Vrijdag 19/04/2019

Fipronil in eieren

Voedselagentschap belooft "zeer binnenkort" globale resultaten van geteste eieren

Beeld anp

Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) roept het Voedselagentschap (FAVV) op om de resultaten van de staalnamen in de fipronilcrisis publiek te maken. Dat zegt hij aan VTM Nieuws. "Maar men kan toch de waarden publiceren zonder te vermelden om welke bedrijven het gaat?", reageert Tytgat bij Belga. Het FAVV belooft "zeer binnenkort" de globale resultaten te publiceren van het lopende onderzoek.

Al de hele week zegt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dat de concentraties fipronil in besmette eieren de alarmgrens niet bereiken, maar cijfers geeft het Voedselagentschap niet. Dat had Tytgat graag anders gezien. "Ik denk dat het geen kwaad kan om opener te zijn. Het zou jammer zijn dat door te weinig informatie het gevoel ontstaat dat er iets achtergehouden wordt", zegt hij.

Tytgat: "Ik zou als toxicoloog geruster zijn als ik die concentraties effectief mag zien. Ik weet wat de acute referentiedosissen zijn: hoeveel mag een persoon maximaal binnenkrijgen om niet ziek te worden. Als het FAVV die waarden van alle loten zou geven, zou ik de boodschap kunnen geven om het Voedselagentschap te geloven, of niet."

Beeld epa

"Geheim van het onderzoek"

Het FAVV benadrukt dat het zo helder mogelijk communiceert, "maar we zijn beperkt door het gerechtelijk onderzoek". "We zijn constant in overleg met de onderzoeksrechter", zegt woordvoerster Katrien Stragier. "Het onderzoek naar de oorzaak is volop aan de gang en we willen dat niet in het gedrang brengen. Als we nieuwe informatie kunnen vrijgeven, dan zullen we dat doen."

Maar volgens Tytgat zou men bijvoorbeeld de waarden op zich kunnen publiceren, zonder verwijzing naar achterliggende bedrijven of invoerders, om zo het onderzoek niet te schaden. "Op die manier zouden we toch al kunnen inschatten hoe hoog de concentraties zijn en hoe ver ze onder de drempelwaarde zitten", legt Tytgat nog uit.

Het FAVV belooft "zeer binnenkort" de globale resultaten te publiceren van het lopende onderzoek. Het agentschap zal dan meteen ook "de grootteorde aangeven van de aangetroffen concentraties", klinkt het.

"Er lopen momenteel volop analyseresultaten van geblokkeerde bedrijven binnen", verduidelijkt Stragier. "We verwachten zeer binnenkort alle resultaten te hebben. Op dat moment zullen we het totale en correcte beeld hebben van de situatie, en de globale resultaten communiceren. We zullen daarbij ook de grootteorde aangeven van de aangetroffen concentraties."

Stragier verzekert dat de reeds aangetroffen concentraties fipronil in België "nog altijd onder de zeer strenge Europees afgesproken limiet zitten". Die limiet gaat uit van een consumptie van 2 eieren per dag. "Tot nu toe zien we nog altijd geen direct gevaar voor de volksgezondheid."

Beeld anp

"Stop politieke spelletjes"

Regeringspartij CD&V vindt ondertussen dat er geen nood is aan "politieke spelletjes op de kap van het Voedselagentschap". Vlaams parlementslid Bart Dochy roept op "vertrouwen" te hebben in het FAVV.

Oppositiepartijen Groen en sp.a vinden dat er dringend meer duidelijkheid moet komen over de impact van de mogelijk met fipronil besmette eieren in ons land. Sp.a-voorzitter John Crombez nam gisteren in Terzake de communicatie van de regering en het FAVV op de korrel.

"Men zei dat er niets aan de hand is in België, maar de eieren worden wel uit de rekken gehaald bij de supermarkten. Er is echt duidelijkheid en communicatie nodig vanuit de regering en het Voedselagentschap", aldus Crombez. De sp.a-voorzitter verwees naar de dioxinecrisis uit 1999. "Dat begon ook met de boodschap dat er niets aan de hand was en dat men niets kon zeggen."

Jan Tytgat in 2013. Beeld belga

"FAVV heeft de juiste expertise"

Na Piet Vanthemsche (ex-FAVV en Boerenbond) heeft ook Dochy het heel moeilijk met die kritiek. "Laat ons toch eens vertrouwen hebben in de deskundigheid van het Voedselagentschap. Laat dat agentschap zijn werk doen. Zij hebben de expertise in huis en kunnen de situatie het best inschatten op basis van risico-analyses. Zij zullen dus wel op het juiste moment communiceren en de juiste maatregelen nemen", zegt de CD&V'er.

"Ik zou dan ook willen oproepen om te stoppen met de politieke spelletjes en de politieke recuperatie op de kap van het Voedselagentschap", aldus nog Dochy.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.