bekende Ierland ook dat een groot deel van het vlees wellicht naar Rusland was verstuurd, waarop het land meteen verklaarde geen Iers varkensvlees meer te zullen invoeren.

Videoconferentie

De Europese Commissie drong er gisteren bij alle Europese landen op aan alle ladingen Iers varkensvlees te blokkeren, maar beraadde zich nog over een complete ban op Ierse import. Volgens Europees Commissaris voor de Volksgezondheid, Androulla Vassiliou, is het te vroeg om daarover te spreken. "Ierland heeft zelf de verkoop geblokkeerd en het vlees uit de rekken gehaald, waarmee het land al het nodige heeft gedaan." Vandaag organiseert de Commissie een videoconferentie tussen Ierland en de betrokken landen om de crisis zo goed mogelijk in te perken.

Geen kwaad opzet

Het Iers voedselagentschap heeft ondertussen achterhaald hoe de besmetting is kunnen gebeuren. In het veevoederbedrijf Millstream Recycling in de provincie Carlow blijkt een hoeveelheid stookolie tijdens het verwerkingsproces terecht te zijn gekomen in meel dat als varkensvoer moest dienen. Volgens het agentschap had het bedrijf geen vergunning om dit type olie te gebruiken, maar is er wellicht geen kwaad opzet in het spel. Het bedrijf zou het voeder verkocht hebben aan tien varkenshouders in Ierland, die samen goed zijn voor tien procent van de Ierse productie.

Varkens die van het besmette voeder gegeten hebben, zouden tachtig tot tweehonderd keer meer dioxine bevatten dan normale varkens. Het gevaar voor de volksgezondheid in binnen- en buitenland blijft volgens het Iers voedselagentschap echter beperkt. Het FAVV bevestigt dat in België geen enkele reden tot paniek is. Consumentenorganisatie Test Aankoop dringt er bij het agentschap wel op aan dat zo snel mogelijk duidelijkheid wordt verschaft over de onrechtstreekse leveringen van Iers vlees in België en hoopt dat de overheid lessen heeft getrokken uit de dioxinecrisis van 1999 in eigen land. Volgens de ex-baas van het Voedselagentschap en huidig voorzitter van de Boerenbond, Piet Vanthemsche, is de vergelijking echter niet terecht: "De schaal van de besmetting is veel kleiner en de reactiesnelheid van de overheden veel groter."

Europees Commissaris Androulla Vassiliou:

Voor een ban is het nog veel te vroeg. Ierland heeft zelf de verkoop geblokkeerd en het vlees uit de rekken gehaald

n 'No pork or bacon for sale', afficheert deze slager voor zijn winkel in Dublin. Ierland haalt alle varkensvlees uit de rekken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234